De Kiem Claudius Prinsenlaan

Het kunstwerk is gemaakt in 1972. Het resultaat van zo’n 1,5 jaar bezig zijn met ontwerpen, modelleren in gips, mallen maken en afwerken in polyester. Het kunstwerk werd niet geaccepteerd in het kader van de BKR, vanwege de hoge prijs. Na langdurig onderhandelen bleef het onverkoopbaar. In 1974 exposeerde kunstenaar Lous zijn ‘Kiem’ in de tuinen van Bouvigne en aansluitend op een expositie in Brussel. In het voorjaar van 1976 besloot de gemeente Breda tot aankoop. Opmerkelijk detail daarbij is dat de prijs aanmerkelijk hoger was dan de aanvankelijk afgewezen prijs.
De uitspraak van Vincent van Gogh: “Ik wou dat ik zo veel liefde had als een graankorrel”, lag ten grondslag aan het ontwerp, dat kiemkracht symboliseert. Een kiem als nieuw begin, een zaadje dat openspringt. De kunstenaar hoopte dat het mensen zou leren om met liefde naar kunst te kijken. Daarin slaagde hij in ieder geval niet bij iedereen. Het beeld werd enkele malen besmeurd en telkens weer schoongemaakt. Rond de jaarwisseling van 1994-1995 werd Breda geconfronteerd met een lege sokkel. Het beeld was van zijn voetstuk gerukt en in de singel gedumpt. Bij de berging scheurde de polyester vorm doormidden en met een roemloos einde op gemeentewerf leek het beeld verloren te zijn. Na veel touwtrekken en bijna 3 jaar later kreeg Lous toch opdracht tot restauratie. In het voorjaar van 1998 werd het beeld zoals de krant meldde met stille trom op de oude plek teruggezet.
Niels Lous is een kunstenaar uit Breda en volgde de Academie beeldende kunst St. Joost te Breda. Andere beelden van de kunstenaar in Breda zijn: Evolutie, Zig zag of Vice Versa in de Merkxtuin.

Naam: in de kiem gesmoord / De Kiem
Omschrijving: abstract plastiek
Kunstenaar: Niels Lous – RKD
Kosten: 48.000 gulden
Afmeting (bxh): 225x200cm
Jaar: 1976
Materiaal: polyester
Locatie: Claudius Prinsenlaan nabij Wilhelminasingel N51 35.214 E4 47.322

 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.