Levensboom Doctor Struyckenstraat

Het kunstwerk dreigde verloren te gaan bij de sloop van Heuvel 100 in 2011, de voormalige Regina Pacis huishoudschool. Het kunstwerk werd gered voor de slopershamer, nadat belangengroep “Behoud Kunstwerken Heuvel 100” zich bij de gemeente sterk maakte voor behoud van 3 kunstwerken. Het aan de gevel bevestigde kunstwerk werd vakkundig verwijderd. Na eerdere donaties van de gemeente Breda, Bouwcombinatie WonenBreburg/NBU en Marij Neijens-Wegman (weduwe van de kunstenaar) kon de restauratie en herplaatsing plaatsvinden. Dankzij de laatste subsidietoezegging van het Rabobank Corporatiefonds was het mogelijk om het kunstwerk een prominente plek te geven aan het nieuwe Dr. Struyckenplein.
In 2013 werd het gerestaureerd door steenrestaurateur Raymund Bervoets. Medio 2014 werd het kunstwerk op de zijgevel van een woonblok aan de Magelhaenstraat geplaatst.
Fons Neijens heeft een heel klein oeuvre nagelaten en ‘De Levensboom’ is het laatste werk van zijn hand in Breda. Het bestaat uit negen delen, waarvan het middelste deel een man, vrouw en kind voorstellen. De overige delen vormen de boom. Het werk is door Fons Neijens in kistjes in beton gegoten. Alleen het middelste deel is met betonijzer versterkt.
Het hele restauratieproces wordt door ‘Restauratie Beeldhouwwerken Breda’ niet alleen schriftelijk vastgelegd, maar ook rijk geïllustreerd met foto’s.
Bij de restauratie werd het werk aan de achterkant voorzien van een stalen frame waardoor het werk los voor de muur van het Dr. Struyckenplein en de Magelhaenstraat kwam te staan. Het frame werd in overleg met Bervoets vervaardigd door Tummers Plaatwerk in Hoogerheide. Deze firma had al vaker opdrachten voor kunstenaars gerealiseerd en door de beschikking over de meest geavanceerde machines, kon deze gecompliceerde opdracht door dit bedrijf worden gerealiseerd.

Naam: Levensboom
Omschrijving: sculptuur aan gevel
Kunstenaar: Fons Neijens
Hoogte: 6 meter
Materiaal: wandplastiek
Locatie: Doctor Struyckenstraat (sinds 5-2-2014) thv de Magelhaensstraat

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.