Muurschilderingen 1

Fotografie Victor Willemse
Camera Nikon D5100
Laatste update van deze pagina 13-7-2018
Weet u meer ? Zie hier het contactadres.

Op deze pagina vindt u een verzameling van muurschilderingen. Voor een gedeelte hiervan is Project Design Festival Breda verantwoordelijk die de beschilderingen vanaf 2014 heeft laten uitvoeren. Het totale overzicht is te vinden op Blind Walls Gallery. Blind Walls Gallery Breda heeft dankzij haar inzet en stimulatie voor de muurschilderingen op 5 oktober 2017 de Brabantse Erfgoedprijs 2017 gewonnen. Uit 72 inzendingen is Blind Walls Gallery verkozen tot de winnaar. Ze kregen 1698 stemmen van de 4191 stemmen. Met de prijs van 10.000 euro wil Blind Walls Gallary verder investeren in het project om Breda een nieuw stadsgezicht te geven.
Veel van deze muurschilderingen zijn aangebracht op of nabij het Mols parkeerterrein tussen de stad en de Lange Stallen. 13 stuks om precies te zijn, bij elkaar tientallen meters. Het Mols parkeerterrein is al jarenlang een doorn in het oog van de gemeente vanwege het feit dat hier nog steeds geen goed bestemmingsplan voor te vinden valt. Tot die tijd blijft het een lelijk parkeerterrein met veel muren waar voorheen ook veel graffiti was waar te nemen. Door street artists de ruimte te geven om muren te beschilderen sloeg de gemeente twee vliegen in één klap; kunstenaars werden gesteund en de gemeente was van het lelijke graffiti af. De vele parkeerders die er dagelijks langs lopen zullen het zeker waarderen. Graffiteurs hebben één ongeschreven regel; ze bekladderen niet elkaar werkt, dus ook niet dat van street artists, nou ja, op een kleine uitzondering na dan.
Muurschilderingen zijn erg actueel in grote steden en worden steeds meer als kunst of als ‘aangenaam’ ervaren. Momenteel zijn er zo’n honderdtal muurschilderingen te bewonderen in Breda en het aantal stijgt nog steeds.
Vanwege de grote hoeveelheid muurschilderingen zijn de muurschilderingen verdeeld over twee pagina’s op deze website.

Achter de Lange Stallen a (1024x613)

Kunstenaar: Jeff Canham (USA)
Project: Graphic Design Festival Breda, nummer 23
Lengte: ca. 5+2+3 meter
Hoogte: ca. 4,3+2+2 meter
Jaar: 2014
Locatie: Achter de Lange Stallen, Mols parkeerterrein

Het verhaal:
In deze schijnbare eenvoudige muurschildering zitten diepere achtergronden. In de schildering nam Jeff Canham de eerste negen woorden van het NATO alfabet op. Het spellingalfabet van de NAVO dient (evenals andere spelalfabetten) om met behulp van spraak met zo min mogelijk fouten een boodschap te kunnen spellen, ook bijvoorbeeld bij een zeer slecht verstaanbare telefoonverbinding. De schildering verwijst naar het militaire verleden van Achter de Lange Stallen, dat van 1765 tot 1980 onderdeel was het de Chassékazerne. De kazerne was tot 1993 in gebruik door de Landmacht.
Jeff Canham is een sign painter uit San Francisco, bekend om zijn handgeschilderde typografische reclameborden en winkelruiten. Zijn unieke werkwijze krijgt aandacht in de documentaire ‘Sign Painters’.
Bron Blind Walls Gallery

Achter de Lange Stallen b (1024x678)

Kunstenaars: Rutger Termohlen, Collin van der Sluis en Super A
Project: Graphic Design Festival Breda, nummer 22
Afm.: ca. 5 x 5 meter
Jaar: 2014
Locatie: Achter de Lange Stallen, Mols parkeerterrein

Het verhaal:
Deze bijzonder kleurrijke en gedetailleerde muurschildering is geïnspireerd op het duistere verleden van deze plek. De Mols Parking was ooit (rond 1514) een begraafplaats voor mensen die stierven aan de pest. De rat de ziekteverspreider symboliseert dit.
Bredase kunstenaar Rutger Termohlen schildert mensen, dieren en een combinatie ervan. Altijd dynamisch en contrastrijk in kleur en thema: van liefde tot dood, van licht tot duisternis. Van der Sluijs voegde dromerige details toe, Super A maakt veelal portretten van dier en mens.
Bron Blind Walls Gallery

Achter de Lange Stallen c (1024x453)

Kunstenaar: Job Wouters
Project: Graphic Design Festival Breda, nummer 21
Lengte: ca. 3+3+10 meter
Hoogte: 3,7 meter
Jaar: 2014
Locatie: Achter de Lange Stallen, Mols parkeerterrein

Het verhaal:
Bij deze muurschildering maakte Wouters gebruik van een hulpmiddel waarbij 6 bussen tegelijk werden bediend. Zodoende ontstond de perfecte afstand tussen de kleur strepen.
De veelkleurigheid en grillige vormen van deze muurschildering verwijzen naar het roerige verleden van de plek waar Wouters het werk maakte. Van kapel in de vijftiende eeuw tot begraafplaats in de zestiende eeuw, groentetuin in de negentiende eeuw en kazerne in de twintigste eeuw.
Job Wouters (Letman) is een Amsterdamse letterontwerper. Als ‘lettergek’ schuwt hij traditionele technieken als kalligrafie zeker niet! Gewapend met zijn ‘spuitbusmachine’ maakt hij unieke letterkunstwerken.
Bron Blind Walls Gallery

Achter de Lange Stallen d (1024x647)

Kunstenaar: Steve Powers (USA)
Project: Graphic Design Festival Breda, nummer 19
Lengte: ca. 8 meter
Hoogte: 4,3 meter
Jaar: 2014
Locatie: Achter de Lange Stallen, Mols parkeerterrein

