Ypelaar

Fotografie Victor Willemse
Camera Nikon D5100
Laatste update van deze pagina 3-6-2017
Weet u meer ? Zie hier het contactadres.

Ypelaar is de wijk tussen de Valkenierslaan, Loevesteinstraat, het riviertje de Bavelse Lei, Bavelselaan  en de Overakkerstraat.
Het aantal kunstvoorwerpen in de Ypelaar is niet veel. Tot nu toe zijn er maar drie voorwerpen waar te nemen.

Groot Ypelaardreef 2 a wp

Naam: groei
Omschrijving: abstract beeld van 2 menselijke lichamen
Kunstenaar: Henry Ubink – RKD
Hoogte: 2 meter
Jaar: 1968
Materiaal: brons
Locatie: t.h.v. Groot Ypelaardreef 2

Het verhaal:
Ubink geeft zijn beelden nooit namen, omdat hij vindt dat niet letterkundig is aangelegd en niet sterk is in het beredeneren van zijn werk. Zijn beelden moeten het liefst een geheel vormen met de omgeving waarin het komt te staan. Ubink gaat bij voorkeur eerst de plaats bekijken waar een beeld moet komen en dan maakt hij, zo mogelijk in samenwerking met een architect, een ontwerp. Voor dit ontwerp is hij uitgegaan van twee menselijke figuren. Later heeft hij dat weer veranderd, maar die uitgangsgedachte is zeker nog herkenbaar. Het is een organisch geheel geworden waarbij diverse bestanddelen herinneringen oproepen aan het menselijk lichaam, aan botten, zonder daar nadrukkelijk naar te verwijzen.

Omschrijving: beeld van man en vrouw
Hoogte: ca. 50 cm
Materiaal: composiet
Sokkel: beton, circa 1,2 x 1,2 x 0,4 m
Locatie: Muiderslotstraat 150

Het verhaal:
Dit beeld bevindt zich in het voorterrein van Stichting GGz Breburg Groep aan de Muiderslotstraat. GGz Breburg biedt specialistische ggz-zorg aan mensen met een psychiatrisch probleem in Midden- en West-Brabant. Het beeld symboliseert de zorg en de warmte voor de medemens.
Verdere details over het beeld zijn niet bekend.

Weerdesteinstraat 73 (1024x678)

Naam: Christoffel
Omschrijving: sculptuur
Kunstenaar: Geert van de Camp – RKD
Hoogte: ca . meter
Jaar: 1988
Materiaal: staal
Locatie: binnenplaats Christoffelschool t.o. Weerdesteinstraat 73

Het verhaal:
Ooit was een afbeelding van Christoffel op het dashboard van een auto heel gewoon. Niet onbelangrijk, want het volksgeloof wil dat als je St. Christoffel aankijkt, je die dag niet meer getroffen zult worden door een plotselinge dood. St. Christoffel is de beschermheilige van onder andere het verkeer, vervoer en transport, de toeverlaat van de reiziger, maar ook van kinderen. Zijn naamdag is 24 juli, op deze dag werden tot in de jaren zeventig autozegeningen verricht. Een bijdrage aan een veilige reis en een behouden thuiskomst. Christoffel, letterlijk Christus-drager, wordt afgebeeld met het Jezuskind en een staf. Veelvuldig wordt hij voorgesteld als reus met een enorme staf in de hand en het kind op de schouder. St. Christoffel is vaak als schoolnaam gebruikt vanwege de symbolische gidsfunctie die het kind helpt te ontwikkelen en groot te worden.
Bij de renovatie en nieuwbouw van de school in 1988 kon 1 procent besteed worden aan een kunstwerk. De kunstenaar ontwierp deze enorme metalen Christoffel waarbij Christoffel met staf en met het kind op de schouder symbool stond.
Voor het kind dat op deze speelplaats speelt zal het allemaal een “zorg” zijn, voor het kind is het gewoon een speeltoestel.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.