Muurschilderingen 2

Fotografie Victor Willemse
Camera Nikon D5100
Laatste update van deze pagina 19-11-2018
Weet u meer ? Zie hier het contactadres.

Op deze pagina vindt u een verzameling van muurschilderingen. Voor een gedeelte hiervan is Project Design Festival Breda verantwoordelijk die de beschilderingen vanaf 2014 heeft laten uitvoeren. Het totale overzicht is te vinden op Blind Walls Gallery. Blind Walls Gallery Breda heeft dankzij haar inzet en stimulatie voor de muurschilderingen in oktober 2017 de Brabantse Erfgoedprijs gewonnen.
Veel van deze muurschilderingen zijn aangebracht op of nabij het Mols parkeerterrein tussen de stad en de Lange Stallen. 13 stuks om precies te zijn, bij elkaar tientallen meters. Het Mols parkeerterrein is al jarenlang een doorn in het oog van de gemeente vanwege het feit dat hier nog steeds geen goed bestemmingsplan voor te vinden valt. Tot die tijd blijft het een lelijk parkeerterrein met veel muren waar voorheen ook veel graffiti was waar te nemen. Door street artists de ruimte te geven om muren te beschilderen sloeg de gemeente twee vliegen in één klap; kunstenaars werden gesteund en de gemeente was van het lelijke graffiti af. De vele parkeerders die er dagelijks langs lopen zullen het zeker waarderen. Graffiteurs hebben één ongeschreven regel; ze bekladderen niet elkaar werkt, dus ook niet dat van street artists, nou ja, op een kleine uitzondering na dan.
Vanwege de grote hoeveelheid muurschilderingen zijn de muurschilderingen verdeeld over twee pagina’s op deze website.
Muurschilderingen zijn erg actueel in grote steden en worden steeds meer als kunst of als ‘aangenaam’ ervaren. Momenteel zijn er zo’n honderdtal muurschilderingen te bewonderen in Breda en het aantal stijgt nog steeds.

foto volgt

Kunstenaar: Studio Octovidu
Project: Graphic Design Festival Breda, nummer 74
Lengte: 32 meter
Hoogte: ca. 2 meter
Jaar: maart 2018
Locatie: t.o. Magnoliastraat 50

Het verhaal:
Deze schildering is aangebracht op een (lelijk) hekwerk van een bedrijvencomplex dat voorheen voorzien was van graffiti. Marije Zwienenberg, Dominique van der Mast, Ireen Jelier en Iris Snels van Studio Octovidu lieten zich voor deze schildering inspireren door Jan Ingenhousz. Het ontwerp is gemaakt door Dominque van der Mast.
Jan Ingenhousz is waarschijnlijk wereldwijd de meeste bekende Bredanaar. Hij was arts, chemicus en plantkundige. In 1799 deed Jan zijn grootste ontdekking. Hij toonde als eerste wetenschapper aan dat groene planten d.m.v. zonlicht koolstofdioxide uit de lucht absorberen en dit omzetten in zuurstof, oftewel fotosynthese. Tijdens zijn levens stond Jan bekend als arts die succesvol de familie van keizerin Maria Theresia uit Wenen inentte tegen de pokken in 1768.
Bron Blind Walls Gallery

Markkade c1 (1024x479) Markkade c2 (1024x445) Markkade c3 (1024x482) Markkade c4 (1024x498) Markkade c5 (1024x497) Markkade c6 (1024x498) Markkade c7 (1024x517) Markkade c8 (1024x615) Markkade c9 (1024x626) Markkade c10 (1024x603) Markkade c11 (1024x552)

Kunstenaars: Sawe, Flai, Yubia, Guan & Sunkist (SP) vs. Zenkone, Rutger Termohlen, Super A, Staynice, Collin van der Sluijs (NL)
Project: Graphic Design Festival Breda, nummer 36
Lengte: ca. 100 meter
Hoogte: ca. 4,5 meter
Jaar: 2012
Locatie: Markkade

Het verhaal:
Op een muur aan de Markkade is enorm lange muurschildering aangebracht met een bonte verzameling aan onderwerpen. De zoete vormen zijn geïnspireerd op de (deels verdwenen) suikerwaren industrie in Breda.
Het is de langste muurschildering van Breda. De beschildering is aangebracht op een muur van de voormalige suikerfabriek. Op deze muur na is alle bebouwing ondertussen op het terrein gesloopt. Het terrein ligt nu braak, wachtend op een nieuwe bestemming. Het is aannemelijk als het terrein een nieuwe bestemming krijgt de muur gesloopt gaat worden, maar tot die tijd kan je nog genieten van de unieke schildering.
Bron Blind Walls Gallery

Omschrijving: schildering op gevel van coffeeshop
Lengte: ca. x meter
Hoogte: ca. x meter
Jaar: 2017?
Locatie: Coffeshop The Cat, Marterring 1

Het verhaal:
Op de muur van de coffeeshop is deze leuke en sprekende schildering aangebracht.

foto volgt

Kunstenaar: Zenk One
Project: Graphic Design Festival Breda, nummer 73
Afmeting: ca.  meter
Jaar: mei 2018
Locatie: zijgevel Mijdoornstraat 64 (Ahornstraat)

