Nachtbruid Markendaalseweg

Markendaalseweg 64 a wp

De Bredase beeldhouwer Marius van Beek (1921) richtte nog bij leven een stichting op om zijn nalatenschap bestaande uit atelier, beelden, tekeningen, films, foto’s, archiefstukken en bibliotheek te waarborgen. Sinds zijn dood in september 2003 is het stichtingsbestuur Marius van Beek BV actief bezig deze nalatenschap te conserveren en door te geven.
Naar aanleiding van een tentoonstelling van het werk van Marius van Beek in 2007 in galerie Ecker aan de Markendaalseweg heeft bestuurslid Maarten Koreman het initiatief genomen om diverse ontwikkelaars en bouwers te interesseren o.a. het beeld ‘de Nachtbruid’ aan te kopen en te plaatsen bij de Nieuwe Mark. De aanschaf van het beeld werd bekostigd door: Rasenberg Wegenbouw € 2.500, Heja Projectontwikkeling € 7.500 en de Gemeente Breda € 27.500, (waarvan € 20.000 van de afdeling Cultuur en € 7.500 uit het project Nieuwe Mark.
Marius van Beek BV heeft waardering voor de Nieuwe Mark uitgedrukt in de vorm van een gebaar bestaande uit een schenking van de Nachtbruid. In overleg tussen de stichting, de afdeling RO/Stedenbouw, de afdeling Cultuur en de directie Nieuwe Mark is een locatie gevonden aan de Markendaalseweg, ten noorden van Dok 64 (= Markendeaalseweg 64).
De kosten voor de sokkel en bevestiging van het beeld bedroeg € 7.500,00 excl. BTW. Deze kosten waren voor rekening van de gemeente en werden gefinancierd vanuit het project de Nieuwe Mark, post ‘extra onvoorzien en risico’.
Marius van Beek heeft het bronzen beeld genaamd ‘de Nachtbruid’ voorstellende een vrouwentorso in de jaren tachtig ontworpen.
Soortgelijke beelden van de kunstenaar staan in de Kneuterdijk, (Raad Van State) Den Haag en nabij de Dr. Van der Poelsschool in Nijmegen.
Op het tekstbordje op de sokkel is weergegeven:
NACHTBRUID 1966
MARIUS VAN BEEK 1921-2003
GESCHONKEN MET STEUN VAN
HEJA PROJECTONTWIKKELING BV
RASENBERG WEGENBOUW
GEMEENTE BREDA
GALERIE ECKER
STICHTING MARIUS VAN BEEK

Naam: Nachtbruid
Omschrijving: beeld van naakte vrouw
Kunstenaar: Marius van Beek – RKD
Kosten: 37.500 euro + 7.500 euro voor sokkel en bevestiging
Hoogte: 1,45 meter
Sokkel: beton, hoogte 1,6 meter
Jaar: 2008
Materiaal: brons
Tekst opdruk: zie hierboven
Locatie: t.o. Markendaalseweg 64

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.