Het verhaal:
Deze muurschildering bestond aanvankelijk uit 2 muren. Aan de zijde van de parkeervakken is de muurschildering weer verdwenen nadat er een stukje nieuwbouw is voor gezet.
Gesprekken met bewoners en passanten verwerkte Powers in zijn muurschildering, als liefdesbrief aan de stad. Dit deed hij tijdens de eerste Koningsdag, met Oranjegekte ten top. Koninginnedag mag dan geschiedenis zijn, volgens Powers is het elke dag ‘Queensday’ met een dagelijkse ode aan alle vrouwen.
New Yorkse kunstenaar Steve ‘ESPO’ Powers begeeft zich met zijn graffiti vaak op de grens tussen legaal en illegaal. Zijn schilderingen zijn vaak een liefdesverklaring in lokale context.
Bron Blind Walls Gallery

foto volgt

Kunstenaar: BoonieM
Project: Graphic Design Festival Breda, nummer 77
Aantal: 4 stuks
Afmetingen: x meter (max)
Jaar: juni 2018
Locatie: Achter de Lange Stallen, Mols parkeerterrein

Het verhaal:
Om het smalle steegje tussen de Mols Parking en de Ginnekenstraat op te knappen werd BoonieM (NL) uitgenodigd. Hij schilderde een aantal dagen in een studio in Breda vier panelen. De schilderingen geven je een kijkje in het soms mysterieuze wereldje van graffiti schrijvers. De panelen zijn geplaatst over de vier raamkozijnen waar eerst jarenlang poster op poster werd plakt (en over werden gespoten). Tegenover de panelen hangt het werk van Mike Perry, zie onderstaande.
Bron Blind Walls Gallery

Achter de Lange Stallen d5 (1024x678)

Kunstenaar: Mike Perry (USA)
Gedicht: Frank Nicholas
Project: Graphic Design Festival Breda, nummer 20
Lengte: ca. 20 meter
Hoogte: ca. 2,5 meter
Opschrift: zie hier onder
Jaar: 27-4-2014
Locatie: Achter de Lange Stallen, Mols parkeerterrein

Het verhaal:
Deze muurschildering is aangebracht in het smalle steegje tussen het Mols parkeerterrein en Ginnekenstraat 69.
Dat de muurschildering van Perry is opgebouwd uit diverse lagen zie je als toeschouwer niet direct. Het verwijst naar het verborgen ontwerpproces én de gelaagdheid van de Bredase geschiedenis. In zijn werk is een Bredaas palindroom gedicht verwerkt, bestaande uit woorden die je vanaf beide kanten hetzelfde leest.
Mike Perry is een kunstenaar en ontwerper die tekent, schildert, illustreert, animeert, knipt, plakt en bouwt. Hij werkt met verschillende media en woont en werkt in New York City.
Over de gehele lengte van de muurschildering is een gedicht geschreven als één lange regel. Het kost enige moeite om alles te lezen, maar als je er de tijd voor neemt lees je:
hieroglyphics potentially blame phallus genesis pure of dance and hinder parapraxis applied veneer in woven falsehood nice stems beat tricks of anomalies bargaining variants and laureate baptismal font defied gossip genealogy romping graver of encyclopedist fascinated portions shaped uprising in vulcarrian prisms tender ventriloquists not futurists canvas obsessional abstract originates noise contortion hope of propaganda falling gathers in autoportraits in gathers falling propaganda of hope contortions novice abstract obsessional canvas futurists not ventriloquists tender prisms vulgarian in uprising shapes portions fascinated encyclopedist of graves romping genealogy gossiping deified font baptismal laureate and variants bargaining anomalies type of tricks beat stems nice in veneer applied parapraxis hinder and dance of pure genesis phallus blame potentially hieroglyphics
De foto toont slechts een stukje van de muurschildering.
 Bron Blind Walls Gallery

Achter de Lange Stallen e (1024x568)
Omschrijving: muurschildering
Kunstenaar: onbekend
Lengte: 4,8 meter
Hoogte: 2,2 meter
Locatie: Achter de Lange Stallen, Mols parkeerterrein

Het verhaal:
Die is een van de weinige muurschilderingen op het Mols parkeerterrein die niet tot stand is gekomen door het Graphic Design Festival Breda project.

Achter de Lange Stallen f (1024x543)

Kunstenaar: Hedof
Project: Graphic Design Festival Breda, nummer 18
Lengte: ca. 9 meter
Hoogte: 4,3 meter
Jaar: 2015
Locatie: Achter de Lange Stallen, Mols parkeerterrein

Het verhaal:
Deze muurschildering verwijst naar zowel het heden als verleden van de locatie. Opnieuw ‘groeit’ er groenten en fruit op de plek waar begin negentiende eeuw een grote groentetuin was. De winkelende figuren in de schildering zijn op doortocht naar de nabij­ gelegen winkelstraat.
Hedof is Rick Berkelmans, een illustrator uit Breda. Een mix van sterke vormen, cartooneske figuren en een uitgesproken kleurpalet typeert zijn werk.
Hedof was ook verantwoordelijk voor de schildering van de container aan de Nieuwe Prinsenkade.
Bron Blind Walls Gallery

Achter de Lange Stallen g (1024x475)

Kunstenaar: Johan Moorman
Project: Graphic Design Festival Breda, nummer 17
Lengte: ca. 28 meter
Hoogte: 3,6 meter
Jaar: 2015
Locatie: Achter de Lange Stallen, Mols parkeerterrein

Het verhaal:
Deze muurschildering toont diverse elementen van een circus zoals: clowns, olifanten, dieren en een tent.
Bron Blind Walls Gallery

Achter de Langestallen h1 (949x1024)

Kunstenaar: Bruce TMC
Project: Graphic Design Festival Breda, nummer 16
Afmeting: ca. 3,5×3,5 + 3,5x
Jaar: 2015
Locatie: Achter de Lange Stallen, Mols parkeerterrein

