Alles voor Allen begraafplaats Zuylen

Deze bronzen boom is geplaatst op een apart gedeelte van begraafplaats Zuylen waar Franciscanessenzusters ter aarde zijn besteld. Het is een blijvende herinnering geworden. Op symbolische wijze nam de Bredase congregatie van de Franciscanessen op 21-2-2022 afscheid van hun werk op aarde. Dertien zusters waren er toen nog over van de Bredase congregatie ‘Alles voor Allen’. Jaren geleden is besloten dat de congregatie geen nieuwe zusters meer opneemt en een natuurlijk einde krijgt. Met inzegening van de boom door (algemeen bestuurder van klooster Maria Mater Dei) diaken Vincent de Haas nam de congregatie daar een voorschot op. Inzegenen wil zoveel zeggen als het beoogde object toevertrouwen aan God. Alles wat de zusters hebben, wordt toevertrouwd aan God. Ze hebben het van hem gekregen, ze vertrouwen het weer aan hem toe. Ook smeken ze van God af dat dit kunstwerk een zegen mag zijn voor allen die ernaar komen kijken. Bij het symbolische afscheid werden liederen gezongen, teksten voorgedragen van Franciscus van Assisi, de boom werd besprenkeld met wijwater en tot slot werd een zegenbede uitgesproken.
De boom staat symbool voor circa 1100 zusters van de congregatie Franciscanessen die er zijn geweest. Bijna 200 jaar geleden zetten de zusters Franciscanessen de ziekenzorg op poten aan de Haagdijk in Breda. Later stichtten de zusters het Ignatiusziekenhuis, een van de voorlopers van het huidige Amphia ziekenhuis. De Franciscanessen waren actief in West-Brabant, Zeeland, Curaçao en Afrika.
De boom staat op zijn kop met de wortels naar de hemel waar de zusters geworteld zijn. Tussen de wortels staat de wolf van Gubbio en de vogels waar Franciscus voor preekte. Op de stenen ring op de grond is te lezen ‘MENSEN DIE ELKAAR IN HUN BROOSHEID DRAGEN+ GELUKKIG ZIJN’. Door de natuurlijke vorm valt de boom misschien niet goed op, zeker in de winter als alle bomen kaal zijn.

Naam: Alles voor Allen
Omschrijving: op zijn kop geplaatste boom
Kunstenaar: Joep Struyk – RKD
Hoogte: 4,5 meter
Gewicht: 1200 kg
Jaar: 22-12-2021
Materiaal: brons
Locatie: Tuinzigtlaan 11

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.