Fellenoord

Fotografie Victor Willemse
Camera Nikon D5100
Laatste update van deze pagina 7-6-2019
Weet u meer ? Zie hier het contactadres.

Fellenoord is het gebied tussen de Haagdijk (onevennummers), Markendaalseweg, Vredenburchsingel en de Weerijssingel. De evennummers van de Haagdijk behoren tot de wijk Schorsmolen.

Achterom 2 (1024x800)

Omschrijving: gevelsteen met afbeelding van gezicht
Kunstenaar: Maarten Koreman – RKD
Hoogte: 25 centimeter
Breedte: 35 centimeter
Materiaal: keramiek
Locatie: Achterom 2

Het verhaal:
Deze keramiek bevindt zich in de gevel van het gebouw.

Fellenoordstraat 93 wp

Omschrijving: reliëfsteen met afbeelding van 2 paarden
Hoogte: 50 centimeter
Materiaal: steen
Locatie: Voormalige Seeligkazerne gebouw A, Fellenoordstraat 93 N51 35.042 E4 46.306

Het verhaal:
Deze gevelsteen bevindt zich in de gevel van het hoofdgebouw aan de Fellenoordstraat zijde. Het licht voor de hand dat de paarden naar de cavalerie verwijzen. Cavalerie, ruiterij of ruitervolk/paardenvolk is van oudsher de naam voor de militaire eenheid die zich te paard voortbewoog en te paard vocht.
Sinds augustus 2019 is de kazerne in gebruik door de Scholengemeenschap De Rooi Pannen waar de opleidingen Toerisme en Horeca (1.500 leerlingen) ondergebracht zijn in drie eeuwenoude gerenoveerde gebouwen van de voormalige Seeligkazerne.

Omschrijving: gedecoreerde deurlijst
Hoogte: ca. 6 meter
Breedte: ca. 4 meter
Jaar: 1771
Materiaal: hardsteen
Status: rijksmonument 10141
Locatie: voormalige Seeligkazerne Groot Arsenaal gebouw, Fellenoordstraat 93 N51 35.042 E4 46.306

Het verhaal:
In 1771 werd het Groot Arsenaal gebouwd naar ontwerp van de Franse architect J.C.W. Herlin die ook de Korte en Lange Stallen op de Chassékazerne had ontworpen. Door in natuursteen uitgevoerde, geblokte hoekpilasters en poortbogen heeft het gebouw een uitgesproken monumentaal karakter. In de periode 1880-1890 werd het betrekkelijk lege militaire terrein omgebouwd tot de Seeligkazerne met eigen voorzieningen voor legering, lesgebouwen en een paardenstal, annex manege. Het Groot Arsenaal is het oudste nog bestaande gebouw van de voormalige kazerne.
Het mooiste deel van het gebouw is de westelijke poort met Dorische pilasters en een fronton. Deze zeer rijk versierde deurlijst bevindt zich aan het arsenaalgebouw van de voormalige Seeligkazerne. Van boven naar beneden zien we de volgende decoraties.
Boven het fronton: wapentrofeeën, kanonnen, helmen, schilden en gedrapeerde vlaggen.
In het fronton: twee leeuwen met een gedragen wapenschild.
Net onder het fronton: kanonskogels, wapens en mijnen.
Boven de deur: wapens, schilden en een soldatenhoofd.
Het is de meest bijzondere poortversiering in Breda. Andere sierlijke deurlijsten vinden we onder andere bij het voormalige weeshuis op het Kloosterplein, Huis van Wijngaerde aan de Catharinastraat 9, het kasteel op de KMA en een pand op het Kasteelplein.
Sinds augustus 2019 is de kazerne in gebruik door de Scholengemeenschap De Rooi Pannen waar de opleidingen Toerisme en Horeca (1.500 leerlingen) ondergebracht zijn in drie eeuwenoude gerenoveerde gebouwen van de voormalige Seeligkazerne.