Het verhaal:
Robin Nas aka Zenk One werd bekend met zijn realistische portretten die hij later besloot te mixen in grafische stijl. In Breda maakte hij al diverse prachtige portretten zoals de leeuw aan de Godevaert Montensstraat 12, de huizen aan de Veiligkade en de eenden op de bouwhekken van de Gasthuyspoort (2015-2018).  Inmiddels reist hij de wereld over om metershoge muurschilderingen te maken in zijn kenmerkende stijl.
Zenk One (NL) maakte met deze schildering een hommage aan kickbokslegende Ramon Dekkers. In het ontwerp zijn bokshandschoenen, een Thaise bloemenkrans en een diamant te zien, een verwijzing naar zijn bijnaam ‘The Diamond’. Dekkers was achtvoudig wereldkampioen Muay Thai-boksen en daarnaast de eerste buitenlander met de titel ‘Thaibokser van het Jaar’. Hierdoor kreeg Dekkers een heldenstatus in Thailand. In 2013 overleed Dekkers onverwachts tijdens een training. Buurtbewoners Ivonne Peeters en Ciska Jansen maakten zich hard voor de realisatie van de muurschildering.
Dit is de tweede muurschildering over Ramon Dekkers in Breda. In 2013 werd al eerder muurschildering aangebracht  in  de flietstunnel onder de kruising Emerparklaan en Backer en Ruebweg.
Bron Blind Walls GalleryMiddellaan 464 1024 Middellaan 466 1024

Omschrijving: 2 muurschilderingen
Kunstenaar: Martin PeulenRKD
Diameter: 3,45 meter
Jaar: september 2003
Locatie: Middellaan 464-466 N51 35.392 E4 46.063

Het verhaal:
Deze 2 muurschilderingen zijn aangebracht in de doorgang bij de nummers 464- 466 van de Middellaan. De muurschilderingen vertonen portretten met de namen van buurtbewoners. In totaal staan er x portretten op. Naast de portretten zijn ook nog honden en een auto geschilderd.
Het geld voor deze kunstwerken kwam uit het potje van het project ‘Hart voor je buurt’.
Bron BNdeStem

Omschrijving: 18 muurschilderingen
Kunstenaar: Martin PeulenRKD
Hoogte: 1,82 meter
Jaar: september 2004
Locatie: Middellaan 502-504 N51 35.392 E4 46.063

Het verhaal:
Deze 18 muurschilderingen zijn aangebracht in de doorgang bij de nummers 502-504 van de Middellaan. De muurschilderingen vertonen portretten met de namen van buurtbewoners.
Het geld voor deze kunstwerken kwam uit het potje van het project ‘Hart voor je buurt’.
Bron BNdeStem

molengracht-21-b1-1024x479

Omschrijving: muurschildering op bouwhek
Kunstenaars: studenten van de Sint Joost, Francien van Cappelle en Ilja Kramer
Lengte: ca. 24 meter
Hoogte: ca. 2,1 meter
Jaar: 10 oktober 2016 tot mei 2018
Locatie: Amphia Ziekenhuis, Molengracht 21 N51 34.902 E4 47.878

Het verhaal:
De schutting is aangebracht op het bouwhek rondom de nieuwbouw van het ziekenhuis.
De tekst moet de bezoekers een beetje afleiden, zodat ze wat minder gespannen het ziekenhuis binnen gaan. Uit onderzoek zou gebleken zijn dat kunst een heilzame werking heeft. Het zou niet alleen bloeddrukverlagend werken, maar ook een positieve uitwerking op de hartslag hebben. Twee net afgestudeerde St. Joosters besloten voort te borduren op dat gegeven. Ze bedachten een ontwerp met een tekst ‘nieuwsgierigheid is besmettelijk’ die op de schutting werd geschilderd. In die tekst zijn kleine gaatjes geboord waar het publiek doorheen kan kijken. Je verwacht een glimp van het bouwterrein te zien, maar het is totaal anders. Wat het is verklap ik niet, maar het zijn kleine voorstellingen die iets met gezondheid en feitjes te maken hebben.
Het ontwerp van Francien en Ilja, maar ook dat van twee andere studenten van St. Joost zal ruim een jaar lang te zien blijven op de schutting. In 2019 opent het nieuwe, moderne ziekenhuis aan de Molengracht haar deuren.

molengracht-21-c1-1024x547

Kunstenaar: Maaike Canne
Project: Graphic Design Festival Breda, nummer 47
Lengte: 17 meter
Hoogte: 2,1 meter
Jaar: oktober 2016 tot november 2017
Locatie: Amphia Ziekenhuis, Molengracht 21 N51 34.902 E4 47.878

Het verhaal:
De panelen zijn aangebracht op het bouwhek rondom de nieuwbouw van het ziekenhuis. In 2019 opent het nieuwe, moderne ziekenhuis aan de Molengracht haar deuren.
Creativiteit en kleur hebben een positieve invloed op gezondheid en ondersteunt het herstel bij ziekte. Met deze abstracte elementen, waarin balans een rol speelt, wordt de creativiteit van de kijker geprikkeld. Door herkenbare elementen met abstractie te combineren blijft het werk open voor eigen interpretatie.
Het werk van illustrator Maaike Canne (NL) is vaak een mix van abstracte en figuratieve elementen. Vaak past ze verschillende of verknipte perspectieven toe op haar werk, dit zorgt voor een spanning in de gecreëerde ruimtes.
Bron Blind Walls Gallery

Omschrijving: muurschilderingen
Breedte: diverse
Hoogte: ca. x meter
Jaar: 2016?
Locatie: Fietsenstalling, Nieuwstraat 7

Het verhaal:
Deze acht muurschilderingen zijn aangebracht in de fietsenstalling aan de Nieuwstraat. Verdere gegevens niet bekend.

