Kantoor Waterschap Brabantse Delta

Fotografie en tekst Victor Willemse
Camera Nikon D5100
Laatste update van deze pagina 20-11-2019
Weet u meer ? Zie hier het contactadres.

Op deze pagina vindt u alle kunstvoorwerpen van het kantoor van de Waterschap Brabantse Delta aan de Bouvignelaan 5. Het kantoor staat naast het kasteel van Bouvigne waar het ook eigenaar van is.

Bouvignelaan 5 1 mensfiguur 1024

Omschrijving: beeld van man op sokkel
Kunstenaar: Stephan Balkenhol (Duitsland) – RKD
Hoogte: 1,5 meter
Jaar: 13 september 2010
Materiaal: hout
Locatie: voorzijde kantoorgebouw

Het verhaal:
Stephan Balkenhol heeft vier beelden gemaakt voor het kantoor van de Waterschap Brabantse Delta: één voor de hoofdingang en één pal achter de entreehal richting kasteel Bouvigne. Daarnaast verfraaien twee kleinere beelden op sokkels als ensemble de hal van het kantoor. De beeldengroep bestaat uit twee mannen en twee vrouwen, uit eikenhout gemodelleerd. Het hout is afkomstig van twee eikenbomen die aan de rand van het landgoed stonden en plaats moesten maken voor de renovatie van het landgoed.
Deze beeldengroep is kenmerkend voor het werk van Balkenhol: de mannen en vrouwen zijn alledaags en herkenbaar maar ook neutraal en – ook al door de opvallende sokkels – letterlijk wat op een afstand. Ze stralen rust en humor uit en zijn hierin ook suggestief. De twee buitenbeelden zijn 280 centimeter hoog en vervaardigd uit één een stuk hout. De beelden op de sokkel binnen zijn ongeveer 50 centimeter hoog.
De beelden hebben een grote mate van herkenbaarheid en door hun menselijk maat ook een vanzelfsprekende toegankelijkheid. Ze geven letterlijk kleur en inhoud aan de imponerende, klassiek symmetrische kantoorgebouw. De lange gevelrij met zuilen, de lichte kleur van de gebruikte materialen, zowel buiten aan de gevel als binnen, kon geen beter decor vormen voor deze ingetogen kleurrijke mensfiguren.
Stephan Balkenhol (1957) woont en werkt in Karlsruhe (D) en geldt als een van de meest toonaangevende beeldhouwers in de wereld. Zijn werk is veelvuldig in binnen- en buitenland tentoongesteld. Daarnaast heeft Balkenhol meerdere prestigieuze opdrachten in de openbare ruimte gerealiseerd, onder andere te zien in Duitse steden maar ook in Frankrijk en Oostenrijk. In Nederland is werk van hem te zien in Den Haag, Leiden, Amsterdam, Almere en nu dan in Breda. Hij is als professor verbonden aan de “Staatliche Akademie der Bildenden Künste van Karlsruhe”.

Doordat de houten beelden buiten staan hebben ze maar een beperkte levensduur.

Bouvignelaan 5 2 mensfiguur 1024

Omschrijving: beeld van vrouw op sokkel
Kunstenaar: Stephan Balkenhol (Duitsland) – RKD
Hoogte: ca. 1,5 meter
Jaar: 13 september 2010
Materiaal: hout
Locatie: achter kantoorgebouw

Het verhaal:
Zie hierboven.

Bouvignelaan 5 3 1024 mensfiguur

Omschrijving: beelden van man en vrouw
Kunstenaar: Stephan Balkenhol (Duitsland) – RKD
Hoogte: ca. 50 centimeter
Jaar: 13 september 2010
Materiaal: hout
Locatie: hal kantoorgebouw

Het verhaal:
Zie hierboven.