Het verhaal:
“If wishes were horses, beggars would ride” is een Engels gezegde dat suggereert dat het nutteloos is om te wensen en dat verbetering bereikt wordt door actie. In dit werk is “beggars” (bedelaars) vervangen voor “refugees” (vluchtelingen), mogelijk een verwijzing naar de huidige vluchtelingenproblematiek. Het versje verwijst ook naar de paardenstal die hier ooit stond.
Bruce Tsai-Meu-Chong (TMC) is een Rotterdamse illustrator en signpainter. Zijn werk varieert van menu’s en winkelruiten tot grote muurschilderingen. Soms met een boodschap, altijd handgemaakt.
Bron Blind Walls Gallery

Kunstenaar: Ilse Weisfelt
Project: Graphic Design Festival Breda, nummer 14
Afmeting: ca. 3×3 en 5×5 meter
Jaar: 2015
Locatie: Achter de Lange Stallen, Mols parkeerterrein

Het verhaal:
Op de plek van de fietsenstalling waarop Weisfelt haar muurschildering maakte stond vroeger een paardenstal. Vandaar een ludieke mix van heden en verleden, met een ruiter op een fiets en een fietser op een paard.
Illustrator Ilse Weisfelt (Den Bosch) maakt kleurrijke en cartooneske werken waarin grappige scenes met dieren en mensen centraal staan.
Bron Blind Walls Gallery

akkerstraat-1024x718

Kunstenaar: Maikki Rantala
Project: Graphic Design Festival Breda, nummer 44
Afmeting: ca. 4×4 meter
Jaar: 28 oktober 2016
Locatie: Akkerstraat

Het verhaal:
Maikki Rantala mixt sinds 2012 ‘community art’ en street art tot participatie projecten op grote schaal. Zij ziet street art als een vorm van stedelijk activisme, waarmee uitdagingen rondom verstedelijking aangepakt kunnen worden. Met haar muurschilderingen richt ze zich vaak op kinderen, omdat ze veel beter hun omgeving observeren dan volwassenen.
Het verhaal van deze muurschildering gaat terug tot de 19e eeuwse horeca school gevestigd op dit terrein. Ze refereert hieraan met een verscheidenheid aan picturaal serviesgoed in traditioneel Nederlandse, Spaanse, Italiaanse, Chinese, Arabische en zelfs de Finse stijl.
Bron Blind Walls Gallery

Markkade a1 (1024x455) Markkade a3 (1024x457)
Belcrumweg a1 (1024x452)
Belcrumweg a2 (1024x445)

Kunstenaar: Ben Eine (GB)
Project: Graphic Design Festival Breda, nummer 26
Lengte: 24 meter
Hoogte: 2 meter
Aantal: 4 muren
Tekst: zie foto
Jaar: maart 2016
Locatie: Spoorwegviaduct Belcrumweg en Markkade

Het verhaal:
Het nieuwe station wordt in september 2016 geopend. Vanuit het centrum is het station per auto te bereiken via de spoorwegviaducten aan de Belcrumweg en de Terheijdenstraat. Om de opening te vieren werd kunstenaar Ben Eine uitgenodigd om muurschilderingen aan te brengen onder de viaducten.
Voor de muurschildering haalde hij inspiratie uit de verdwenen industrie in Breda. De woorden “meaningful” (betekenisvol), “imagineer”(verbeelden), “mesmerising” (fascinerend) en “storytelling” (vertellend) verwijzen naar de huidige en toekomstige industrie van Breda. De eerste 2 woorden zijn aangebracht bij de Markkade aan het water en de laatste 2 bij de onderdoorgang voor de auto’s.
Eine ziet een duidelijk onderscheid tussen graffiti en street art. Naar zijn mening maakt graffiti de stad lelijk, terwijl street art zorgt voor verfraaiing. Hij spreekt uit ervaring, want in zijn jonge jaren tagde hij op treinen en muren.
Op een gegeven moment zag Eine dat graffiti te veel op elkaar ging lijken en daardoor relevantie miste. Hij wilde iets anders te doen en besloot zich te verdiepen in zijn passie voor letters.
De typografische werken van Eine zijn te zien in wereldsteden als Tokyo, New York, Los Angeles en Berlijn.
Bron Blind Walls Gallery

bleekstraat-a2-1024x510

Kunstenaar: Aka Corleone
Project: Graphic Design Festival Breda, nummer 11
Lengte: ca. 35 meter
Hoogte: ca. 6+3,7 meter
Jaar: 2015
Locatie: Bleekstraat

Het verhaal:
Deze muurschildering is een visuele interpretatie van de drukke locatie en de chaos die ons dagelijks omringt. Geïnspireerd door de aangrenzende levendige winkelstraat, maakte AKA Corleone een werk dat zijn eigen visie de chaos toont. De Bleekstraat is zelf doorgaans een verlaten steeg en zijstraat van de Ginnekenstraat
AKA Corleone (Pedro Campiche) is een Portugese kunstenaar die begon als een berucht graffiteur. In zijn werk mengen kleuren, typografie, tekens en vormen samen tot opvallende composities.
De foto toont slechts een stukje van de muurschildering.
Bron Blind Walls Gallery

Bleekstraat b1 (1024x558)

Kunstenaar: Luca Front
Project: Graphic Design Festival Breda, nummer 25
Lengte: 4,7 meter
Hoogte: 2,1 meter
Jaar: januari 2015
Locatie: Bleekstraat

Het verhaal:
De dag voordat Luca Font in Breda arriveerde overleed rockster legende David Bowie. Deze muurschildering is een herdenking aan de iconische muzikant.
Bron Blind Walls Gallery

bleekstraat-c2-1024x625

Kunstenaar: Hell’O
Project: Graphic Design Festival Breda, nummer 30
Lengte: ca. 20 meter
Hoogte: ca. 4 en 6 meter
Jaar: 5 juli 2016
Locatie: Bleekstraat

