Aanvullingen en correcties over kunst en beelden in Breda worden zeer gewaardeerd. U kunt uw informatie zenden naar het emailadres als vermeld op de pagina INFO / CONTACT
Laatste update van deze pagina 19-5-2021
Onderstaande bronzen plaquettes /tegels zijn geplaatst in de bestrating van de straten in de binnenstad. Het zijn herinneringstegels aan het carnavalsleven van Breda. Ze bieden onder andere informatie over jubileums van Prins Carnaval en de verenigingen. Jubileums worden volgens de traditie van carnaval uitgedrukt in een veelvoud van 11, het gekkengetal en niet in lustra of decennia. Omdat er steeds nieuwe jubileums bijkomen is het aannemelijk dat er nog meer tegels bijkomen in de toekomst, als de vereniging het tenminste volhoudt om ze te laten vervaardigen.
Voor de niet-kenners; “Kielegat” is naam van Breda tijdens carnaval. BCV staat voor Bredase Carnavals Vereniging. Het hoofd van een carnavalsbestuur is een prins.
Tollenaer werkte bijna 30 jaar bij ijzergieterij en machinefabriek Touw in de Belcrum. Na sluiting van de fabriek begon hij voor zichzelf. Naast naamplaatjes voor columbariums en urnentuinen maakte hij medailles, onderscheidingen en beeldjes voor carnaval en kleine kunstwerken. Andere voorwerpen van zijn hand zijn: het Boemeltje op de markt in Prinsenbeek, het Sinte Juttemis beeld in de Ridderstraat en het bronzen begijntje met de rozenkrans op Begraafplaats Zuilen. De ‘handtekening’ van Tollenaer staat in de regel rechtsonder op de tegel.
Gemaakt door Aimé Tollenaer
Omschrijving: carnavals tegels
Afmeting: 60 x 40 cm
Materiaal: brons
Opschrift: zie de tegels
Locatie: zie hieronder
Locatie: Bovenstaande tegel is geplaatst op de Grote Markt achter de Grote Kerk.
Locatie: Bovenstaande tegel is geplaatst op het Kerkplein naast de ingang van de Grote Kerk.
Locatie: Alle onderstaande tegels zijn geplaatst in de Ridderstraat 2 N51 35.247 E4 46.595
Haagse Beemden
Omschrijving: carnavalstegel
Afmeting: 50 x 50 cm
Jaar: 2002
Materiaal: brons
Inscriptie: zie foto
Locatie: Winkelcentrum Heksenwiel
Het verhaal:
Naast de bonte verzameling van de carnavalsplaquettes in de binnenstad zijn er ook nog enkele plaatsen plaquettes te vinden zoals hier bij het winkelcentrum Heksenwiel.
Prinsenbeek
De naam Boemeldonck is samengesteld op basis van 3 feiten. a) De Beek kende vroeger 3 treinstations, je kon dan van station naar station boemelen. b) Het woord ‘boemelen’ staat ook voor het slenteren, op je gemak doen. Het woord Donk betekende vroeger een kleine hoogte in een laag veengebied. In en rond Prinsenbeek zijn 11 donken bekend. Door dit te combineren ontstond de naam Boemeldonck, een woord van 11 letters, precies evenveel als de naam Prinsenbeek. Helaas is de naam van de bedenker van de naam Boemeldonck niet bekend, het logo is naar een ontwerp van Jan Tankink.
In Prinsenbeek zijn zowel stenen als wel bronzen gedenkstenen te vinden over het carnavlasleven.
De stenen tegels:
Omschrijving: carnavalstegel
Afmeting: 60 x 60 cm
Jaar: zie foto
Materiaal: marmer
Inscriptie: zie foto
Locatie: 4x Café De Stee, Haverdijk 14
Locatie: Zalencentrum Marktzicht, Markt 10
De bronzen tegels:
Omschrijving: carnavalstegel
Gemaakt door Aimé Tollenaer
Afmeting: ca. 60×35 cm
Jaar: 1999
Materiaal: brons
Inscriptie: zie foto
Locatie: Beeksestraat 29
Locatie: Café De Stee, Haverdijk 14
Locatie: Restaria Kavelaars, Markt 4
Locatie: Zalencentrum Marktzicht, Markt 10
Locatie: Herberg De Swaen, Markt 29
Locatie: Sportgebouw De Drie Linden, Heisprong 15
Locatie: Café ’t Veehandelshuis, Groenstraat 80
Locatie: Cafe-zaal D’n Henk, Spoorstraat 31
Locatie: voormalig restaurant ’t Hert, Valdijk 2