Gasthuisvelden 11 1024

Naam: Kringloop
Omschrijving: abstract beeld met gebogen figuren
Kunstenaar: Hein Koreman – RKD
Hoogte: ca. 1,2 meter
Jaar: 1971
Kosten: 25.000 gulden
Materiaal: brons
Sokkel: rond composiet, hoogte ca. 2,1 meter
Locatie: Belastingkantoor Gasthuisvelden 11 N51 35.035 E4 45.982

Het verhaal:
Oorspronkelijk zou het beeld 1,5 keer zo groot worden, maar dat bleek financieel niet haalbaar. Het beeld met de naam ‘Kringloop’ staat rechts voor in het plantsoentje. Dit is de plaats waar de stad Breda is ontstaan. De kringloopgedachte, recycling vanuit milieubesef, was begin jaren zeventig nauwelijks onderwerp van gesprek. Waarschijnlijker is een associatie met de kringloop van het geld, waarbij het naastgelegen belastingkantoor aanleiding toegaf. Het belastingkantoor is in middels verhuisd naar de Stationslaan. Een andere verklaring voor de naam is dat de ronde figuren die in elkaar overlopen de kringloop van het leven vertegenwoordigen. In de zomer staat het beeld haast verborgen tussen het groen.
Andere bekende beelden van Hein Horeman in Breda zijn: Barmhartige SamaritaanBetaaltafelBloemenmeisje, BokjeDanseresjes, Emu, ReeSchrijvertje, De Trek.

Markendaalseweg 35

Omschrijving: beeld van 4 mannen en 4 vogels aan gevel
Hoogte: x meter
Materiaal: brons?
Locatie: Markendaalseweg 35

Het verhaal:
Dit kunstwerk is er niet meer, maar het heeft vroeger tegen deze gevel gezetten toen de Raad van Arbeid nog in het pand zat. Bij de redactie is niet bekend waar het kunstwerk is gebleven.

Markendaalseweg 64 a wp

Naam: Nachtbruid
Omschrijving: beeld van naakte vrouw
Kunstenaar: Marius van BeekRKD
Kosten: 37.500 euro + 7.500 euro voor sokkel en bevestiging
Hoogte: 1,45 meter
Sokkel: beton, hoogte 1,6 meter
Jaar: 2008
Materiaal: brons
Tekstopdruk: zie hieronder
Locatie: Markendaalseweg 64

Het verhaal:
De Bredase beeldhouwer Marius van Beek (1921) richtte nog bij leven een stichting op om zijn nalatenschap bestaande uit atelier, beelden, tekeningen, films, foto’s, archiefstukken en bibliotheek te waarborgen. Sinds zijn dood in september 2003 is het stichtingsbestuur Marius van Beek BV actief bezig deze nalatenschap te conserveren en door te geven.
Naar aanleiding van een tentoonstelling van het werk van Marius van Beek in 2007 in galerie Ecker aan de Markendaalseweg heeft bestuurslid Maarten Koreman het initiatief genomen om diverse ontwikkelaars en bouwers te interesseren o.a. het beeld ‘de Nachtbruid’ aan te kopen en te plaatsen bij de Nieuwe Mark. De aanschaf van het beeld werd bekostigd door: Rasenberg Wegenbouw € 2.500, Heja Projectontwikkeling € 7.500 en de Gemeente Breda € 27.500, (waarvan € 20.000 van de afdeling Cultuur en € 7.500 uit het project Nieuwe Mark.
Marius van Beek BV heeft waardering voor de Nieuwe Mark uitgedrukt in de vorm van een gebaar bestaande uit een schenking van de Nachtbruid. In overleg tussen de stichting, de afdeling RO/Stedenbouw, de afdeling Cultuur en de directie Nieuwe Mark is een locatie gevonden aan de Markendaalseweg, ten noorden van Dok 64 (= Markendeaalseweg 64).
De kosten voor de sokkel en bevestiging van het beeld bedroeg € 7.500,00 excl. BTW. Deze kosten waren voor rekening van de gemeente en werden gefinancierd vanuit het project de Nieuwe Mark, post ‘extra onvoorzien en risico’.
Marius van Beek heeft het bronzen beeld genaamd ‘de Nachtbruid’ voorstellende een vrouwentorso in de jaren tachtig ontworpen.
Soortgelijke beelden van de kunstenaar staan in de Kneuterdijk, (Raad Van State) Den Haag en nabij de Dr. Van der Poelsschool in Nijmegen.
Op het tekstbordje op de sokkel is weergegeven:
NACHTBRUID 1966
MARIUS VAN BEEK 1921-2003
GESCHONKEN MET STEUN VAN
HEJA PROJECTONTWIKKELING BV
RASENBERG WEGENBOUW
GEMEENTE BREDA
GALERIE ECKER
STICHTING MARIUS VAN BEEK
Tijdens de Singelloop in oktober 2015 werd het beeld voorzien van een gehaakte bikini. Was het beeld toch te bloot?
Bron: gemeentelijk bestuursbesluit 20-10-2008

markendaalseweg-319-a1-713x1024markendaalseweg-287-327-r-665x1024

Omschrijving: ornament met symbolen
Hoogte: 1,05 meter
Jaar: 1934
Materiaal: beton
Locatie: Markendaalseweg 287-327

