Vogel Visserskot Wilhelminapark

Paul Windhausenweg 7 (1024x871)

In 1957 keurde de Bredase gemeenteraad een voorstel goed met betrekking tot de bouw van een tweede paviljoen voor de recreatie van ouden van dagen.
Na de eerdere bouw van het paviljoen in het van Sonsbeeckpark (1955), werd dan ook op 6 juni 1958 door Wethouder Romsom een tweede paviljoen aan het Wilhelminapark geopend.
Het gebouw is een typisch product van de 50-er-jaren stijl. Dit zag men ook terug in het interieur van destijds.
Het gebouwtje werd door de Gemeente verhuurd aan de Visvereniging KEHSV. In die tijd was het paviljoen vrijwel elke dag toegankelijk voor bejaarde- en invalide leden van de vereniging.
Ook voor de botenclub “Het Stormanker”, waarvan de leden regelmatig hun zelfgebouwde modelboten laten varen op de grote vijver, werd het paviljoen de thuisbasis.
In 1983 werd tegenover het paviljoen aan de Wilhelminavijver een visbordes aangelegd. Bij de aanleg werd voorzien in de bereikbaarheid voor rolstoelgebruikers.
In 1988 werd het gebouwtje door zelfredzaamheid van de leden uitgebouwd. Aan beide zijden van het paviljoen werd een aanbouw gerealiseerd waardoor de beschikbare binnenruimte 2 keer zo groot werd.
Medio 2013 heeft de gemeente Breda het paviljoengebouw in het Wilhelminapark verkocht aan een particulier. Het gebouw dat zich in een slechte onderhoudstoestand bevond, is (mede dankzij de hulp van vrijwilligers en sponsoren) van binnen en buiten opgeknapt. Eind 2013 is het gebouw in gebruik genomen door de Stichting Vrienden Wilhelminavijver. De stichting is een initiatief van een aantal buurtbewoners uit de wijk Zandberg en Sportpark. Het paviljoen heeft nu de naam Het Visserskot.
Het oorspronkelijke kunstwerk uit 1958 bevindt zich nog steeds in de gevel van het gebouw. In 2013 werd het kunstwerk geaccentueerd door de muur donker te schilderen en de strips van van het mozaïek wit te maken waardoor het contrast werd vergroot en de zichtbaarheid werd verbeterd. De vogel is nu ook het symbool van de stichting.

Mozaïek: met afdruk van vogel op gevel
Kunstenaar: Piet Verster – RKD
Hoogte: 2 meter
Jaar: 6-6-1958
Materiaal: steen?
Locatie: Wilhelminapark / t.o. Paul Windhausenweg 7

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.