Het verhaal:
Het Brusselse duo Hell’O beheerst de grafische lijn als een 21-ste eeuwse Jherimus Bosch. Hun universum lijkt een surrealistisch bestiarium met mysterieuze dieren, hybride personages, architectuur en badass geometrie. Hun schilderingen en sculpturen verwijzen naar middeleeuwse folklore, esoterie, techno muziek, de Memphis Design Group, 17e-eeuwse gravure, oude mythologie, surrealisme, … In verhalende scènes, die soms betekenisrijk, dan weer gewoon absurd zijn, geven humor en spot ruimte voor eigen interpretatie door de kijker.
Voor deze muurschildering lieten ze zich inspireren door het uitzicht op winkelend publiek vanuit de Bleekstraat op de Ginnekenstraat. De straatnaam is letterlijk geïnterpreteerd en laat de hybride personages langzaam aan vervagen.
Bron Blind Walls Gallery

bleekstraat-d2-1024x1015

Kunstenares: Ilona Partanen G-Rex
Project: Graphic Design Festival Breda, nummer 52
Lengte: ca. 2,4 + 3 + 3,6 meter
Jaar: november 2016
Locatie: Bleekstraat

Het verhaal:
De beschildering bestaat uit 3 losse delen. Deze foto toont alleen het middelste deel.
De muurschildering is geïnspireerd op de legendarische Katjang snoepwinkel die hier in de jaren ’60 gevestigd was. Heerlijke lolly bloemen en felgekleurde pinda’s hangen onder mystieke avond gras. De rode schoen is gevuld met zoute drop en kleine Kinkmoles kijken gretig naar een enorme pepermunt. Als je goed kijkt zie je hoe de gele schoenveter het woord “Lekker” vormt.
Ilona Partanen (F) illustreert met gouache en inkt voor boeken, tijdschriften, stoffen en behang. Als onderdeel van street art collectieven Multicolored Dreams en G-Rex toont zij haar passie voor grote oppervlakken. Vaak duiken haar kleine ‘Kinkmoles’ wezens op in haar werk.
Bron Blind Walls Gallery

Kunstenaar: Levi Jacobs
Project: Graphic Design Festival Breda, nummer 56
Lengte: ca. 2×2 meter
Jaar: november 2016
Locatie: Boschstraat 13

Het verhaal:
Illustrator Levi Jacobs studeerde in Breda, maar woont momenteel in Rotterdam. Hij maakte voor zijn oude vriend Ralf Verheul, eigenaar van de koffiebar/ fietswinkel Kamu, deze muurschildering. De muurschildering bevindt zich helemaal achterin de zaak in het kantoor gedeelte. Zijn muurschildering is een combinatie van een fietsrit en een kop koffie. Kamu is de plek in Breda waar mensen genieten van goede koffie, hun liefde voor fietsen delen en zich thuis voelen.
Bron Blind Walls Gallery

Boschstraat 108 (1024x672)

Omschrijving: muurschildering van pauw
Hoogte: 1,3 meter
Breedte: 1,95 meter
Locatie: Pauw Sieraden en Snuisterijen, Boschstraat 108

Het verhaal:
Deze muurschildering bevindt zich op de zijgevel van de winkel.

Burgemeester van Sonsbeeckpark a2 (1024x866)

Kunstenaar: Thunder & Bold
Project: Graphic Design Festival Breda, nummer 27
Lengte: 4 meter
Hoogte: 3 meter
Jaar: april 2016
Locatie: Burgemeester van Sonsbeeckpark

Het verhaal:
Deze muurschildering bevindt zich op het Paviljoengebouwtje in het Burg. van Sonsbeeckpark ter hoogte van Bernardsingel 51. Doordeweeks wordt het gebruikt als crèche en het in het weekend is het een koffiehuis. Het park wordt door betrokken buurtbewoners onderhouden. Ze houden het park schoon, planten bloembollen en maakten zelfs speeltoestellen voor de kinderen van afvalmateriaal. De ontwerpers Thunder&Bold (Martijn van der Meeren en Emiel Jonkers) vonden hun inspiratie voor de muurschildering in het park.
Bron Blind Walls Gallery


Omschrijving: muurschildering
Kunstenaar: Collin van der Sluijs
Project: Graphic Design Festival Breda, nummer 67
Lengte: 40 meter
Hoogte: 2 meter
Jaar: oktober 2017
Locatie: t.o. Concordiaplein 1

Het verhaal:
Collin van der Sluijs volgde een opleiding aan de Kunstacademie St. Joost in Breda.
De muurschildering achter de voormalige Stadsschouwburg Concordia is geïnspireerd op Bredanaar Abraham de Winter die één van de populairste komieken uit eind 19e eeuw was. In de schildering is een zanglijster afgebeeld die net als Abraham bekend staat om zijn imitaties. Naast zijn eigen gevarieerde zang kan de vogel met gemak nog 7 andere vogelsoorten nazingen.
Bron Blind Walls Gallery

doelsteeg-a1-1024x678

Kunstenaar: Jesse Pasanen (Fi) / G-Rex
Project: Graphic Design Festival Breda, nummer 53
Lengte: ca. 8 meter
Hoogte: ca. 2,5 meter
Jaar: november 2016
Locatie: Doelsteeg

Het verhaal:
De Doelsteeg is een klein steegje tussen de Ginnekenstraat en de Concordiastraat. In het steegje zijn 3 muurschilderingen aangebracht.
De muurschildering is geïnspireerd door historische foto’s gevonden in het stadsarchief. Een oude sepia gekleurde foto van een hete luchtballon leidde tot een wereld van vliegende objecten.
Grafisch ontwerper Jesse Pasanen (FI) is een van de oprichters van twee Finse street art collectieven: Street Art Vantaa en G-Rex. Pasanen woont in Myyrmäki, Vantaa -een stad met een groeiende reputatie op het gebied van street art en graffiti.
Bron Blind Walls Gallery

