Belcrum

Fotografie Victor Willemse
Camera Nikon D5100
Laatste update van deze pagina 12-6-2019
Weet u meer ? Zie hier het contactadres.

Belcrum is het gebied tussen Crogtdijk, Terheijdenseweg, het spoor en de Belcrumweg.

Belcrumweg - Industriekade 15 a (716x1024)

Omschrijving: informatiezuil
Hoogte: 12,19 meter.
Jaar: 2015
Materiaal: cortenstaal en staal
Locatie: Belcrumweg – t.o. Industriekade 15

Het verhaal:
Dit object bevindt zich sinds 2015 ter plaatse van de scherpe bochten in de Belcrumweg. Het is een van de aanvoerwegen naar het nieuwe station en het centrum. Voor de basis van het kunstobject diende een 20″ zeecontainer (12,19 m) waar aan twee zijden cortenstaal platen met uitgesneden letters zijn gemonteerd. Op de zuil zijn tal van activiteiten weergegeven die plaatsvinden in Breda, ook al is de informatie erg algemeen. In de toren zit knipperende verlichting die de letters en woorden aanlicht, wat het effect van een lichtkrant geeft. Dit is alleen zichtbaar in donker. Wie zin heeft kan de info lezen, maar of je als bezoeker veel aan de info hebt valt sterk te betwijfelen… Het blijft een kunstobject.

Belcrumweg Aphrodite_(Foto_Nanne_op_'t_Ende)

Omschrijving: Aphrodite Kallipygos
Kunstenares: Marianne Peijenburg
Hoogte: levensgroot
Jaar: 21 t/m 28 -9-2013
Materiaal: steen
Locatie: t.o. Belcrumweg 19 middenberm

Het verhaal:
BNDeStem meldde op 29 november 2013 het volgende bericht:
Sensuele billen van Aphrodite in Breda gestolen
BREDA – De billen van Aphrodite zijn gestolen. Het achterwerk was onderdeel van een beeld dat tijdelijk in de middenberm van de Belcrumweg in Breda was geplaatst. Dat meldt BN DeStem vrijdag.
Het was een ‘Aphrodite Kallipygos’. Een replica van een standbeeld uit de oudheid, dat ook wel Aphrodite met de mooie billen wordt genoemd.
Om met de billen aan de haal te gaan, sloegen vandalen het hele beeld kapot. Het onderste deel, benen en voeten, liggen zij aan zij met één resterende arm in het gras.
De Aphrodite, een werk van beeldend kunstenares Marianne Peijenburg, was er neergezet om aandacht te vragen voor de expositie Schaamteloos m/v die op dit moment in Electron in Breda plaatsvindt.
De politie had Electron al gewaarschuwd dat de kans groot was dat het werk vandalen zou aantrekken. Het beeld stond er precies een week.

Andere beelden die ooit in Breda gestolen zijn: de vrijheidsvogel in Ulvenhout, het paard  in de Veemarktstraat en Manneke Douche in het Park Valkenberg.

Pastoor Pottersplein a (678x1024)

Omschrijving: Heilig Hartbeeld en monument
Kunstenaar: Jac. van Poppel
Hoogte: levensgroot
Jaar: 1952
Materiaal: Frans kalksteen
Status: Monument
Locatie: Pastoor Potterplein