Kunstenaar: Hedof
Project: Graphic Design Festival Breda, nummer 37
Lengte: ca. 11 meter
Hoogte: ca. 2,3 meter
Jaar: 24 juli 2013
Locatie: hoek Odilia van Salmstraat / Markendaalseweg

Het verhaal:
Hedof is Rick Berkelmans, een illustrator uit Breda. Een mix van sterke vormen, cartooneske figuren en een uitgesproken kleurpalet typeert zijn werk. Hij verzorgde diverse muurschilderingen in Breda, zie elders op deze pagina.
De foto toont slechts een stuk van de muurschildering.
Bron Blind Walls Gallery

Kunstenaar: Staynice
Project: Graphic Design Festival Breda, nummer 62
Lengte:
Hoogte:
Jaar: juli 2017
Locatie: Oosterhoutseweg 2

Het verhaal:
Staynice is een grafisch ontwerpbureau uit Breda van de broers Rob (1973) en Barry (1977) van Dijck. Staynice verzorgde ook andere muurschilderingen in Breda, zie elders op deze pagina.
De tijdelijke muurschildering bevindt zich aan de achterzijde van fietsenwinkel Peter van den Broek aan de Tilburgseweg. In samenwerking met WonenBreburg maakte Staynice deze schildering. De appartementen die hier zullen komen zijn pas over 2 jaar gereed. Het ontwerp is gebaseerd op de naam van de wijk de Driesprong. De ijzeren buizen verwijzen naar de fietsenwinkel waarvan de gevel nu is beschilderd.
Bron Blind Walls Gallery

Kunstenaar: Peter Winkel
Project: Graphic Design Festival Breda, nummer 60
Lengte:
Hoogte:
Jaar: mei 2017
Locatie: Fietsenstalling, Oude Vest 27

Het verhaal:
Als eerbetoon aan de indrukwekkende carrière van Frits Pirard heeft grafisch vormgever Peter Winkel de vitrine bij de fietsenstalling aan de Oude Vest beschilderd. De schildering bevat allerlei verwijzingen naar de wielerloopbaan van Pirard. De jaartallen verwijzen naar de duur van zijn profcarrière, de logo’s naar zijn fietsploegen en sponsoren en dan is er natuurlijk het portret van Pirard naast de Brabantse vlag.
Frits Pirard is misschien wel de meest succesvolle wielrenner van het Zuiden. Hij heeft gekoerst met bekende wielrenners zoals Joop Zoetemelk, Jan Raas en Gerrie Kneteman. De wielenrenner heeft als enige Bredanaar de gele trui gedragen na zijn overwinning in de eerste etappe van de Tour de France in 1983.
Bron Blind Walls Gallery

Kunstenaar: Kelsey Montague (USA)
Project: Graphic Design Festival Breda, nummer 62
Afmeting: ca. 3 x 3 meter
Jaar: juni 2017
Locatie: Oude Vest 34

Het verhaal:
Deze muurschildering staat op de zijgevel van het historische pand aan de Oude Vest dat ooit onderdeel vormde van de Chassé kazerne. Het is een afbeelding van twee vleugels met daaronder de tekst “What Lifts You” dat letterlijk betekent “wat je ophoog brengt”. Door voor het kunstwerk te staan krijg je vleugels. Het is een uitnodiging om je inspiratie uit het leven te delen met anderen.
Kelsey Montague (USA) is in 2014 begonnen met haar What Lifts You campagne. Haar monochrome en sierlijke vleugels zijn ook te zien in Noord/Centraal Amerika, Australië en Europa.
Bron Blind Walls Gallery 

Planciusplein 1 wp

Omschrijving: muurschildering
Hoogte:
Breedte:
Opschrift: U bevindt zich hier
Locatie: kruising Planciusplein 1 / Bontekoestraat N51 34.596 E4 45.398

Het verhaal:
Deze merkwaardige afbeelding bevindt zich op de kopgevel van een rijtjeshuis. De vraag kan gesteld worden, waarom de afbeelding is aangebracht? En wat bedoelt men met de tekst “U bevindt zich hier”? Het is niet alleen een muurschildering, de gelige steentjes in de rode cirkel zijn in reliëf aangebracht in het metselwerk. Waarom?

Potkanstraat c (678x1024)

Kunstenaar: Daniel van de Haterd
Project: Graphic Design Festival Breda, nummer 4
Lengte:
Hoogte:
Jaar: 2015
Locatie: zijgevel Haven 17, Potkanstraat

Het verhaal:
De Potkanstraat is een van de weinige steegjes die Breda (nog) rijk is. Breda heeft eigenlijk van oudsher niet veel steegjes gehad. In de Potkanstraat zijn veel gevels beschilderd. Omdat de steeg zo smal is moet je echter wel steil omhoog kijken om alles goed te zien. In de steeg zijn 4 muurschilderingen van GDFB te zien.
De foto toont slechts een stuk van de muurschildering.
De muur toont afbeeldingen van de nabij gelegen haven.
Bron Blind Walls Gallery

Potkanstraat b (706x1024)

Kunstenaar: Rudger Termohlen
Project: Graphic Design Festival Breda, nummer 5
Lengte:
Hoogte:
Jaar: 2015
Locatie: zijgevel Haven 16, Potkanstraat