Doelsteeg b (1024x678)

Kunstenaar: FRM (PL)
Project: Graphic Design Festival Breda, nummer 13
Lengte: ca. 25 meter
Hoogte: ca. 4 meter
Jaar: 2015
Locatie: Doelsteeg

Het verhaal:
Deze muurschildering verwijst naar de legende van St. Joris, een heilige die nauw is verbonden met de geschiedenis van Breda. Het werk verbeeldt de tekst “Overcome the Wind” en roept op tot dapperheid.
FRM (Wroclaw, Polen) is grafisch ontwerper en maakt muurschilderingen in de openbare ruimte. Samen met Joanna Jopkiewicz runt hij ontwerpcollectief Grupa Projektor, ze bieden simpele oplossingen voor allerlei grafische uitdagingen.
De foto toont slechts een stukje van de muurschildering.
Bron Blind Walls Gallery

Doelsteeg c1 (1024x611)

Kunstenaars: Kratje Beeld, 10 derdejaarsstudenten Illustratie van AKV|St.Joost
Project: Graphic Design Festival Breda, nummer 29
Lengte: 20 m
Hoogte: 3 m
Jaar: juni-2016
Locatie: Doelsteeg

Het verhaal:
Studio Kratje Beeld is een tijdelijke ontwerpstudio gevormd door 10 derdejaarsstudenten Illustratie van AKV|St.Joost. Voor de meeste studenten was het de eerste keer dat ze op deze schaal werkten. De muurschildering is dan ook grondig voorbereid met schetsen, kleurstudies en research in het Stadsarchief Breda. In het archief vonden de studenten verschillende verhalen over de Doelsteeg.
In Breda werd in 1886 een Ambachtsschool geopend. Ambachtslieden werden tot dan toe vooral opgeleid door gilden, maar de toenemende industrialisatie zorgde voor meer vraag naar geschoolde ambachtslieden. De school startte met bijna vijftig leerlingen die leerden timmeren, meubelmaken, smeden en verven van ’s ochtends half zeven tot zeven uur ’s avonds.
Eén van de latere leerlingen van de Ambachtsschool was de heer Van Dijk. Wiens opa Louis van Dijk Fietsen een fietsenhandel had op de hoek van de Ginnekenstraat en de Doelsteeg. De heer Van Dijk ronde zijn opleiding met eervolle vermelding af, trad in dienst van het familiebedrijf en woonde jaren in het huis waarvan de gevel nu beschilderd is. Als je goed kijkt, zie je de racefiets van de heer Van Dijk ook in de werkplaats staan.
De foto toont slechts een stukje van de muurschildering.
Bron Blind Walls Gallery

foto volgt

Kunstenaars: NASE POP
Project: Graphic Design Festival Breda, nummer 76
Aantal: 2 tunnels, 4 wanden
Lengte: x m
Hoogte: x m
Jaar: mei-2018
Locatie: fietsspoortunnel Doornboslaan

Het verhaal:
Tijdens ‘De Week van het Nederlandse Bier’ beschilderde NasePop (NL/AR) vier muren in de tunnel aan de Doornboslaan. Voor het kleurenpalet liet hij zich inspireren door het Wapen van Breda en de historische reclamebeelden van voormalige Bredase Bierbrouwerij ‘De Drie Hoefijzers’, die zich op een steenworp afstand van de tunnel bevond. Sinds 1628 spreekt men al over brouwerij de ‘Drij Hoefijsers’. Door het kwalitatief uitstekende brouwwater steeg de reputatie snel en groeide de brouwerij zelfs uit tot één van de grootste brouwerijen van Nederland. Het hoofdkantoor bevindt zich nog altijd aan de nabijgelegen Ceresstraat, maar de brouwerij is op 29 mei 2004 gesloten en op een paar gebouwen na geheel gesloopt. Het complex is een zeldzaam voorbeeld uit het industrieel verleden van voor de crisis van 1929, waarbij aandacht is besteed aan materialen en architectuur.
Bron Blind Walls Gallery


Kunstenaars: Mandy Dekkers en Bart Lerree
Lengte: ca. 25 m
Hoogte: ca. 2,2 m
Jaar: 2013
Locatie: flietstunnel kruising Emerparklaan en Backer en Ruebweg

Het verhaal:
De muurschildering is in 2013 aangebracht in het tunneltje op het kruispunt van de Emerparklaan en de Backer en Ruebweg. Ramon Dekkers overleed in 2013 op 43-jarige leeftijd. De Bredanaar was achtvoudig Muay Thai- en kickbokswereldkampioen en genoot met name in Thailand grote faam. Hij was ook de eerste buitenlander die de titel Thaibokser van het Jaar kreeg. Hij kreeg hiervoor een Thaise koninklijke onderscheiding. Zijn bijnaam was The Diamond.
Tijdens een training op zijn racefiets werd hij onwel in het tunneltje en kwam ten val, waarna omstanders hem te hulp schoten. Ter nagedachtenis aan thaibokslegende ontwierp zijn zus Mandy Dekkers een muurschildering die in het tunneltje werd aangebracht.
Op de muurschildering is te lezen “In loving memory of Ramon ‘the Diamond’ Dekkers. 1969-2013”.
In mei 2017 werd de muurschildering ter nagedachtenis aan thaibokslegende Ramon Dekkers licht maar respectloos met graffiti beklad.
Bron BNdeStem

foto volgt

Kunstenaar: Jonno Vaes & Nick van Steen
Project: Graphic Design Festival Breda, nummer 75
Afm. ca. 2×2 meter
Jaar: april 2018
Locatie: transformatorhuisje tussen Gielis Beijsstraat 38-30

