Heilaar – Tuinzigt – Westerpark

Aanvullingen en correcties over kunst en beelden in Breda worden zeer gewaardeerd. U kunt uw informatie zenden naar het emailadres als vermeld op de pagina INFO / CONTACT
Laatste update van deze pagina 3-3-2023

Heilaar is een jonge wijk gelegen tussen het spoor, Westerparklaan, Ettensebaan en de A16.
Tuinzigt is het gebied tussen de Lunetstraat, Tramsingel, Weerijssingel, Vincent van Goghstraat en de Tuinzigtlaan.
Westerpark is gelegen tussen het spoor, Emerweg, Tuinzigtlaan, Ettensebaan en de Westparklaan. Nog geen kunstwerken gevonden in deze wijk.

Omschrijving: beeld van
Hoogte: 1,85 meter
Materiaal: brons
Locatie: Baanzicht

Het verhaal:
Dit beeld staat in het voorterrein van de firma Van Tilburg Bastianen T&TS Breda aan de Heilaar-Noordweg 1. Het is (waarschijnlijk) een beeld van een van de oprichters van het bedrijf. In de sokkel zijn allerlei auto-onderdelen verwerkt zoals: tandwielen en filters.

Naam: Gardenuit
Omschrijving: beeld van man op paal (ondersteboven)
Kunstenaar: Hewald Jongenelis & Sylvie ZijlmansRKD & RKD
Hoogte: ca. 3,5 meter
Jaar: 1997
Materiaal: brons
Locatie: t.o. Egelantierstraat 16

Het verhaal:
Nadat de renovatie van een gedeelte van de wijk Tuinzigt was afgerond, kreeg het plein aan de Meidoornstraat 1997 een in het oog springende bewaker.
Het moest een groot beeld worden, een beeld dat je zag staan, ook als je over de Meidoornlaan rijdt, een beeld dat zich in het geheugen nestelt, een beeld dat het plein een voor- en achterkant geeft, een karakteristiek Tuinzigtbeeld.
Het werd een man op een paal en de kunstenaars noemden hem “Gardenuit”. De afgeronde top van de paal raakt het ronde hoofd van de man. Hij staat op zijn kop en op de paal staat van boven naar beneden in hoofdletters zijn naam. Er is nóg een paal, daar staat geen man op en ook geen naam maar horizontale streepjes, als op een meetlat.
Van enige afstand lijkt de omgekeerde man op een narcis, hij heeft zijn armen en benen gespreid. Hij doet een beetje een bloeiende bloem na.
Zijn naam is een éénwoordig gedicht met internationale invloeden: letterlijk vertaald vanuit het Frans, is hij de nachtwacht, garde de nuit. Dat “nuit” is van tuinzigt (omgekeerd tuin) en garden spreekt voor zich. Maar wat het kunstenaarsduo betreft is het “De Gardenuit” (met zachte G) en een gardenuit, dat is een man die ondersteboven het plein als het ware op zijn hoofd draagt.
In september 2019 werden door twee kunstenaars workshops gegeven met de naam ‘Tijd van je leven’. Dit kunstwerk kreeg ter afsluiting een door de bewoners gebreid fleurig jasje. Het beeld kreeg ook een rugzakje, gemaakt van hartjes, exemplarisch voor Tuinzigt, vonden de bewoners. Het was de bedoeling dat het kleurrijke beeld – voor de gelegenheid tot Nelson gedoopt – tot de verbouwingen aan het Nelson Mandelaplein zo gekleed bleef.
Tijdens de reconstructie van het plein is het beeld ca. 100 meter verplaatst richting de Egelantierstraat.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.