Het verhaal:
Net als Antiheld, Joren Joshua en Daniel van de Haterd nam Termohlen een muur in de Potkanstraat onder­ handen. Zijn muurschildering is een ode aan de haven en het uitgaansleven om de hoek, te zien in zijn mooie dame die wordt omgeven door waterplanten en een octopus.
De Bredase kunstenaar, illustrator en tattoo artist Rutger Termohlen tekent mensen, dieren en vaak een combinatie ervan. Dynamisch en contrastrijk in kleur en thema: van liefde tot dood, van licht tot duisternis.
De foto toont slechts een stuk van de muurschildering.
Bron Blind Walls Gallery

Kunstenaar: Joren Joshua
Project: Graphic Design Festival Breda, nummer 6
Lengte:
Hoogte:
Jaar: 2015
Locatie: achtergevel Haven 16, Potkanstraat

Het verhaal:
Dit werk werd speciaal gemaakt om de Potkanstraat visueel te verbeteren (zoals 4, 5 & 7). Qua kleur verwijst de muurschildering naar water van de haven. Het feestende duo, met een drankje en bitterbal in de hand, brengt een ode aan het Bredase uitgaansleven.
De speelse illustraties van Joren Joshua (Rotterdam) zijn beïnvloed door graffiti en grafiek. Met zijn slungelige figuren reflecteert hij op alledaagse gebeurtenissen, altijd met humor.
Bron Blind Walls Gallery

Potkanstraat c1 (1024x584)

Potkanstraat c2 (448x1024)

Kunstenaar: Sjoerd Jansen / Studio Anti-Held
Project: Graphic Design Festival Breda, nummer 7
Lengte:
Hoogte:
Jaar: 2015
Locatie: zijgevel Haven 16, Potkanstraat

Het verhaal:
De muurschildering is aangebracht op een schuurtje achter Haven 16.
Omringd door vissen geniet deze opgedofte dame van haar drankje. Met deze muurschildering verwijst Jansen naar zowel het uitgangsleven om de hoek als de nabij gelegen haven.
Op de hoek van het schuurtje bevindt zich de smalle afbeelding van de biddende vrouw.
Sjoerd Jansen (Studio Anti-held) is een jonge illustrator die met analoge technieken aan zijn vaak duistere, dromerige en verhalende illustraties werkt. Hij signeert zijn schilderingen met “Anti-Held”.
Kijk eens op de webside van Studio Anti-Held, hij maakt echt schitterende tekeningen.
Bron Blind Walls Gallery

roland-holststraat-16-a1-1024x768 roland-holststraat-16-a2-1024x637 roland-holststraat-16-a3-1024x768

Omschrijving: diverse muurschilderingen
Kunstenaars: de leerlingen van de school
Jaar: ca. 2007
Afmetingen: diverse
Locatie: Basisschool Petrus E Paulus, Roland Holststraat 16

Het verhaal:
De muurschildering is op basis van 3d-collages gemaakt door de leerlingen naar aanleiding van het 50-jarig bestaan van de school. De muurschildering is gemaakt voor en door de leerlingen. Het was het resultaat van een feestjaar.
De muurschilderingen zijn nadien overgeschilderd (in een egale kleur).
Bij diverse scholen in Breda zijn muurschilderingen aangebracht:
– Dependance KBS Laurentius school, Keermanslaan
– Nutsbasisschool Dirk van Veen, Laan van Mecklenburg 30
(Foto’s gemeente Breda)

Rozemarijnstraat 18b (1024x607)

Kunstenaar: M-City (PL)
Project: Graphic Design Festival Breda, nummer 8
Lengte: ca. 9 meter
Hoogte: ca. 4,5 meter
Jaar: 2015
Locatie: Rozemarijnstraat 17b

Het verhaal:
Met een futuristisch uitziende ‘Robo Dino’ verwijst M­City naar het industriële verleden van de stad. In dit stadsdeel stond o.a. de vermaarde Etna fabriek. De ijzergieterij en stoommachines zijn ingeruild voor een robot met schaar. Een verwijzing naar de kapsalon die in het pand gevestigd is.
De beschildering is uitgevoerd in samenwerking met Simon Says.
M-City (Mariusz Waras) is grafisch kunstenaar, outdoor schilder, reiziger,amateur-architect uit Gdansk (PL). Hij maakte al meer dan 700 muurschilderingen in steden als Warschau, Gdansk, Berlijn, Parijs,Budapest, Sao Paulo, Rio de Janeiro, Bolzano, Londen en Praag. Zijn werk is opgebouwd uit tientallen zorgvuldig gesneden stencils en geïnspireerd op mechanische en industriële objecten.
Bron Blind Walls Gallery

foto

Kunstenaar: Rutger Termohlen
Project: Graphic Design Festival Breda, nummer 66
Lengte: ca. 10 meter
Hoogte: ca. 10 meter
Jaar: augustus 2017
Locatie: Rozemarijnstraat 4

Het verhaal:
Dit is de tweede muurschildering in de kleine Rozemarijnstraat. In het gehele bestaan van de Rozemarijnstraat heeft de straat al een slechte naam. In 1836 wordt de straat zelfs ‘een der vuilste en morsigste achterstraatjes’ van Breda genoemd.
Bunker Tattoo is een tattooshop in Breda. In 2017 bestaan ze 16 jaar en om dit te vieren werd het team van Bunker uitgedaagd verschillende ‘flash tattoos’ te tekenen. Het was aan kunstenaar en tevens tatoeëerder bij Bunker Rutger Termohlen om de tekeningen in groot formaat op de meermaals bekladde muur in de Rozemarijnstraat tot leven te brengen.
Tatoeëerders worden van oudsher geassocieerd met ‘foute lui’ of ‘criminele activiteiten’. De straat was dan ook de perfecte plek om Rutger en de mannen van Bunker aan het werk te zetten om iedereen op andere gedachten te brengen!
Rutger Termohlen heeft reeds diverse andere beschilderd, zie elders op deze pagina.
Bron Blind Walls Gallery

