Bavel

Fotografie Victor Willemse
Camera Nikon D5100
Laatste update van deze pagina 26-6-2019
Weet u meer ? Zie hier het contactadres.

De herkomst van de naam Bavel is niet geheel duidelijk. Het is een samentrekking van Bavo en lo en betekent dus bos van Bavo. Dat het zou gaan om Sint-Bavo is verre van zeker. Dat het betrekking zou hebben op een bezit van de Sint-Baafsabdij te Gent is nimmer aangetoond, hoewel deze abdij wél bezittingen in nabijgelegen plaatsen als Zundert en Rijsbergen heeft gehad. De betreffende Bavo kan echter ook een eigennaam geweest zijn van een boer of ander onbekend persoon.
Bavel is nooit een zelfstandige gemeente geweest. Vanouds behoorde het tot de schepenbank Ginneken en Bavel. In de periode vóór 1942 behoorde het eveneens tot de gemeente Ginneken en Bavel. In dat jaar werd de plaats Ginneken door de gemeente Breda geannexeerd, waarna het restant van de gemeente in de nieuwe gemeente Nieuw-Ginneken opging. Deze gemeente werd bij de gemeentelijke herindeling in 1997 opgeheven, waarna Bavel bij Breda werd gevoegd.
Bavel telt circa 6.500 inwoners en ligt ten zuiden van Breda.

foto

Omschrijving: paneel van houtsnijwerk
Kunstenaar: Omer GiellietRKD
Hoogte: ca. 120 cm
Breedte: ca. 60 cm
Materiaal: hout
Locatie: Kapelletje, Bavelse Hei

Het verhaal:
Dit houten paneel staat in het kapelletje.
Gielliet was pastoor te Breskens en verwierf bekendheid door zijn houtsculpturen. Deze vervaardigde hij sinds 1967. Hierbij maakte hij gebruik van de grillige natuurlijke vormen van gebruikt hout, zelfs hout van 30.000 jaar oud dat opgebaggerd werd.

Kerkstraat 1 wp

Omschrijving: gedenksteen 700 jaar Bavel
Ontwerp: Mevr. René Pegel de Torbal en dhr. Ad Vingerhoeds
Hoogte: 1,7 meter
Jaar: 28 juni 1999
Materiaal: beton met bronzen wikkel
Opschrift: Bavel 1299 1999
Status: monument:
Locatie: t.o. Brigadestraat 12 (achter de kerk) N51 33.897 E4 49.785

Het verhaal:
Het kunstwerk is door burgemeester Rutten (van Breda) onthult ter gelegenheid van het 700 jarige bestaan van Bavel. De bronzen omslag stelt een tijdsbalk voor van de historische ontwikkeling van Bavel. Op de omslag is onder andere het wapenschild van Bavel te zien maar ook een molen, mensen e.d.

kapittelhof-2-a-1024x678

Naam: Ouverture
Omschrijving: abstract sculptuur
Kunstenaar: Jac GijzenRKD
Afm.: 2,9 x 2,9 meter
Jaar: 1987
Materiaal: ijzer
Locatie: t.o. Kapittelhof 2 N51 34.085 E4 49.816

Het verhaal:
Dit beeld bevindt zich in de Groene Long dat vanuit het oostelijk buitengebied doorloopt via woonwijk De Bunder tot in de dorpskern.
De strakke vormgeving refereert naar de architectuur en de infrastructuur (rationele overwegingen, het construeren, functionaliteit enz.) van de Bunder.
Ouverture symboliseert: a. het begin van een nieuwe samenleving (waarin de sculptuur als integraal bestanddeel in die omgeving van meet af aan zijn plaats heeft en in het uiterlijk van de Bunder een medebepalende factor is; een herkenningspunt, baken); b. het meegaan met de eigen tijd, omdat zaken zoals bestemmingsplannen met een toekomst gerichte visie worden gerealiseerd (daarbij hoort dan ook een eigentijdse vorm); c. de wisselwerking tussen architectuur en natuur.
De abstract geometrische vorm is kenmerkend voor de robuuste vandalismebestendige kunst uit de jaren ’80. Enigszins vreemd staat het in het landschap. Alsof het bedoeld is om dit idyllische panorama bewust te verstoren.