Het verhaal:
Deze straat dankt zijn naam aan Gielis Beys. Hij kwam uit een welgestelde familie, zijn vader en grootvader waren schepenen (rechters en bestuurders) van Princenhage. Zoals vele anderen in de 16e eeuw vertrok Gielis naar Antwerpen in de hoop daar fortuin te maken. In 1564 ging Gielis aan de slag als bediende in de drukkerij van de beroemde Christoffel Plantijn, aartsdrukker van Koning Philips II van Spanje. Enkele jaren later trouwde Gielis met Plantijn’s dochter Madeleine. Gielis was verantwoordelijk voor Plantijn’s boekwinkel in Parijs. Door ruzies met zijn schoonvader leidde zijn gezin jarenlang een arm bestaan. Het originele woonhuis en atelier van de uitgeversfamilie is nu onderdeel van het Unesco-werelderfgoed.
Het duo liet zich inspireren door deze geschiedenis van Gielis Beys en beschilderden het huisje. De naam ‘de Gielis’ is met grote letters op het huisje geschilderd. Het huisje is aan vier zijden beschilderd.
Bron Blind Walls Gallery

Kunstenaar: Zenk One
Project: Graphic Design Festival Breda, nummer 52
Lengte: ca. 5,5 meter
Hoogte: ca. 6 meter
Jaar: 28 oktober 2016
Locatie: zijgevel Godevaert Montensstraat 12 (Picenistraat)

Het verhaal:
De muurschildering is een ode aan Godevaart Montens, burgemeester van Breda van 1580-1581 en 1596-1602 tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Hij staat bekend vanwege zijn vermeend heldhaftig gedrag op 26 en 27 juni 1581. Tijdens de furie van Houtepen voerde hij een groep Bredase burgersoldaten aan in de strijd tegen de Spaanse troepen. Deze troepen hebben hevig huisgehouden, geplunderd, gemoord en gebrandschat. Vrijwilligers moesten de stoffelijke overschotten van 400 à 500 dode burgers opruimen.
Montens moest vluchten en kwam jaren later weer terug in Breda, waar hij van 1596-1602 nog eens burgervader was.
Van hem is maar één afbeelding bewaard, met een uitbundige hoed en een krans om zijn nek. De leeuw op de muurschildering draagt zo’n zelfde hoed. De kunstenaar gebruikte de krans als een soort van trap naar de stad. Rond de krans zijn diverse soldaten afgebeeld. De stier verwijst naar de Spaanse bezetters in de Tachtigjarige Oorlog.
De Bredase Zenk One (Robin Nas) maakt illustraties en (muur) schilderingen. In zijn werk combineert hij realistische tekeningen met grafische elementen.
Bron Blind Walls Gallery


Naam: Kokesh
Omschrijving: muurschildering met geisha afbeelding
Kunstenaar: Findac (UK)
Project: Graphic Design Festival Breda, nummer 24
Afm.: ca. 5×6 meter
Jaar: 8-9-2015
Locatie: Neri Sushi, Ginnekenmarkt 12, zijde Duivelsbruglaan

Het verhaal:
Deze muurschildering “Kokesh” is gemaakt door de muurschilderaar Findac. De muurschildering, die hij samen met zijn Nederlandse vrienden Nol Art en Edo Rath maakte, nam vanwege het slechte weer 4 dagen in beslag. De muurschildering, ook wel “Murals” genoemd gaat deel uit maken van de Hidden Wall tentoonstelling die in 2016 opent.
Een Hidden beauty, zo noemt Findac het kunstwerk zelf. De muur is om de hoek te vinden van het Neri Sushi restaurant op de Ginnekenmarkt. Het kunstwerk is grotendeels met spuitbussen gemaakt, alleen de kleinere randen zijn verscherpt met penseel werk. De twee Nederlandse artiesten uit Breda en Rotterdam zijn verantwoordelijk voor het wallpaper design. Findac zelf creëerde de maiko, leerling van een geisha, die geïnspireerd is op de Franse Marlene Anna Boy, een make up artiest uit Zuid-Frankrijk. Findac staat bekend om zijn enorme Geisha’s die hij over de hele wereld heeft geplaatst. Zijn stijl wordt beschreven als “Urban Aesthetics” een moderne kijk op een 19e-eeuwse kunststroming. Findac heeft het kunstwerk gratis geplaatst. De verf en het eten overdag werd gesponsord door de eigenaresse van het Neri Sushi restaurant, ze was erg ontroerd door het eind resultaat.
Deze Mural is onderdeel van Breda Blind Walls, waar Graphic Design Festival Breda (GDFB) en Vroom & Varossieau Urban Contemporary Art (V &V) een galerie creëren in de openbare ruimte in Breda. GDFB richt zich daarbij de op graphic designers en V &V op de Street Artists/ Urban Contemporary Artists om zodoende een waanzinnig spectaculaire verzameling kunst in de openbare ruimte te maken in Breda voor alle Bredanaars. Vroom &Varossieau is een internationale galerie gespecialiseerd in Street Art en Urban Contemporary Art. Naast het organiseren van exposities en adviseren van kunstverzamelaars in dit genre organiseren zij voor de kunstenaars ook murals wereldwijd. Van Dubai tot London, Miami, Manilla, Amsterdam en nu ook in Breda.
Bron Blind Walls Gallery

Omschrijving: muurschildering
Afmeting: ca. 2 x 2 meter
Locatie: Vleeshal / Boterhal, Grote Markt 19

Het verhaal:
Som vinden er op kleine schaal lokale projectjes plaats. Dit is z’n voorbeeld. Op de 1e verdieping van het restaurant de Boterhal is deze toepasselijke muurschildering aangebracht. Waar de inspiratie vandaag komt moge duidelijk zijn.