Scheldestraat 1(1024x507)

Omschrijving: muurschildering
Maker: Martin PeulenRKD
Aantal: 4 zijden, totaal x panelen
Hoogte: ca. meter
Jaar: 1990-2016
Locatie: voormalig buurthuis, Scheldestraat 1

Het verhaal:
In het kader van stadsvernieuwing wordt in de volkswijken steeds vaker kunst gerealiseerd om het leefklimaat te veraangenamen. Hier schilderde Martin Peulen als eerste het buurthuis in de Scheldestraat met zijn typische knokige figuren, die hun vorm ontlenen aan lichaamsafdrukken. De muurschilderingen waren aan vier zijden van het gebouw aangebracht.
De kunstenaar schilderde nadien ook de figuren in de Middellaan.
Het Multifunctioneel Centrum heeft met ingang van 01 juli 2015 haar activiteiten beëindigd. Daarna werd het gebouw (inclusief de beschilderingen?) gesloopt.

schoolstraat-3c-1024x750

Kunstenaar: Iwan Smit
Project: Graphic Design Festival Breda, nummer 3
Lengte: ca. 12 meter
Hoogte: ca. 2.80
Jaar: 2015 tot medio 2018
Locatie: Schoolstraat

Het verhaal:
Het op de muur achtergebleven logo van studenten dispuut Phileas Fogg was het startpunt voor deze muurschildering. Smit reageert met zijn vraag “Who’s got the power?” op de traditie van de verschillende logo’s op deze muur. Hij stelt de vraag aan passanten en nodigt andere disputen uit tot reactie.
Iwan Smit (Rotterdam) illustreert, ontwerpt, schildert en maakt. Zijn werken zijn energiek, soms donker en vaak speelt mythologie een belangrijke rol.
Bij de verbouwingswerkzaamheden in 2017-2018 van het voormalig Casino Theater is een groot raam aangebracht in deze muur. De muurschilering is daarbij verwijderd.
De foto toont slechts een stuk van de muurschildering.
Bron Blind Walls Gallery

Speelhuislaan 151 (1024x450)

Kunstenaar: Staynice
Project: Graphic Design Festival Breda, nummer 33
Lengte: ca. x meter
Hoogte: ca. x meter
Jaar: 2007
Locatie: Electron, Speelhuislaan 151

Het verhaal:
Staynice is een grafisch ontwerpbureau uit Breda van de broers Rob (1973) en Barry (1977) van Dijck. Staynice verzorgde ook andere muurschilderingen in Breda, zie elders op deze pagina.
Bron Blind Walls Gallery

Kunstenaar: Staynice
Project: Graphic Design Festival Breda, nummer 34
Lengte: ca. x meter
Hoogte: ca. x meter
Jaar: 2008
Locatie: Electron, Speelhuislaan 171

Het verhaal:
Staynice is een grafisch ontwerpbureau uit Breda van de broers Rob (1973) en Barry (1977) van Dijck. Staynice verzorgde ook andere muurschilderingen in Breda, zie elders op deze pagina.
Bron Blind Walls Gallery

Spoorstraat 23-24 (1024x670)

Omschrijving: muurschildering op schutting
Lengte: ca. 10 meter
Hoogte: 2 meter
Locatie: Spoorstraat 23-24

Het verhaal:
Het zijn niet alleen street artists en graffiteurs die muurschilderingen aanbrengen, soms zijn het gewoon kinderen die een schildering aanbrengen om de buurt wat op te vrolijken.
Feitelijk bevindt de muurschildering zich op de achterschutting van de huizen aan de Academiesingel, maar dit binnenpleintje is alleen bereikbaar bij de doorgang aan de Spoorstraat tussen huisnummers 23 en 24. Gemaakt door de buurtkinderen?

stallingstraat-1024x680

Kunstenares: Laura Lehtinen (Fin)
Project: Graphic Design Festival Breda, nummer 46
Lengte: ca. 4 meter
Hoogte: ca. 2,7 meter
Jaar: november 2016
Locatie: Stallingstraat

Het verhaal:
Geïnspireerd op de geschiedenis van de nabijgelegen parkeerplaats toont de muurschildering de cyclus van het leven, van bloesem tot de dood. Ooit verrees hier een groentetuin uit een begraafplaats en draafden paarden richting de stallen aan het eind van de straat.
Bron Blind Walls Gallery

Stallingstraat c (1024x642)

Omschrijving: muurschildering
Kunstenaar: onbekend
Lengte: ca. 3,5 meter
Hoogte: ca. 2,7 meter
Jaar: 2014-2015
Locatie: Stallingstraat

Het verhaal:
Die is een van de weinige muurschilderingen nabij het Mols parkeerterrein die niet tot stand is gekomen door het Graphic Design Festival Breda project.