Kerkstraat 1 a wp

Naam: D’n Eeuwige Baviaon
Omschrijving: beeld van aap
Hoogte: ca. 30 cm
Jaar: 2002
Materiaal: brons
Opschrift: zie hieronder
Sokkel: gemetseld steen, hoogte ca. 1,15 meter
Locatie: hoek Kerkstraat en Kloosterlaan

Het verhaal:
Stichting De Baviaonen is de naam van de Bavelse carnavalsvereniging.
Op de sokkel is een bronzen naamplaatje aangebracht met de tekst: D’N EEUWIGE BAVIAON 44 jaar stichting de Baviaonen 1958 – 2002
Voor de sokkel is een gedenksteen in de bestrating aangebracht met de tekst: 1958 44 jaar 2002 DE BAVIAONEN AANGEBODEN DOOR DE WAGENBOUWERS
Voor de niet-carnaval “deskundige”: Het getal “elf”, het narrengetal of gekkengetal, speelt een belangrijke rol in carnaval. Het bestuursorgaan heet “Raad van ELF”. Vanaf 11 november (de elfde van de elfde) is de Raad in de weer met de voorbereidingen van Carnaval. Leeftijden worden met carnaval altijd uitgedrukt in een veelvoud van 11, in dit geval dus 4 x 11 jaar.
Beelden die verwijzen naar carnaval zijn niet uitzonderlijk in Brabant. Andere “carnavalsbeelden” zien we in omliggende dorpen zoals: Sinte Juttemis in Breda, Verbroedering en ‘t Boemeltje in Prinsenbeek, Nil in Prinsenhage en D’n Bosuil in Ulvenhout.

Kerkstraat 33 1024

Omschrijving: Heilig Hartbeeld
Kunstenaar: Hendrik van der Geld – RKD
Hoogte: levensgroot
Materiaal: steen
Locatie: Kerkstraat 33 N51 34.134 E4 49.542

Het verhaal:
In de zeventiende eeuw had Margaretha Maria van Alacoque een aantal verschijningen, waarbij Jezus haar zijn Heilig Hart toont en haar een aantal beloftes deed voor degenen die het Heilig Hart in ere houden. Aan het eind van de negentiende eeuw bloeide de devotie voor Jezus Heilig Hart op. Het Hart van Jezus wordt in de kunst gewoonlijk afgebeeld als een geopende borstkas met daarin een bloedrood hart met een vlam. Het hart staat voor de persoon van Christus’ Leven en Lijden, terwijl de vlam de Liefde en Barmhartigheid representeert.
Heilig Hart beelden komen frequent voor in de katholieke streken. Andere heilighart beelden zijn te bewonderen in: BelcrumGinneken, Prinsenbeek (2x), Schorsmolenstraat en Teteringen (2x).

Kloosterstraat 3 a wp

Omschrijving: beeld van heilige
Hoogte: ca. 1 meter
Montage hoogte:
Materiaal: steen
Locatie: Kloosterlaan 3

Het verhaal:
Dit beeld is gemonteerd boven de toegangsdeur van het voormalige kleine zuster klooster.
Sociaal Cultureel Centrum ’t Klooster is de plek waar dorpsgenoten elkaar kunnen ontmoeten. Het gemeenschapshuis is sinds 1996 gevestigd in het verbouwde en uitgebreide zusterklooster. Het buurthuis is op de eerste plaats voor bijeenkomsten, vergaderingen, cursussen, repetities en voor feesten van verenigingen en organisaties uit Bavel. Circa 16 verenigingen maken gebruik van dit buurthuis.

Pastoor Doensstraat 1024

Omschrijving: beeld van echtpaar
Kunstenaar: Wim Verhagen – RKD
Hoogte: 1,5 meter
Jaar: 1987
Materiaal: brons
Locatie: hoek Pastoor Doensstraat / Kloosterstraat N51 33.917 E4 49.860

Het verhaal:
Ter gelegenheid van de opening van het Amroproject aan de pastoor Doensstraat werden enige financiële middelen beschikbaar gesteld met het verzoek de directe omgeving voor het publiek casu quo de inwoners van Bavel aantrekkelijker te maken.