Het verhaal:
Monument voor de gevallenen uit de ‘Polder’ met ingemetseld een koker met daarin de namen van de doden. Zeker 10 en misschien wel 15 jaar lang herdachten de Belcrumbewoners hun oorlogsslachtoffers. Ze hielden een processie in de omgeving van het Pastoor Potterplein, daarna droeg de pastoor de mis op en las de lijst met doden voor.
Het oorlogsmonument voor de gesneuvelden uit de Belcrum is opgericht tegen de verdrukking in. Het was de bedoeling een monument te combineren met een Heilig Hart beeld, op te stellen bij wat toen nog de ingang van Breda was. Het comité, dat al snel de naam Heilig Hart Comité kreeg, organiseerde kaartavonden in het gemeenschapshuis waarmee op korte termijn 3500 gulden werd opgehaald. Mijnheer Cornelis van de Christus Koningschool kende de Princenhaagse beeldhouder Jac. van Poppel goed. Die kreeg de opdracht het beeld te maken. Burgemeester Prinsen gaf echter geen toestemming en wilde het geld liever bij het bedrag voor een gemeentelijk monument voor de hele stad leggen. Hij zou dan wel voor een bankje op het Potterplein zorgen. Den Haag, daartoe geïnformeerd door Prinsen, gaf ook geen toestemming, totdat men het aanmeldde als Heilig Hartbeeld. Uiteindelijk werd het beeld in 1952 deels op gemeentegrond en deels op parochiegrond gezet. In 1967 is het verplaatst naar midden voor de kerk.
Het monument bestaat uit 2 delen. Een sokkel met afbeeldingen van verschillende oorlogshandelingen en van een vluchtende moeder met kinderen. Daarbij staat de tekst: Gods liefde is altijd bij ons in goede en kwade dagen”. Het beeld daarop oogt traditioneel. De rechterhand verwijst naar het hart, sober weergegeven. Door de rechter voet onder het kleed uit te laten komen als in de loophouding, konden hierop net als op de handen de wonden van de kruisiging (stigmata) worden aangehaald. Het geheel, uitgevoerd in kwetsbaar Franse kalksteen, draagt onmiskenbaar de ‘handtekening’ van de maker. De Christus Koningkerk is in november 1999 na 67 jaar gesloten. Het beeld is toen besmeurd en beschadigd achter gebleven.
Heilig Hart beelden komen frequent voor in de katholieke streken. Andere heilighart beelden zijn te bewonderen in: Bavel, het Ginneken, SchorsmolenstraatPrinsenbeek (2x) en Teteringen (2x).
Bron Beelden uit Breda

Omschrijving: 3 beelden van kinderen
Hoogte: ca. 60 cm
Materiaal: beton
Locatie: t.o. Pastoor Potterplein 15

Het verhaal:
Deze drie beelden staan op de speelplaats van de Rooms Katholieke Basisschool de Spoorzoeker (Terheijdenseweg). De beelden hebben een puur speelfunctie voor de kinderen van de basisschool.

Polderstraat 12 (893x1024)

Omschrijving: oosterse afbeelding van persoon
Hoogte: 50 cm
Materiaal: ?
Locatie: Polderstraat 12

Het verhaal:
Dit particuliere beeldje bevindt zich boven het dakje van de voordeur.

Naam: Speelhuisvrouw
Omschrijving: figuratief sculptuur
Kunstenares: Sylvia ThijssenRKD
Hoogte: ca. 3 meter
Jaar: 2005 tot 2015 en vanaf oktober 2016
Materiaal: cortenstaal
Locatie: kruising Speelhuislaan en Terheijdenseweg

Het verhaal:
Het kunstwerk bestaat uit een ‘platte’ vrouw die is opgevouwen, waardoor een driedimensionaal beeld is ontstaan. Beide handen houden elkaar vast boven het hoofd. Het beeld is ook een soort stoel, ook al is de zitpositie wat hoog.
Deze sculptuur bevond zich aanvankelijk in de middenberm van de Speelhuislaan tegenover huisnummer 36. Het beeld is weggehaald in 2015 tijdens de herinrichting van de Speelhuislaan vanwege het nieuwe station. Uit reacties op een oproep op de buurtgroep Nextdoor Belcrum bleek dat behoorlijk wat buurtbewoners het beeld terug wilden hebben in de wijk. Alleen niet op de beoogde plek, maar elders. Het beeld zou in juli 2016 voorgoed terug keren naar de Belcrum. Niet op de plek waar het voorheen stond, maar op het trottoir op de hoek van de Speelhuislaan en de Oude Terheijdenseweg. Daar zou het op een meter of twee van de gevel van wat de oudste portiekflat komen te staan. De bewoners waren daar niet heel erg blij mee. De gemeente Breda schortte de herplaatsing daarom op. Er werd een werkgroep samengesteld met buurtbewoners, stadsingenieurs en met de kunstenares zelf, die naar een betere plek zocht. De Speelhuisvrouw is begin oktober 2016 herplaatst op de kruising van de Speelhuislaan en de Terheijdenseweg.