Het verhaal:
Dit ornament is aangebracht op de gevel van de voormalige technische school ter plaatse van de hoofdingang. De plaat is aan beide zijden voorzien van symbolen die de opleidingen vertegenwoordigen van de school. We zien onder andere een schietlood, een tandwiel, een passer en een meetinstrument. Onder de technische afbeelding staat nog een vlag van de gemeente Breda en het jaartal van de school. Al het overige van de technische school is niet behouden. Tegenwoordig is de school een appartementencomplex.

Markendaalseweg 329 a (1024x662)

markendaalseweg-329-b-1024x616

Markendaalseweg 329 c (678x1024)

Omschrijving: siersmeedwerk in brugleuning
Kunstenaar: Kees Keijzer – RKD
Afmeting paneel: x meter
Hoogte ‘poortwachter’:
Jaar: 1957
Materiaal: ijzer
Locatie: ter hoogte van Markendaalseweg 329

Het verhaal:
Ter plaatse van de brug waar de Markendaalseweg de Singel kruist, bevinden zich deze siersmeedwerken. Aan weerszijden van de brug staan ijzeren brugleuningen van ca. 22,5 meter met verticale spijlen. In het midden van iedere leuning zit een siersmeedwerk.
Voor het siersmeedwerk in de brugleuning heeft de kunstenaar zich laten inspireren door de natuur in de stedelijke omgeving. De elementen water, planten en vogels zijn duidelijk te waarneembaar. De leuningen worden aan weerszijden ingeklemd door ‘brugwachters’ op de hoeken. Zij markeren de landhoofden, de steunpunten voor de brug en vormen zo herkenningspunten op de weg.
Het siersmeedwerk is 2 jaar na de bouw van de brug in 1957 aangebracht. In de loop van de tijd zijn de hoofdstukken beschadigd door afbreken en ombuigen, die vervolgens met onderhoud weer hersteld zijn.
In Breda is dit de enige brug met siersmeedwerk van een kunstenaar.
Kees Keijzer uit Wouw was een kunstenaar die vooral met metaal werkte. De meesten van zijn voorwerpen hebben een geometrische abstracte vorm. Andere voorwerpen van de in 1990 overleden kunstenaar in Breda zijn: De Meeuw, Vier Heemskinderen en een abstract in het Ginneken.

Odilia van Salmstraat 25(1024x963)

Omschrijving: abstract wandsculptuur
Kunstenaar: Franka Wolke – RKD
Hoogte: 1,5 meter
Jaar: 1993
Materiaal: ijzer
Locatie: gevel buurthuis, Odilia van Salmstraat 25

Het verhaal:
Opdracht was een beeldende kunsttoepassing in de vorm van een platte sculptuur die als een broche werkt op de voorgevel van het gebouw. De kunstenares heeft gepoogd een symbolische relatie te leggen met de historie van de wijk en haar gemeenschapshuis. Op de plaats van de huidige accommodatie aan de Odilia van Salmstraat stond voorheen de kerk van de Gerardus Majella-parochi, genoemd naar de visionaire en predikende kapucijner. Het vorige buurthuis, het inmiddels gesloten St.-Fidelisgebouw aan de Schorsmolenstraat, was door de kapucijners gesticht. Het “oog van de ziener” domineert daarom het brochevormige gevel-reliëf.

Advertenties

6 reacties op Fellenoord

  1. Pingback: Ree Boeimeerweg 2 | Kunst en beelden in Breda c.a.

  2. Pingback: Schrijvertje Halstraat 7 | Kunst en beelden in Breda c.a.

  3. Pingback: De Vlucht, Park Valkenberg | Kunst en beelden in Breda c.a.

  4. Pingback: Bloemenmeisje Irenestraat | Kunst en beelden in Breda c.a.

  5. Pingback: Meeuw Baliëndijk 78 | Kunst en beelden in Breda c.a.

  6. Pingback: Vier Heemskinderen Rombout Keldermansstraat | Kunst en beelden in Breda c.a.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.