Zyczliwek Park Valkenberg

Het kleine beeldje bevindt zich op de rand van de vijver. Het is zo klein dat het eigenlijk nauwelijks opvalt. Naast het beeldje bevindt zich een bronzen tegel met de volgende tekst in het Nederlands en het Pools:
“Dit is Zyczliwek uit Wroclaw. Zijn naam betekent: ‘De Vriendelijke’. Wroclaw is de zusterstad van Breda en Wroclaw heeft de kabouter aan Breda gegevens als teken van vriendschap.
In de stad Worclaw staan wel meer dan 400 kabouters! Dat komt zo: In de jaren 80 van de vorige eeuw heerste in Wroclaw een streng communistisch regime. Inwoners werden geïnspireerd door de kabouterbeweging in Amsterdam. Via kabouterbeeld gaven ze commentaar op hun politieke machthebbers. De beelden waren zo ontwapenend en grappig, dat ze bleven staan. Het zijn er nu zoveel geworden dat ze een aparte toeristische attractie in de stad vormen. En wij hebben er nu ook één gekregen”.
Er is ook een website met alle info over de 400 kabouter in Wroclaw maar die is wel in het Pools. Kijk ook op Polen in beeld.

Naam: Zyczliwek
Omschrijving: beeldje van kabouter
Materiaal: brons
Hoogte: ca. 20 cm
Jaar: 2019
Inscriptie tegel: zie hier onder
Locatie: Valkenberg park N51 35.473 E4 46.763

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.