Christoffel Nieuwe Inslag 46

Ooit was een afbeelding van Christoffel op het dashboard van een auto heel gewoon. Niet onbelangrijk, want het volksgeloof wil dat als je St. Christoffel aankijkt, je die dag niet meer getroffen zult worden door een plotselinge dood. St. Christoffel is de beschermheilige van onder andere het verkeer, vervoer en transport, de toeverlaat van de reiziger, maar ook van kinderen. Zijn naamdag is 24 juli, op deze dag werden tot in de jaren zeventig autozegeningen verricht. Een bijdrage aan een veilige reis en een behouden thuiskomst. Christoffel, letterlijk Christus-drager, wordt afgebeeld met het Jezuskind en een staf. Veelvuldig wordt hij voorgesteld als reus met een enorme staf in de hand en het kind op de schouder. St. Christoffel is vaak als schoolnaam gebruikt vanwege de symbolische gidsfunctie die het kind helpt te ontwikkelen en groot te worden.
Bij de renovatie en nieuwbouw van de school in de Weerdesteinstraat in 1988 kon 1 procent besteed worden aan een kunstwerk. De kunstenaar ontwierp deze enorme metalen Christoffel waarbij Christoffel met staf en met het kind op de schouder symbool stond.
Voor het kind dat op deze speelplaats speelt zal het allemaal een “zorg” zijn, voor het kind is het gewoon een speeltoestel.
De twee Christoffelscholen aan de Heuvelstraat en Rijnesteinstraat zijn in 2015 samen naar de vestiging van het Vitalis College aan de Nieuwe Inslag verhuisd. Dit kunstvoorwerp is daarbij meeverhuisd.

Naam: Christoffel
Omschrijving: sculptuur
Kunstenaar: Geert van de Camp – RKD
Hoogte: ca . meter
Jaar: 1988
Materiaal: staal
Locatie:
– binnenplaats Christoffelschool t.o. Weerdesteinstraat 73, tot 2018
– Nieuwe Inslag 46, vanaf 2019

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.