Fellenoord

Aanvullingen en correcties over kunst en beelden in Breda worden zeer gewaardeerd. U kunt uw informatie zenden naar het emailadres als vermeld op de pagina INFO / CONTACT
Laatste update van deze pagina 22-5-2023

Fellenoord is het gebied tussen de Haagdijk (onevennummers), Markendaalseweg, Vredenburchsingel en de Weerijssingel. De evennummers van de Haagdijk behoren tot de wijk Schorsmolen.

Omschrijving: beeld van turnster
Kunstenares: Corry AmmerlaanRKD
Hoogte: ca. 2 meter
Jaar: 13-10-2004
Materiaal: brons en RVS voor de steun
Tekstopschrift: zie hieronder
Sokkel:
Locatie:s
– Fellenoordstraat 93 van 2019
– Tuinzigtlaan 12 van 13-10-2004 tot 2019

Het verhaal:
Dit beeld staat op het terrein van het Scholengemeenschap De Rooi Pannen.
Op het tekstbordje valt te lezen:
Onthuld door
M.P. Heerkens – wethouder van onderwijs Breda
R.J. Engeman – directeur ANVR
M.H.J. Claes – directeur Koninklijke Horeca Nederland
C.J.C.M. Pheninckx – voorzitter CvB Rooi Pannen
ter gelegenheid van de officiële opening
Breda, 13 oktober 2004
De Rooi Pannen brengt ondernemen in praktijk
Deze sculptuur is ontworpen door Corry Ammerlaan – van Niekerk.
In augustus 2019 is de school verhuisd van de Tuinzigtlaan naar de locatie van de voormalige Seeligkazerne aan de Fellenoordstraat. Het beeld is toen mee verhuisd naar deze locatie.

Gasthuisvelden 11 1024

Naam: Kringloop
Omschrijving: abstract beeld met gebogen figuren
Kunstenaar: Hein Koreman – RKD
Hoogte: ca. 1,2 meter
Jaar: 1971
Kosten: 25.000 gulden
Materiaal: brons
Sokkel: rond composiet, hoogte ca. 2,1 meter
Locatie: Belastingkantoor Gasthuisvelden 11 N51 35.035 E4 45.982

Het verhaal:
Oorspronkelijk zou het beeld 1,5 keer zo groot worden, maar dat bleek financieel niet haalbaar. Het beeld met de naam ‘Kringloop’ staat rechts voor in het plantsoentje. Dit is de plaats waar de stad Breda is ontstaan. De kringloopgedachte, recycling vanuit milieubesef, was begin jaren zeventig nauwelijks onderwerp van gesprek. Waarschijnlijker is een associatie met de kringloop van het geld, waarbij het naastgelegen belastingkantoor aanleiding toegaf. Het belastingkantoor is in middels verhuisd naar de Stationslaan. Een andere verklaring voor de naam is dat de ronde figuren die in elkaar overlopen de kringloop van het leven vertegenwoordigen. In de zomer staat het beeld haast verborgen tussen het groen.
Andere bekende beelden van Hein Horeman in Breda zijn: Barmhartige SamaritaanBetaaltafelBloemenmeisje, BokjeDanseresjes, Emu, ReeSchrijvertje, De Trek.

Markendaalseweg 64 a wp

Naam: Nachtbruid
Omschrijving: beeld van naakte vrouw
Kunstenaar: Marius van BeekRKD
Kosten: 37.500 euro + 7.500 euro voor sokkel en bevestiging
Hoogte: 1,45 meter
Sokkel: beton, hoogte 1,6 meter
Jaar: 2008
Materiaal: brons
Tekst opdruk: zie hieronder
Locatie: t.o. Markendaalseweg 64

Het verhaal:
De Bredase beeldhouwer Marius van Beek (1921) richtte nog bij leven een stichting op om zijn nalatenschap bestaande uit atelier, beelden, tekeningen, films, foto’s, archiefstukken en bibliotheek te waarborgen. Sinds zijn dood in september 2003 is het stichtingsbestuur Marius van Beek BV actief bezig deze nalatenschap te conserveren en door te geven.
Naar aanleiding van een tentoonstelling van het werk van Marius van Beek in 2007 in galerie Ecker aan de Markendaalseweg heeft bestuurslid Maarten Koreman het initiatief genomen om diverse ontwikkelaars en bouwers te interesseren o.a. het beeld ‘de Nachtbruid’ aan te kopen en te plaatsen bij de Nieuwe Mark. De aanschaf van het beeld werd bekostigd door: Rasenberg Wegenbouw € 2.500, Heja Projectontwikkeling € 7.500 en de Gemeente Breda € 27.500, (waarvan € 20.000 van de afdeling Cultuur en € 7.500 uit het project Nieuwe Mark.
Marius van Beek BV heeft waardering voor de Nieuwe Mark uitgedrukt in de vorm van een gebaar bestaande uit een schenking van de Nachtbruid. In overleg tussen de stichting, de afdeling RO/Stedenbouw, de afdeling Cultuur en de directie Nieuwe Mark is een locatie gevonden aan de Markendaalseweg, ten noorden van Dok 64 (= Markendeaalseweg 64).
De kosten voor de sokkel en bevestiging van het beeld bedroeg € 7.500,00 excl. BTW. Deze kosten waren voor rekening van de gemeente en werden gefinancierd vanuit het project de Nieuwe Mark, post ‘extra onvoorzien en risico’.
Marius van Beek heeft het bronzen beeld genaamd ‘de Nachtbruid’ voorstellende een vrouwentorso in de jaren tachtig ontworpen.
Soortgelijke beelden van de kunstenaar staan in de Kneuterdijk, (Raad Van State) Den Haag en nabij de Dr. Van der Poelsschool in Nijmegen.
Op het tekstbordje op de sokkel is weergegeven:
NACHTBRUID 1966
MARIUS VAN BEEK 1921-2003
GESCHONKEN MET STEUN VAN
HEJA PROJECTONTWIKKELING BV
RASENBERG WEGENBOUW
GEMEENTE BREDA
GALERIE ECKER
STICHTING MARIUS VAN BEEK
Tijdens de Singelloop in oktober 2015 werd het beeld voorzien van een gehaakte bikini. Was het beeld toch te bloot?
Bron: gemeentelijk bestuursbesluit 20-10-2008

Odilia van Salmstraat 25(1024x963)

Omschrijving: abstract wandsculptuur
Kunstenaar: Franka Wolke – RKD
Hoogte: 1,5 meter
Jaar: 1-2-1993
Materiaal: ijzer
Locatie: gevel buurthuis, Odilia van Salmstraat 25

Het verhaal:
De opdracht was een beeldende kunsttoepassing in de vorm van een platte sculptuur die als een broche op de voorgevel van het gebouw werd geplaatst. De kunstenares heeft gepoogd een symbolische relatie te leggen met de historie van de wijk en haar gemeenschapshuis. Op de plaats van de huidige accommodatie aan de Odilia van Salmstraat stond voorheen de kerk van de Gerardus Majella-parochie, genoemd naar de visionaire en predikende kapucijner. Het vorige buurthuis – het inmiddels gesloten St.-Fidelisgebouw aan de Schorsmolenstraat  – was door de kapucijners gesticht. Het “oog van de ziener” domineert daarom het brochevormige gevelsculptuur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.