Haagdijk (759x1024)

Kunstenaar: Nol Art
Project: Graphic Design Festival Breda, nummer 28
Afmeting: 2 x 1 meter
Jaar: 17 april 2015
Locatie: hoek Haagdijk 141 / Pelmolenstraat

Het verhaal:
Vermoedelijk heeft vroeger, in het witte vlak, op de gevel van dit monument een reclame schildering gestaan. Onderzoek in het stadsarchief leverde geen aanwijzingen op over welke reclame hier wanneer heeft gestaan. Ook navraag bij de buren Meeuwsen Aquaria -al meer dan 35 jaar hier gevestigd- leverde geen informatie op.
Het pand heeft de afgelopen decennia gefunctioneerd als bakkerij, sigarenwinkel en smartshop. Vanaf eind jaren ’90 is het een woonhuis. Recentelijk is het volledig gerestaureerd. Tot die tijd woonde kunstenaar Michael Nolta in het pand. In de ruimte op de begane grond was zijn studio gevestigd. De huidige raamdecoratie is een overblijfsel uit die tijd. Onder het pseudoniem NOL maakt hij wereldwijd muurschilderingen waarin blauwe wezens de hoofdrol spelen. Het lag dan ook voor de hand om NOL te vragen deze muurschildering te maken.
Bron Blind Walls Gallery

Kunstenaar: Frans van Veen
Project: Graphic Design Festival Breda, nummer 59
Afmeting: x meter
Jaar: april 2017
Locatie: Haagse Markt 5

Het verhaal:
De muurschildering laat het buitengebied rondom de Haagse Dijk in Princenhage zien. De dijk lag oorspronkelijk binnen de stadsgrenzen en beschermde het dorp tijdens de Sint Elisabethsvloed van 1421.
Frans van Veen (NL) is al 40 jaar kunstschilder in Princenhage en inmiddels een bekend gezicht. Al in 1969 kwam Frans naar Princenhage voor zijn studie fotografie aan het AKV | St. Joost. Na een jaar heeft hij de stap naar de schilderkunst gemaakt. Hier ontwikkelde hij zijn voorliefde voor landschappen.
In 2017 herdenkt Stichting Princenhage, Dorp in Breda het feit dat Princenhage 75 jaar geleden is geannexeerd door de Gemeente Breda. Het lag dan ook voor de hand dat Frans gevraagd werd om een schildering te maken op het pand aan de Haagse Markt als blijvende herinnering.
Bron Blind Walls Gallery


Kunstenaar: HNRX (Oostenrijk)
Project: Graphic Design Festival Breda, nummer 65
Lengte: ca. 7 meter
Hoogte: ca. 7 meter
Jaar: juli 2017
Locatie: Hagehof 50 en 52

Het verhaal:
Tot 1908 werd aan de Haagweg groente en fruit ‘vanaf de kar’ verhandeld. Voor veel boeren was het geen makkelijk bestaan en was er veel armoede. Om dit probleem op te lossen kwam het RBT (De Roomskatholieke Baroniesche Tuinbouwverenigingen) met een veilinghuis. De tuinders in Princenhage hebben bijna 100 jaar producten kunnen leveren aan RBT. Ze stonden voornamelijk bekend om hun fruit. Helaas zorgde de intrede van massaproductie en de groei van Breda ervoor dat steeds meer tuinbouwgrond werd opgegeven voor woonwijken en industriegebied.
De anonieme HNRX heeft zich laten inspireren door de tuinders van Princenhage. Het is een vreemde mix van objecten gebaseerd op voedsel en alledaagse dingen. De kunstenaar noemt zijn eigen stijl COMICSURREAL.
De schilderingen zijn regelmatig onderwerp van gesprek geweest en vaak met een negatieve lading. Volgens velen is het geen verrijking van de buurt. Reacties van mensen waren niet van de lucht: “Ontzettend lelijk! Ingewanden met een kunstgebit en een gesmolten cactuspotlood.”
Bron Blind Walls Gallery en BNdeStem

Kunstenaars: Studenten van het St. Joost
Jaar: juni 2016
Locatie: Red Cross Shop, Hoge Steenweg 21

Het verhaal:
De schildering begint op de begane grond en loopt vervolgens via de trap over naar de eerste verdieping (zie foto). De schildering is aangebracht door studenten van de Akademie voor Kunst en Vormgeving die moeten oefenen om zelf of met elkaar een bedrijfje te beginnen.

Omschrijving: muurschildering
Kunstenaars: Noortje, Marieke, Martje, Lotte, Julia, Lisa, Dide, Mariët en Dagmara
Lengte: ca. 20 meter
Hoogte: ca. 1,2 meter
Locatie: Dependance KBS Laurentius school, Keermanslaan

Het verhaal:
Linksonder is de schildering gesigneerd door: jongens en meisjes die de muurschilderingen hebben gemaakt.
Bij diverse scholen zijn muurschilderingen aangepast:
– Nutsbasisschool Dirk van Veen, Laan van Mecklenburg 30
– Basisschool Petrus E Paulus, Roland Holststraat 16

koevoet-a1-1024x600

Kunstenaar: Jukka Hakanen (Finland)
Project: Graphic Design Festival Breda, nummer 45
Lengte: ca. 4 meter
Hoogte: ca. 2,7 meter
Jaar: 28 oktober 2016
Locatie: Koevoet

Het verhaal:
Al sinds jonge leeftijd zijn tekenen en schilderen natuurlijke expressievormen voor Jukka Hakanen. Opgroeiend in Turku raakte hij geïnteresseerd in graffiti. Sinds 2000 maakte hij vele muurschilderingen in Finland en het buitenland.
Deze muurschildering is een hedendaagse versie van het klassieke stilleven. De inspiratie kwam uit de omliggende restaurants, de lange geschiedenis van het pand en de beroemde moerbeiboom (geplant in 1780) in de tuin van de Nieuwe Veste.
De koevoet is een klein steegje in de Sint Janstraat. In 2017 is ongeveer halverwege de muurschildering een stalen poort geplaatst.
Bron Blind Walls Gallery

