Het Offer van Isaac Vlaszak

Vlaszak 10 1024

In 1986 werd dit werkstuk voor het eerst getoond in een tentoonstelling in de Beyerd. Op advies van de Commissie voor Beeldende Kunsten besloten B&W tot aanschaf. Na twee jaar discussie over de locatie werd in september 1989 werd het beeld geplaatst op het grasveld aan de Vlaszak. De kunstenaar gaf de voorkeur aan het pleintje tegenover Concordia, maar die plaats werd afgekeurd vanwege het moeten rooien van boom.
Het thema, aldus de commissie, behelst “een universeel gegeven in de menselijke geschiedenis en heeft een optimale gestalte gekregen. De volstrekt originele verbeelding van dit thema is enerzijds representatief en heeft anderzijds een grote verstaanbaarheid voor de beschouwer”.
Het werk grijpt terug op het Oude Testament verhaal van Abraham die opdracht kreeg zijn zoon Isaac te offeren. Op het laatste moment weet een engel Abraham tegen te houden. Hij offert vervolgens een ram die in het struikgewas verstrikt was geraakt. Abraham die zoveel deed in de naam van God werd hiermee zelf op de proef gesteld.
De kunstenaar werkte zelf als herder in kibboetsen en in de kopermijnen in de Negro woestijn. Hij voltooide zijn studie in Londen en keerde daarna terug naar zijn geboortestad Tel Aviv. Tijdens een expositie in Venetië maakte de kunstenaar kennis met Frank Tiesing, later directeur van de Beyerd, het begin van zijn artistieke relatie met Nederland. Van de kunstenaar zijn er 3 werken in Nederland: ‘Het offer van Isaac’ ‘in Breda, ‘De droom’ Buddinghplein in Dordrecht en ‘Kissing birds’ in Leiden.
Begin november 2022 heeft de gemeente het kunstwerk laten weghalen. Het ruige kunstwerk had schade opgelopen en om ‘gevaarlijke situaties’ te voorkomen is het weggehaald. De Vlaszak wordt heringericht en daardoor is er geen plaats meer voor het beeld. De bevolking mag meepraten over een nieuwe locatie. BNdeStem plaatste op 14 november 2022 een artikel met de tekst “Lelijkste beeld dat bestaat’ verdwijnt voor altijd van Vlaszak, mierenkunstwerk Willemstraat opgelapt”. Dit is een typische voorbeeld van de media waarbij de mening van één persoon door een domme reporter voor waarheid wordt aangenomen alsof het ieders mening is. De mening was in dit geval van oudburgemeester van Breda Ed Nijpels. Blijkbaar is Ed Nijpels geen kunstliefhebber en beseft hij niet dat Het Offer van Isaac één van Bredaas meest bijzondere kunstwerken is!

Naam: Het Offer van Isaac
Omschrijving: beeld half schaap / half kind
Kunstenaar: Menashe Kadishman (Israël) – RKD
Hoogte: ca. 6 mtr.
Jaar: 1986/1989
Materiaal: Corten staal (geroest)
Locatie: Vlaszak 10 N51 35.314 E4 46.833

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.