St. Joostkapel Ginnekenstraat

Aanvullingen en correcties over kunst en beelden in Breda worden zeer gewaardeerd. U kunt uw informatie zenden naar het emailadres als vermeld op de pagina INFO / CONTACT
Laatste update van deze pagina 15-7-2021

Onderstaande religieuze kunstwerken bevinden zicht in de St. Joostkapel aan de Ginnekenstraat nr. 134. Status: Rijksmonument 10143. De kerk is omstreeks 1300 gesticht, na 1637 was de kerk in gebruik als bergplaats, later als woning, sedert 1946 als Mariakapel. De constructie bestaat uit een driezijdig gesloten schip van vier traveeën met ingebouwde toren uit eind 15e of begin 16e eeuw. Boven de ingang bevindt zich een hardstenen venstertje met het jaartal 1662.
De gebrandgeschilderde ramen, die o.a. de strijd tussen Maria en Satan tonen en de bescherming van Breda door Maria, zijn ontworpen door Gisèle van Waterschoot van der Gracht (1912-2013). Het kapelletje is voor veel voorbijgangers nog steeds een rustpunt inde drukke winkelstraat, volgens het opschrift boven de ingang: Hac ne vade via quin dixeris ave Maria (Bid als ge hier passeren moet, Maria wees gegroet).
In de volksmond heet het kapelletje nog steeds de Sint Joostkapel, maar na de Tweede Wereldoorlog is het aan Maria toegewijd. Daarmee loste de bisschop van Breda zijn belofte in dat er een Mariakapel zou worden ingericht als de stad de oorlog zonder grote rampen zou doorstaan.

Omschrijving: beeld van Maria met kind Jezus
Kunstenaar: Niel Steenbergen – RKD
Hoogte: ca. 1,7 meter
Jaar: 1662?
Materiaal: hout

Het verhaal:
Maria staat als vrouw zonder zonde op een console die de zondeval van de mens verbeeldt.
Maria  werd onmiddellijk na haar dood in de hemel opgenomen en door God tot koningin gekroond. Ze heeft een kroon op haar hoofd net als kind Jezus. De rijke draperieën en het zeer hoog gehouden kind zijn kenmerkend voor de 19de eeuwse neogotiek.
In de St. Antoniuskathedraal en de St. Catharinakerk bevinden zich een soortgelijke beelden.

Omschrijving: mozaïeken met religieuze afbeelding
Afmeting: ca. 1,3 x 1,3 en 1,4 x 1,4 meter
Jaar: 1662?
Materiaal: keramiek

Het verhaal:
De afbeeldingen op de mozaïeken zijn een beetje moeilijk herkenbaar vanwege het kleurgebruik. Op de bovenste mozaïek, dat links in de kerk hangt, staat een afbeelding van Maria met kind. Op de onderste mozaïek, dat rechts in de kerk hangt, staat een afbeelding van een man en een vrouw.
Mozaïeken van dergelijke leeftijd en omvang zijn zeer uniek in Breda. Er zijn geen andere mozaïeken met zulke kleine tegeltjes in Breda, maar wel met grote(re) tegels, zoals aan de kerk Sint-Laurentiuskerk aan de Ginnekenweg 333.