Kunstenaar: Thomas & Jurgen
Project: Graphic Design Festival Breda, nummer 15
Lengte: ca. 18 meter
Hoogte: 3/3,5 meter
Jaar: 2015
Locatie: Stallingstraat

Het verhaal:
Op de zolder van een verhuisbedrijf in de Stallings­traat lag ooit een kist bomvol werken van Van Gogh. Zijn moeder had ze daar opgeslagen, maar nadat ze verhuisde verkocht de eigenaar ze voor een dubbel­ tje per stuk. Pas later ontdekte hij hoe waardevol ze waren. De tekst “Trash to Treasure” illustreert deze gebeurtenis.
Thomas&Jurgen is een Bredase designstudio. De studio ontwerpt boeken, copyzines en is onder andere verantwoordelijk voor de visuele identiteit van de 3sec.gallery (Chassé Parking).
Bron Blind Walls Gallery

Stationslaan a1 (647x1024)

Omschrijving: plafondschildering belastingkantoor
Kunstenaar: Derk Thijs
Project: Graphic Design Festival Breda, nummer 55
Lengte: 36 x 2-4 meter
Jaar: augustus 2016
Locatie: Stationslaan

Het verhaal:
8 september werd het nieuwe Centraal Station in Breda feestelijk geopend. Het multifunctionele gebouw is eigenlijk veel meer dan een Centraal Station, want in het complex zijn ook appartementen en kantoren gehuisvest. In de kantoren is onder andere de Belastingdienst gehuisvest die onlangs verhuisde van de Gasthuisvelden naar de Stationslaan.
Ter plaatse van de fietsenstalling aan de Belcrumzijde is onder de overstek – zeg maar de vloer van het belastingkantoor – een plafondschildering aangebracht. Alienachtige figuurtjes en teksten in plechtstatige stijl sieren het plafond in vrolijke kleuren. De schildering is in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf gemaakt door Derk Thijs uit Amsterdam.
Voorwaarde voor het kunstwerk was dat het de Staat zou representeren. De kunstenaar vond zijn inspiratie in de Italiaanse stad Siena. Daar hangt in de raadzaal een 14de-eeuwse muurschildering met allegorische figuren die de 7 deugden representeren die nodig zijn voor goed bestuur. De teksten op plafondschildering zijn een vertaling van deze schildering. De zeven deugden zijn: rechtvaardigheid, gematigdheid, verstandigheid, grootmoedigheid, vrede, zielskracht en wijsheid. De ordening van de figuurtjes en de teksten is afgestemd op de lampen die al in het plafond zaten. De lampen zitten in de hoofden van de kleine figuurtjes en in de lichamen van de grote figuren, waardoor de figuren letterlijk verlichting brengen. Het onderwerp heeft een sterk inhoudelijke kant, maar door de vormgeving blijft het licht van aard.
In de schildering zijn veel losse teksten opgenomen rond de figuurtjes maar ook onderstaande gedichten:

Richt uw ogen om haar te aanschouwen, U die bestuurt, naar haar
die hier afgebeeld is. Rechtvaardigheid, gekroond vanwege haar excellentie, die
altijd aan ieder het verdiende doet toekomen. Kijk hoeveel goeds uit haar
voortkomt en hoe lieflijk en vredig het leven is in de stad waar deze deugd,
die straalt als geen ander, gehandhaafd wordt. Zij beschermt en verdedigt degenen
die haar eren, en koestert en voedt hen. Vanuit haar licht wordt zowel
het goede beloond, als straf gegeven aan corruptie en verdorvenheid.

Waar rechtvaardigheid heerst,
brengt ze de vele zielen van de burgers tot een eenheid.
En zij zullen het gemeenschappelijk belang tot hun heer maken.
En hij – om goed te regeren – zal zijn ogen nooit van de stralende
verschijningen van de hem omringende deugden wenden.
En daarom worden hem belastingen, bijdragen en bestuur van steden geboden.
En – in vrede – zullen er goede werken van burgers volgen.
Nuttig, noodzakelijk en genoeglijk.

Bron Blind Walls Gallery

Stationsplein a (1024x300)

Omschrijving: muurschildering op bouwhek
Kunstenaar: Staynice
Project: Graphic Design Festival Breda, nummer 1
Lengte: 1,8 meter per paneel
Hoogte: 0,9 meter per paneel
Aantal panelen: ca. 85
Jaar: 2015 – mei 2016
Locatie: Stationsplein

Het verhaal:
De panelen waren aangebracht op het bouwhek rondom het nieuwe station. In mei 2016 zijn ze weer weggehaald. De panelen zijn aangebracht in samenwerking met Breda Centraal, Prorail, NS en Via Breda.
Staynice is een grafisch ontwerpbureau uit Breda van de broers Rob (1973) en Barry (1977) van Dijck. Vanuit een passie voor typografie en illustratie bedenken ze klinkende concepten, huisstijlen, muurschilderingen en meer.
De foto toont slechts een stukje van de muurschildering.
Bron Blind Walls Gallery

Omschrijving: muurschildering binnenmuur
Lengte: ca. 5 meter
Hoogte: ca. 2 meter
Kunstenaar: Luuk de Greef
Jaar: 2004
Locatie: Gemeenschapshuis de Wegwijzer, Steendorpstraat 2

Het verhaal:
Luuk de Greef studeerde in 1992 af aan de kunstacademie st.Joost te Breda en is sindsdien werkzaam als zelfstandig schilder tekenaar en illustrator. Deze muurschildering bevindt zich in een zaaltje wat maar weinig gebruikt wordt in het gemeenschapshuis en dient thans meer als opslagruimte. Afgelopen jaren is er een nieuwe binnenwand geplaatst waardoor de muurschildering zich nu in twee ruimtes bevindt!

tolburgstraat-11-b2-1024x615
Omschrijving: muurschildering op winkelpand
Afmeting:
Jaar: van ? tot 2017
Locatie: Loekz, Tolbrugstraat 11

Het verhaal:
Tot 2017 was deze muurschildering aangebracht op de gevel van Loekz. Nadat de winkel verhuisde en er een nieuwe huurder kwam, werd de gevel grijs geschilderd.

