Drieluik Mencia Mendelsohnlaan 1

Mendelssohnlaan 1 b 1024

Dit kunstwerk bevindt zich voor de entree van de Mencia de Mendoza lyceum. Het is opgebouwd uit 3 delen op onderlinge afstand van ca. 8 meter. Als je recht voor de kunststukken staat lijkt het net één beeld i.p.v. drie.
Het hoofdgebouw van de school was oorspronkelijk een meisjeslyceum. Er zijn twee nieuwe aanbouwen uit verschillende periodes. De drie gebouwen worden ruimtelijk gezien verbonden door een ruim plein met vier mooi oude bomen, maar het mist samenhang. Gevraagd werd een kunstwerk dat zich op poëtische wijze verbindt met de oude bomen, fysiek duidelijk aanwezig is en op zichzelf kan staan. Ondanks het gebrek aan samenhang had het plein toch de voorkeur voor de locatie, omdat het de entree tot de school is en de plek waar de leerlingen in de pauzes verblijven. Het werk moest een zekere gelaagdheid hebben en kunnen blijven boeien.
Het werk van Ram Katzir is geïnspireerd door het schilderij Carte Blanche van Magritte en het reliëf van Mencia de Mendoza boven de ingang van de school.
Mencia de Mendoza(1508-1554) was een nakomeling van de grote kardinaal Mendoza. Op zestienjarige leeftijd werd ze de vrouw van graaf Hendrik III van Nassau. Niet lang na haar aankomst in Breda begon ze op te treden als patrones van vele belangrijke Nederlandse kunstenaars. Na de dood van Hendrik III keerde ze terug naar Valencia.
Bezoekers van de school zullen drie abstracte donkerbronzen sculpturen van verschillende grootte passeren. Van voren zien ze goudbruine fragmenten van een vrouw en een paard. Bij de ingang van de school nodigt een bronzen kijkpaal de bezoekers uit door een ‘perspectiefopening’ te kijken en de complete installatie te aanschouwen: Mencia de Mendoza, die in haar volle glorie tussen de bomen galoppeert met een gevederde vriend op haar hand. De installatie speelt met de illusie dat er één manier zou zijn om de wereld te bekijken. Het krijgt vanuit verschillende hoeken een ander aanzien. Het tweezijdig kleurontwerp (donkerbruin/goud) verwijst naar de vooruitgang van donker(onwetendheid) naar licht(kennis).

Naam: Mencia
Omschrijving: drieluik van paard en ruiter
Kunstenaar: Ram Katzir (Israel) – RKD
Jaar: 19 september 2006
Materiaal: brons
Locatie: Mendelssohnlaan 1 N51 34.125 E4 45.794

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.