Laan van Mecklenburg 30 (1024x469)

Omschrijving: muurschildering
Kunstenaars: de leerlingen van de school
Lengte: ca. 10 meter
Hoogte: 2 meter
Locatie: Nutsbasisschool Dirk van Veen, Laan van Mecklenburg 30

Het verhaal:
Het zijn niet alleen street artists en graffiteurs die muurschilderingen aanbrengen, soms zijn het gewoon kinderen die een schildering aanbrengen om hun school wat op te vrolijken.
Deze muurschildering bevindt zich op een van de muren achteraan op het plein van de school. Rechtsboven is de muurschildering gesigneerd met “Harrie”. Groep 8 en namen zijn vermeld in de tekstballon in het midden.
Bij diverse scholen zijn muurschilderingen aangebracht:
– Dependance KBS Laurentius school, Keermanslaan
– Basisschool Petrus E Paulus, Roland Holststraat 16


Montessoristraat 20 a2
Frobelstraat 20 a2
Omschrijving: beschildering van 3 kopgevels
Jaar: ca. 2007 tot 2015
Locatie: Laan van Mertersem

Het verhaal:
Deze muurschilderingen bevonden zich op de kopgevels grenzend aan de Laan van Metersem. In 2015 zijn deze rijtjeshuizen gesloopt.
Van boven naar beneden ziet u:
Jan Ligthartstraat 20, QR-code
Montessoristraat 20, vogelhuisje
Fröbelstraat 20, door Michel Bruys

lange-brugstraat-25-a3-1024x623

Kunstenaar: Noodle Inc.
Project: Graphic Design Festival Breda, nummer 40
Lengte: ca. 10 meter
Hoogte: ca. 2,7 meter
Jaar: 27 mei 2016
Locatie: Koffie bij Teun, Lange Brugstraat 25

Het verhaal:
Het duo Noodle inc bestaat uit de vrienden Michael Nolta en Edo Rath. Hun doorgaans kleurige en altijd vrolijke werk kenmerkt zich door strakke lijnen en steeds terugkerende figuren.
Op uitnodiging van Koffie bij Teun maakten ze in twee nachten tijd een zwart witte muurschildering met de titel “Koffie verkeerd”. Ze gebruiken hiervoor een stift op het stucwerk. Je ziet het verhaal van twee betoverde koffielepeltjes die een reis maken door een fluffy landschap met opgeblazen muffins, blije koffiekopjes, dansende donuts, euforische theezakjes, stralende suikerstrooiers en zichzelf regulerende koffiemalers.
De muurschildering is aangebracht op de 1e verdieping van de horecazaak. Het is daarmee een van de weinige muurschilderingen die binnen is aangebracht.
De foto toont slechts een stuk van de muurschildering.
Bron Blind Walls Gallery

Geen foto beschikbaar

Kunstenaar: Staynice
Project: Graphic Design Festival Breda, nummer 39
Afmeting: x meter
Jaar: 2007-2015
Locatie: Langendijk

Het verhaal:
Staynice is een grafisch ontwerpbureau uit Breda. Staynice verzorgde ook andere muurschilderingen in Breda, zie elders op deze pagina. Het huisje is nadien weer overgeschilderd in één kleur.
Bron Blind Walls Gallery

Kunstenaar: Thijs Lansbergen
Project: Graphic Design Festival Breda, nummer 69
Lengte: ca. 52 x 2 meter
Jaar: oktober 2017
Locatie: Fietstunnel De Kloek A58, Liesboslaan

Het verhaal:
Tunnel De Kloek onder de A58 bij het Liesbos is opgefleurd met afbeeldingen die passen bij de gemeenschapszin van de bewoners van Lies en de natuur van het Liesbos. De verwaarloosde tunnel De Kloek kon wel een opknapbeurt gebruiken, vond de buurtvereniging, die hiervoor aanklopte bij de gemeente. In het kader van de Structuurvisie kon het tunneltje worden aangepakt en zo geschiedde. De tunnel bij het Liesbos dankt de naam De Kloek aan het café dat daar ooit stond. Toos van den Maagdenberg werd daar in de jaren vijftig uitbaatster en de naam van het etablissement veranderde toen spoedig van Liesbosch in De Kloek.
Bron Blind Walls Gallery

van-musschenbroekstraat-1-1024x678 van-musschenbroekstraat-2-1024x678 stevenstraat-1-1024x678

Kunstenaar: DZIA (B)
Project: Graphic Design Festival Breda, nummer 43
Hoogte: ca. 7 meter
Jaar: 8-11 september 2016
Locatie: Liniestraat

Het verhaal:
Deze muurschilderingen zijn aangebracht op de kopgevels van Van Musschenbroekstraat 1 en 2 en Stevenstraat 1 aan de zijde van de Liniestraat.
De muurschilderingen zijn aangebracht door de Belgische street artist DZIA die gespecialiseerd is in het schilderen van dieren. Zijn website biedt een mooi overzicht wat hij zoal geschilderd heeft.
Vroeger was dit gebied een polder waar veel vogels broedden. De drie vogels (zwaan, toekan en flamingo) verbeelden het creatieve, kleurrijke en diverse karakter van de wijk, met een kleine knipoog naar het verleden.
Bron Blind Walls Gallery

lunetstraat-a1-1024x669

Kunstenaar: Staynice
Project: Graphic Design Festival Breda, nummer 51
Aantal: 2 tunnels, 4 wanden
Lengte: ca. x meter
Hoogte: ca. x meter
Jaar: 20 oktober 2016
Locatie: spoortunnel Lunetstraat

Het verhaal:
Staynice is een grafisch ontwerpbureau uit Breda van de broers Rob (1973) en Barry (1977) van Dijck. Staynice verzorgde ook andere muurschilderingen in Breda, zie elders op deze pagina.
Bron Blind Walls Gallery

Klik hier voor deel twee van de muurschilderingen.

Advertenties