Pools Monument Kerkstraat Bavel

Op zondag 12 oktober 1952 werd dit monument onthuld. Een plechtige H. Mis, met preek in het Pools en in het Nederlands, werd gevolgd door een stijlvolle plechtigheid. Burgemeester en wethouders, het hoofd van de Poolse katholieke missie in Nederland, leden van het comité Nederland-Polen, diverse geestelijken en deputaties van het plaatselijk verenigingsleven verzamelden zich voor de kerk. Harmonie Cecilia speelde een treurmars en de volksliederen en ook het Bavels’ dameszangkoor leverde een bijdrage. Een kleuter in Poolse klederdracht mocht de rood-witte vlag van het gedenkteken afhalen en er werden bloemen en kransen gelegd.
In de toespraken werden behalve over de dank aan de eerste Poolse pantserdivisie vooral ook gewag gemaakt van de hoop dat ook Polen eens de vrijheid weer zou herkrijgen. Pastoor Doens sprak daarnaast van een eenvoudig maar duidelijk sprekend gedenkteken.
Het ‘Pools monument’ is een ingemetseld reliëf van zwarte natuursteen, omlijst door een poort van witte natuursteen. Het monument herinnert aan de 1ste Poolse Pantser Divisie die de stad heeft bevrijd. Op het reliëf staat een vrouw met lauwertak afgebeeld, samen met een kruis, een vogel, vijf militaire helmen en het gemeentewapen van Ginneken en Bavel. De vogel is adelaar die in de Poolse vlag voorkomt. De vijf helmen staan symbool voor de Poolse militairen die tijdens de bevrijding in Bavel zijn omgekomen.
Onder het bronzen reliëf is een gedenkplaat aangebracht met tekst, zie foto. De oorspronkelijke zwarte tekst op witte zandsteen was na verloop van tijd nauwelijks meer leesbaar en daarom is er begin jaren negentig een niet zo fraai tekstbord overheen bevestigd.
Na de inhuldiging is het monument regelmatig de plaats voor herdenkingen en samenkomsten met Poolse oud-strijders. Sinds 1994 is het bevrijdingsmonument
geadopteerd door groep 7 van basisschool de Toermalijn uit Bavel.

Omschrijving: Pools monument
Ontwerper: Gerard van Aalst
Hoogte:  cm
Breedte:  cm
Jaar: 12-10-1952
Materiaal: brons
Opschrift: zie foto
Status: oorlogsmonument Nationaal Comité 4 en 5 mei
Locatie: tegen Heilige Mariahemelvaartkerk, Kerkstraat Bavel

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.