Kunstenares: Ana Marietta (Puerto Rico)
Project: Graphic Design Festival Breda, nummer 68
Hoogte: ca. 6,5 meter
Jaar: 2017
Locatie: Tramsingel 76A

Het verhaal:
Ana studeerde aan de Universiteit van Puerto Rico. Ze volgde de studie Animal Scienes waar zij in 2005 af studeerde. Ze is bekend bij de lokale kunstscène om haar humanoïde wezens. Humanoïde is een wezen waarvan de lichaamsstructuur lijkt op die van een mens. Ana’s werken zijn te bewonderen in meerdere steden in de wereld. Haar schilderingen zijn herkenbaar om de subtiele penseelstreken en de schaduwvlakken die zo uit een droom lijken te komen van een bioloog met een rijke fantasie.
Inspiratie voor haar wezens haalt Ana uit haar jeugd en haar ervaring die ze heeft opgedaan tijdens haar studie, haar werk in het laboratorium en uit het veld. Het heeft ervoor gezorgd dat haar muurschilderingen onbewust een onderliggende emotie hebben die bij veel mensen tot de verbeelding spreekt. Toenemend medicijngebruik zorgt er voor dat steeds meer resten van geneesmiddelen in het water belanden. Dit heeft helaas ook effect op de dieren die in het water leven. Zo kunnen anticonceptiemiddelen zorgen voor geslachtsverandering bij vissen en antipsychotica voor gedragsverandering. Uiteindelijk leidde dit een afbeelding van een gemuteerde baars aan de Tramsingel vanwege het water van de singel.
Bron Blind Walls Gallery

foto

Kunstenares: Youri Cansells / Mantra (Fr)
Project: Graphic Design Festival Breda, nummer 78
Hoogte: ca. 16 meter
Jaar: juni 2018
Locatie: Flat Tuinzigtlaan 93-187

Het verhaal:
Met deze schildering brengt de Blind Walls Gallery de natuur op alternatieve wijze naar Tuinzigt. In de aangrenzende wijk Westerpark zijn diverse straten vernoemd naar vlindersoorten. De zijkant van de flat aan de Tuinzigtlaan ziet er uit als een grote insectendoos met gigantische vlinders. De vlinders behoren tot de vlindersoorten die bijna uitgestorven zijn in Nederland. Van boven naar beneden zien we de: Dagpauwoog, Distelvlinder en Heideblauwtje?
Bron Blind Walls Gallery

Veemarktstraat g (1024x512)
Veemarktstraat b (1024x513)

Omschrijving: muurschildering op bouwhek
Kunstenaar: Cranio (BR)
Project: Graphic Design Festival Breda, nummer 9
Lengte: ca. 28 meter
Hoogte: ca. 3 meter
Jaar: 2015 – mei 2016
Locatie: Veemarktstraat

Het verhaal:
De panelen waren aangebracht op het bouwhek van de nieuwbouw van de Gasthuyspoort. In mei 2016 zijn ze weer weggehaald.
Met zijn werk verwijst Cranio naar het heden en de behoefte aan kleur in het Bredase straatbeeld: zijn indianen voeren de opdracht voor een muur­schildering uit. Als passant zie je hoe de kleurrijke groep het woord ‘Amazonia’ op de tijdelijke bouw muur spuit.
Cranio (Fabio Oliveira) besloot in 1998 dat de grauwe muren uit ‘zijn’ Sao Paolo een boost konden gebruiken. Sindsdien doet hij hetzelfde voor andere steden. Zijn handelsmerk én hoofdrolspeler is een blauwe indiaan.
De foto’s tonen slechts een stuk van de muurschildering.
Bron Blind Walls Gallery

Omschrijving: muurschildering op oude loods
Lengte: ca. x meter
Hoogte: ca. x meter
Jaar: 2016?
Locatie: Veilingkade

Het verhaal:
Deze muurschildering is aangebracht op een muur van een oude loods nabij Belcrum Beach. Verder geen gegevens bekend.

Veilingkade 8 b (1024x597)

Kunstenaar: Zenk One
Project: Graphic Design Festival Breda, nummer 32
Lengte: ca. x meter
Hoogte: ca. x meter
Jaar: 2013
Locatie: Veilingkade 8

Het verhaal:
In dit pand is CLIB gelocaliseerd. CLIB is de cultureel vastgoedbeheerder van Breda. CLIB heeft betaalbare werkruimtes voor kunstenaars en cultureel ondernemers in Breda.
Bron Blind Walls Gallery

Omschrijving: muurschildering van Arc de Triomphe
Afm: ca. 3,5 x 5 meter
Locatie: Vestkant 14

Het verhaal:
Deze muurschildering was ooit aanwezig op de kopgevel van dit rijtjeshuis aan de vestkant. Hoewel er meerdere van deze blokwoningen staan, was dit de enige gevel die voorzien was van een muurschildering. Nadat alle blokken overgeschilderd zijn is ook de muurschildering weer verdwenen.