Pastoor Doensstraat 3 wp

Omschrijving: religieus beeld van St. Lucas Evangelist
Hoogte: ca. 1,2 meter
Materiaal: steen
Sokkel: steen, hoogte ca. 40 cm
Locatie: Pastoor Doensstraat 3, De Spindel N51 34.017 E4 49.918

Het verhaal:
Dit beeld staat in het plantsoen van basisschool De Spindel. Lukas is de naam die van oudsher wordt gegeven aan de schrijver van het derde evangelie. Blijkens de eerste zin is het opgedragen aan een zekere Theófilus. Omdat het boek van de Handelingen der Apostelen is opgedragen aan diezelfde Theófilus, wordt Lukas ook beschouwd als de schrijver van dat bijbelboek. Sinds de zesde eeuw heeft de overtuiging postgevat, dat Lukas ook schilder was. Zo zou hij portreticonen hebben vervaardigd van de apostelen Petrus en Paulus. Bovendien staan er drie iconen van de Moeder Gods op zijn naam. Dat verklaart meteen waarom Lukas zo veel weet van de omstandigheden waaronder Jezus geboren is en opgroeide: hij heeft het uit Maria’s eigen mond gehoord, terwijl zij voor hem poseerde. Dat tafereel is dan ook vooral in de middeleeuwse kunst vaak afgebeeld. Daarnaast wordt hij vaak schrijvend afgebeeld, meestal vergezeld van zijn evangelistensymbool: het rund of de os. Ook is hij patroonheilige van het vee vanwege zijn evangelistensymbool, het rund; zo kon hij ook patroon worden van slagers.

Schoutenlaan 75 a wp

Omschrijving: beeld van vogel
Hoogte: ca. 50 cm
Materiaal: beton
Locatie: Korenmolen de Hoop, Schoutenlaan 75

Het verhaal:
Dit beeld staat in de tuin van Korenmolen de Hoop. Janus van Riel verdiende geld waarmee de molen kon draaien en worden uitgebreid met sfeervolle restaurant- en feestzalen. Elke verdiende gulden werd geïnvesteerd in de molen en de molen kreeg als nieuwe bestemming een Partyrestaurant. Er staan enkele beelden in de bijbehorende tuin.

schoutenlaan-75-c1-1024x678

Omschrijving: beeld van hond
Hoogte: ca. 30 cm
Materiaal: beton
Locatie: Korenmolen de Hoop, Schoutenlaan 75

Het verhaal:
Dit beeld staat in de tuin van Korenmolen de Hoop. Janus van Riel verdiende geld waarmee de molen kon draaien en worden uitgebreid met sfeervolle restaurant- en feestzalen. Elke verdiende gulden werd geïnvesteerd in de molen en de molen kreeg als nieuwe bestemming een Partyrestaurant. Er staan enkele beelden in de bijbehorende tuin.

Schoutenlaan 75 b wp

Omschrijving: beeld van meisje
Hoogte: ca. 60 cm
Materiaal: beton
Locatie: Korenmolen de Hoop, Schoutenlaan 75

Het verhaal:
Dit beeld staat in de tuin van Korenmolen de Hoop. Janus van Riel verdiende geld waarmee de molen kon draaien en worden uitgebreid met sfeervolle restaurant- en feestzalen. Elke verdiende gulden werd geïnvesteerd in de molen en de molen kreeg als nieuwe bestemming een Partyrestaurant. Er staan enkele beelden in de bijbehorende tuin.

Advertenties

2 reacties op Bavel

  1. Pingback: Heilig Hartbeeld Arnold Janssenlaan Teteringen | Kunst en beelden in Breda c.a.

  2. Pingback: D’n Bosuil Dorpstraat 48 in Ulvenhout | Kunst en beelden in Breda c.a.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.