Muurschilderingen Passage Zuidpoort

Passage Zuidpoort 1 wp
Passage Zuidpoort 10 wp

Omdat er in de negentiende-eeuwse uitleg ter plaatse van de Nieuwe Ginnekenstraat weinig ruimte was gereserveerd voor de vestiging van winkels, werd door de gemeente Breda in 1932 een plan getekend voor de bouw van een winkelpassage met daarboven 32 appartementen. Tussen de oostelijke zijde van de Nieuwe Ginnekenstraat en de Dr. van Mierlostraat werd de winkelpassage ‘Passage Zuidpoort’ gesitueerd.
Op de kopse kanten van de passage zijn twee bijzondere muurschilderingen aangebracht door de Bredase kunstenaar Jan Strube. De schilderingen symboliseren diverse feiten en gebeurtenissen uit de Bredase geschiedenis. Aan de zijde van de Nieuw Ginnekenstraat is de stad Breda afgebeeld met de toren van de Grote Kerk, het Spanjaardsgat en de Granaattoren en de Duiventoren van de KMA/kasteel van Breda. Tussen de torens symbolisch de poort waardoor het Turfschip van Adriaen van Bergen in 1590 de burcht invoer.
Op de afbeelding is het schip met de naam De Welvaart Breda ’35 afgebeeld. Op de voorsteven staan een jonge man en vrouw aan het stuurwiel al zwaaiend naar het Bredase volk. Aan de linkerzijde staat het gewone Bredase volk, wuivend. Muzikanten zorgen voor muziek. Aan de rechterzijde bevinden zich de notabelen met een afvaardiging van de geestelijkheid en het leger. Prominent aanwezig is de toenmalige burgemeester Willem van Sonsbeeck (in ambtskostuum) vrolijk in gesprek met een man, de architect Frans Mol (die toen nog maar 25 jaar oud was). De man met de rol papier – de bouwtekening – in de hand is de bouwondernemer J. van Poppel. Pierre Hornix – de toenmalige directeur van Openbare Werken – is vermoedelijk afgebeeld links achter de architect (in grijs kostuum, en profiel).
Aan de zijde van de Dr. Van Mierlostraat is de achtersteven van het schip weergegeven. In de tegenstelling tot het Turfschip van 1590 vaart dit schip juist de burcht uit en brengt het de Bredase bevolking ‘Geloof, Schoonheid, Werklust…… Welvaart’, hetgeen in tekst is weergegeven boven de gemeentevlag van Breda. De kunstenaar kon toen nog niet behoeden dat vijf later de Tweede Wereldoorlog zou uitbreken! Achter het woord Werklust staan zes puntjes. Wat zou de kunstenaar daarmee bedoeld hebben? Wilde hij nog meer positieve woorden opsommen? Wilde hij dat de kijker het invulde? We zullen er nooit meer achter komen. Op het dek een moderne weergave van de drie gratiën. In de Griekse oudheid staan de drie vrouwen voor Schoonheid, Vreugde en Geluk. De drie jonge vrouwen rond een klok dragen kleding van die tijd; jurken tot over de knie en lange zwarte kousen. Eén vrouw speelt staande op een fluit, de twee andere vrouwen – een tweeling – zijn half liggend afgebeeld met een schaal met fruit in de hand. Op de klok is de tekst “Levens Time Centre” weergegeven. De klok is overigens een echte klok.
Buiten de muurschilderingen in de Grote Kerk zijn deze muurschilderingen de oudste muurschilderingen van Breda en daardoor uniek te noemen. Het is aangebracht ver voordat muurschilderingen / graffiti populair werden. Thans kent Breda meer dan 100 moderne muurschilderingen, zie Blind Walls.

Omschrijving: 2 muurschilderingen in winkel/woninggalerij
Kunstenaar: Jan Strübe – RKD
Afm.: ca. 3 x 4 meter
Jaar: 1935
Status: Rijksmonumentnummer 519023
Locatie: Passage Zuidpoort

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.