Speelhuislaan 158 a wp

Omschrijving: beeld van H. Barbara
Kunstenaar: Gerard van AalstRKD
Hoogte: 1,75 meter
Inscriptie: G. van Aalst
Jaar: 1935
Materiaal: steen
Locatie: Speelhuislaan 158 N51 36.024 E4 46.152

Het verhaal:
Dit beeld van H. Barbara bevindt zich aan de buitenzijde van de watertoren welke in 1935 is opgeleverd. De tijd dat deze toren werd getekend en gebouwd, was soberheid troef. Ook was het crisistijd. De toren moest een industrieel bouwwerk worden, zonder al te veel poespas. De stadsbouwmeester Ir. P. Hornix was verantwoordelijk voor een karakteristieke vormgeving die aansloot bij de door hem ontworpen nieuwe woonwijk Belcrum. De stijl waarin de toren is ‘Amsterdamse School’. De schil is met handgevormde roodbruinen baksteen opgetrokken. Deze constructie was voor deze tijd zeer modern. Het gebouw werd met ornamenten versierd.
H. Barbara houdt in haar rechterhand het wapen van Breda vast en in haar linkerhand een bouwwerk hetgeen symbool staat voor de stadsbouwmeester van Breda. De H. Barbara is de beschermheilige van verschillende (gevaarlijke) beroepen waaronder dakdekkers, metselaars, bouwvakkers, torens en vestingen. Aan haar voeten ligt het wapen van Oosterhout: het Bredase drinkwater komt voor een belangrijk deel uit het in die gemeente gelegen dorp Dorst.
Het beeld wordt ook wel stedemaagd genoemd.
In een Breda is nog een ander H. Barbara beeld nl, aan in de Catharinakerk op het Begijnhof.

Speelhuislaan 158 b1 wp

Speelhuislaan 158 b2 wp

Speelhuislaan 158 b3 wp

Omschrijving: 3D beeld met tekst, engel en figuren
Kunstenaar: Gerard van Aalst – RKD
Hoogte: 1 meter
Inscriptie: zie hieronder
Jaar: 1935
Materiaal: steen
Locatie: Speelhuislaan 158 N51 36.024 E4 46.152

Het verhaal:
Dit beeld bevindt zich aan de buitenzijde van de watertoren welke in 1935 is opgeleverd. De tijd dat deze toren werd getekend en gebouwd, was soberheid troef. Ook was het crisistijd. De toren moest een industrieel bouwwerk worden, zonder al te veel poespas. De stadsbouwmeester Ir. P. Hornix was verantwoordelijk voor een karakteristieke vormgeving die aansloot bij de door hem ontworpen nieuwe woonwijk Belcrum. De stijl waarin de toren is ‘Amsterdamse School’. De schil is met handgevormde roodbruine baksteen opgetrokken. Deze constructie was voor deze tijd zeer modern. Het gebouw werd met ornamenten versierd.
Aan de linkerzijde valt te lezen: “IN HET JAAR MCMXXXV TOEN BURGEMEESTER VAN BREDA WAS Mr. Dr. W.G.A. VAN SONSBEECK EN Ir. W.K.M. DE KAT DIRECTEUR DER GEMEENTE-BEDRIJVEN WERD DEZE TOREN GEBOUWD DOOR DEN STADSBOUWMEESTER P.A.H. HORNIX”
Op de voorzijde bevindt zich een engel.
Op de rechterzijde zijn diverse figuren afgebeeld die allen met water te maken hebben zoals een waterval, een waterpomp en een waterdrager.

Naam: La Source
Omschrijving: boom, plastiek van kunststof
Kunstenaar: Pascale Marhine Tayou (Kameroen) – RKD
Jaar: mei 2018
Hoogte: 10 meter
Materiaal: kunststof met metalen frame
Locatie: Gerechtsgebouw Spoorlaan 2-14

Het verhaal:
Dit grote, opvallende kunstwerk is geplaatst op het voorterrein van het nieuwe gerechtsgebouw dat op 5 juni 2018 in gebruik is genomen.
De boom is geplaatst in het midden van een bassin met een doorsnede van ca. 11 meter voor de entree van het gebouw. Op de bodem van de fontein zijn met blauwe lijnen de contouren van de continenten van de wereld weergegeven, maar deze zijn eigenlijk alleen maar goed te zien hoog vanuit de verdiepingen in de nieuwe hoogbouw. Uit de stam van de boom stroomt met tientallen stralen water in de fontein. In de rode boom hangen tientallen maskers die de diversiteit van mensen uit alle culturen over de hele wereld symboliseren. De boom met het stromend water en het bassin vormen samen een fontein en nodigen uit voor een moment van overdenking.

Advertenties

2 reacties op Belcrum

  1. Pingback: Heilig Hartbeeld Arnold Janssenlaan Teteringen | Kunst en beelden in Breda c.a.

  2. Pingback: H. Barbara St. Catharinakerk Begijnhof | Kunst en beelden in Breda c.a.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.