Veilingkade 9 c (1024x665)

Kunstenaar: Super A
Project: Graphic Design Festival Breda, nummer 31
Lengte: ca. x meter
Hoogte: ca. x meter
Jaar: 2013
Locatie: CLIB, Veilingkade 9

Het verhaal:
In dit pand is CLIB gelocaliseerd. CLIB is de cultureel vastgoedbeheerder van Breda. CLIB heeft betaalbare werkruimtes voor kunstenaars en cultureel ondernemers in Breda.
Bron Blind Walls Gallery

Vlaszak 6 b2 (1024x264)

Omschrijving: muurschildering op bouwhek
Kunstenaar: Zenk One
Project: Graphic Design Festival Breda, nummer 10
Lengte: ca. 30 meter
Hoogte: ca. 3 meter
Locatie en jaar: 2015 tot medio juni 2016, Vlaszak
Locatie en jaar: juli 2016 tot juni 2018, Catharinastraat

Het verhaal:
De panelen waren aanvankelijk aangebracht op het bouwhek van de nieuwbouw fase 1 van de Gasthuyspoort in de Vlaszak. Later zijn ze verplaatst naar fase 2 van het project in de Cathrinastraat.
Deze muurschildering toont een vlucht van eenden waarbij fotorealisme en illustratie zijn gecombineerd. Het ontwerp verwijst naar het groene karakter van de nieuwbouw. Hierbij is het casco grotendeels hergebruikt, is er ruimte voor duurzame ondernemers en worden de daken groen om de migratie van fauna in de stad te bevorderen. Het voormalige gemeentekantoor is geheel gestript en in 2 jaar tijd getransformeerd tot een lux appartementen complex.
De Bredase Zenk One (Robin Nas) maakt illustraties en (muur) schilderingen. In zijn werk combineert hij realistische tekeningen met grafische elementen.
De foto toont slechts een stuk van de muurschildering.
Bron Blind Walls Gallery


Kunstenaar: Zenk One
Project: Graphic Design Festival Breda, nummer 35
Omschrijving: muurschildering
Hoogte: 2 meter
Breedte: 5,6 meter
Jaar: 2012 tot eind 2014
Locatie: Vlaszak 6 N51 35.351 E4 46.828

Het verhaal:
Aanvankelijk was dit een muur waar reclame posters werden geplakt. Sinds 2012 is dit vervangen door een moderne muurschildering. Het bevindt zich recht voor de bushalte. Terwijl je zit te wachten kan je in de draaibare stoelen de beschildering observeren.
Eind 2014 is de projectontwikkelaar/aannemer begonnen met de herontwikkeling van het voormalige kantoor van de gemeente tot het appartementen complex Gasthuyspoort. De bestaande bouw is daarbij geheel gestript, wat inhoudt dat de muur met de beschildering is gesloopt.
Bron Blind Walls Gallery

Wolfslaardreef a (1024x552)

Omschrijving: beschildering van schutting
Kunstenaar: Michel Bruys
Locatie: Kinderboerderij Wolfslaar, Wolfslaardreef

Het verhaal:
Deze muurschildering heeft een tijdje voor de kinderboerderij gestaan. In 2015 en 2016 is de entree van de kinderboerderij geheel verbouwd. De muurschildering is er niet meer.

Passage Zuidpoort 1 wp

Passage Zuidpoort 10 wp

Omschrijving: 2 muurschilderingen in winkel/woninggalerij
Kunstenaar: Jan Strübe – RKD
Hoogte: ca. 3 meter
Breedte: ca. 4 meter
Jaar: 1935
Status: Rijksmonumentnummer 519023
Locatie: Passage Zuidpoort

Het verhaal:
Tussen de oostelijke zijde van de Nieuwe Ginnekenstraat en de Dr. van Mierlostraat is de winkelpassage met 32 bovenwoningen, genaamd ‘Passage Zuidpoort’ gesitueerd. Daar in de negentiende-eeuwse uitleg ter plaatse van de Nieuwe Ginnekenstraat maar weinig ruimte was gereserveerd voor de vestiging van winkels, werd door de gemeente Breda in 1932 een plan getekend voor de vestiging van een passage met woningen tussen de genoemde straat en de Vierwindenlaan.
In de Passage zijn interessante muurschilderingen te vinden van de Bredase kunstenaar Jan Strube: Aan de zijde van de Nieuw Ginnekenstraat is de stad Breda afgebeeld met de toren van de Grote Kerk en het Spanjaardsgat. Strube heeft het historische gegeven van het Turfschip gebruikt: een schip met de naam De Welvaart Breda ’35 vaart de stad in met een jonge man en vrouw aan het stuur. Aan de linkerzijde staat de Bredase bevolking wuivend; de harmonie zorgt voor de muziek. Aan de rechterzijde bevinden zich de notabelen, een afvaardiging van de geestelijkheid en het leger. De afbeeldingen zijn nogal schematisch, maar wel herkenbaar. Prominent aanwezig is de burgemeester (Van Sonsbeeck in ambtskostuum) in vrolijk gesprek met een jongere man (de architect Fr. Mol -die toen 25 jaar oud was) en een man met een rol papier in de hand (de bouwondernemer J. van Poppel). De heer Hornix, de toenmalige directeur van Openbare Werken, is vermoedelijk afgebeeld links achter de architect (in grijs kostuum, en profiel).
Aan de zijde van de Dr. Van Mierlostraat ziet men drie meisjes (de drie gratiën) rond een klok, in de kleding van die tijd: lange zwarte kousen en jurken tot op de knie. Eén meisje speelt staande op een fluit, de twee andere meisjes zijn half liggend met een schaal met fruit in de hand afgebeeld. Erboven het wapen van Breda met de tekst: Geloof, Schoonheid, Werklust…. Welvaart. De drie meisjes zijn niet als de verpersoonlijking van de drie factoren die de Welvaart tot gevolg hebben, geschilderd. Wellicht zijn ze samen het symbool voor een welvaart in harmonie.

Bron: Nederlands Architecteninstituut

Advertenties