Sacramentskerk Zandberglaan

Aanvullingen en correcties over kunst en beelden in Breda worden zeer gewaardeerd. U kunt uw informatie zenden naar het emailadres als vermeld op de pagina INFO / CONTACT
Laatste update van deze pagina 15-7-2021

Op deze pagina vindt u alle kunstvoorwerpen van de Sacramentskerk aan de Zandberglaan 58.

Omschrijving: muurschildering met Bijbelse voorstelling
Hoogte: ca. 4 meter

Het verhaal:
De voorstelling bevindt zich achter het altaar van de kerk. De afbeelding toont de aarde, de hemel en het heelal.

Omschrijving: beeld van Christus kruis
Hoogte: ca. 2,5 meter
Tekstopdruk: zie foto
Materiaal: hout

Het verhaal:
Bijbelse voorstelling met in het midden het kruisbeeld van Jezus. Links en rechts van hem de kruisen van respectievelijk Chammatha en Zoathon. Daaronder diverse mensen en dieren.

Omschrijving: beeld van St. Antonius met kind Jezus
Hoogte: ca. 1,2 meter
Materiaal: steen?

Het verhaal:
Dit beeld van St. Antonius bevindt zich achterin de kerk. Hij is de patroonheilige van de franciscanen, verloren voorwerpen, vrouwen en kinderen, armen, bakkers, mijnwerkers, het huwelijk, reizigers en verliefden en patroon tegen schipbreuk, de pest en koorts.
Kenmerkend voor St. Antoniusbeelden zijn het hoog gehouden kind Jezus op de linker arm. In de rechterhand houdt hij meestal een lelie vast. Antonius is gekleed in een Franciscaner pij.
St. Antonius beelden komen veel voor in de kerken van Breda. Ze zijn onder andere te vinden in de St. Antoniuskathedraal aan de St. Janstraat, de St. Catharinakerk op het Begijnhof, de kerk aan de Haagdijk.

Omschrijving: beeld van Maria
Hoogte: ca. 1,6 meter
Materiaal: hout?

Het verhaal:
Beeld van Maria. Ze houdt haar handen in de orantehouding. De orantehouding is een christelijke gebedshouding waarbij men de armen symmetrisch uitstrekt en de geopende handen opheft tot op oorhoogte, terwijl men de ellebogen dicht bij de romp van het lichaam houdt. Bij deze afbeelding houdt Maria echter haar handen niet op oorhoogte maar op heuphoogte. De orantehouding gebedshouding werd veelvuldig in de vroegchristelijke kunst afgebeeld en wordt ook vandaag gebruikt, zowel door priesters als door leken.