Boeimeer

Fotografie Victor Willemse
Camera Nikon D5100
Laatste update van deze pagina 12-6-2019
Weet u meer ? Zie hier het contactadres.

De wijk Boeimeer ligt tussen de Vredenburgsingel, Boeimeersingel, Wilhelminastraat, Baronielaan, Graaf Engelbertlaan en de rivier Aa of Weereis.

Balfortstraat 81 a wp

Naam: Bloemenmeisje
Omschrijving: beeld van een meisje met bloemenboeket
Kunstenaar: Hein KoremanRKD
Hoogte: 1,1 meter
Jaar: 1952
Materiaal: zandsteen
Locatie: Plantsoen Balfortstraat 81 / Irenestraat N51 34.751 E4 46.243

Het verhaal:
Na afloop van de spraakmakende manifestatie ‘Breda 700 jaar’ in 1952 werd het beeldje van het Valkenberg Park naar de huidige plek overgebracht.
Het is het eerste kunstwerk uit een lange rij kunstwerken van de Bredase kunstenaar Hein Koreman. In 1999 verklaarde hij dat associatie met de naam Irene hem tot dit ontwerp had gebracht. Het bloemenmeisje was vernoemd naar Irene d.w.z. ‘vrede’. Het uiterste symbool van onschuld. De aanschaf en plaatsing was een initiatief van de buurtbewoners. Zij haalden met intekenlijsten geld op voor de aankoop van het beeld. Voor de buurtbewoners was het bloemenmeisje ofwel Irene een passend beeldje in de Irenestraat.
Andere bekende beelden van Hein Koreman in Breda zijn: Barmhartige SamaritaanBetaaltafelBokjeDans, Emu, Kringloop, ReeSchrijvertje, De Trek.

Omschrijving: reliëfstenen met levensloop
Materiaal: steen
Afmeting: 95 cm breed x 55 cm hoog
Montage hoogte:
Locatie: Boeimeerlaan 60-94

Het verhaal:
Deze reliëfstenen bevinden zich telkens boven de ramen van de trappenhuizen op de 3e verdieping. Ze tonen een levensloop van een gezin. Op de stenen zijn te zien: dansende mensen, de felicitaties aan een echtpaar, een vader en moeder met hun kindje, een gezin met hun 2e kindje en een ouder paar met (klein)kind.
In totaal zijn er 9 stenen aan de gevels gemonteerd, maar diverse stenen zijn dubbel. Deze stenen zijn aangebracht om de gevel te versieren. Dergelijke gevelstenen zijn ook te zien bij de appartementen aan de St. Ignatiusstraat 75 t/m 135.

Naam: De werker
Omschrijving: figuratief beeld van arbeider
Kunstenaar: Kees Buckens – RKD
Afmeting (hxbxd): 145 x 70 x 70
Jaar: 1991
Materiaal: natuursteen
Sokkel: beton
Locatie: Park aan Boeimeerlaan

Het verhaal:
Het beeld van de werker symboliseert het zware bestaan van een arbeider.
Kunstenaar Kees Buckens is geboren in Breda.
Het kunstwerk heeft eerst in de Julie Claeysstraat gestaan. Daarna is het jaren weg geweest en in april 2019 is het beeld herplaatst in het park achter de Boeimeerlaan. Daarbij zijn ook onderstaande beelden verplaatst naar het park.

Naam: Kosmische eenheid
Omschrijving: figuratie beeld van kinderen
Kunstenaar: Abderrahim Chawki – RKD
Hoogte: 55 cm
Jaar: 1-3-1991
Materiaal: natuursteen
Sokkel: natuursteen, x cm
Locatie: Park aan Boeimeerlaan

Het verhaal:
Dit beeld heeft tot mei 2019 aan de John F. Kennedylaan gestaan voor het voormalige Veiligheidshuis dat in 2016 gesloopt is. In mei 2019 is het samen met andere beelden herplaatst in het park achter de Boeimeerlaan.
De kunstenaar zelf is van Marokkaanse afkomst.

Naam: aardboom
Omschrijving: figuratief beeld van boom
Kunstenaar: Nick Visser – RKD
Hoogte: 2 meter
Jaar: juni 1988
Materiaal: cortenstaal
Locatie: Park aan Boeimeerlaan

Het verhaal:
Het eenvoudige kunstwerk stond aanvankelijk op de kinderboerderij aan de Wolfslaardreef. In april 2016 is het verplaatst naar de voorzijde van de boerderij en in april 2019 is het wederom verplaatst naar het park aan de Boeimeerlaan.

B. v. Sonsbeeckpark a wp

B. v. Sonsbeeckpark c wp

Omschrijving: borstbeeld van burgemeester van Sonsbeeck
Kunstenaar: Gerard van AalstRKD
Hoogte: ca. 60 cm
Hoogte sokkel: x meter
Jaar: 3-12-1952
Materiaal: brons
Opschrift: van Sonsbeeck (op borstbeeld), 1936-1936 (op sokkel)
Locatie: Burg. Van Sonsbeeckpark N51 34.771 E4 46.068

Het verhaal:
Willem Van Sonsbeeck werd in 1877 te Amsterdam geboren als zoon van mr. Paul Willem Hendrik van Sonsbeeck en Susette Johanna Feijens. Hij was een kleinzoon van de staatsraad en minister Herman van Sonsbeeck. Hij studeerde rechten aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij in 1902 promoveerde in de rechtswetenschap en in 1909 in de staatswetenschap. Hij begon zijn ambtelijke loopbaan in 1903 als secretaris van de staatscommissie inzake de bedelarij. In 1905 werd hij aangesteld bij de provinciale griffie van Gelderland en in 1909 volgde zijn benoeming tot griffier van de Tweede Kamer. Deze functie vervulde hij bijna tien jaar en maakte vervolgens de overstap naar het openbaar bestuur. In 1919 werd hij benoemd tot burgemeester van Breda.
In 1936 werd Van Sonsbeeck Commissaris van de Koningin (ook wel gouverneur genoemd) van Limburg. In 1941 werd Van Sonsbeeck door de Duitse bezetter met pensioen gestuurd en vervangen door de NSB’er graaf De Marchant et d’Ansembourg. In augustus 1944 werd Van Sonsbeeck lid van het geheime College van Vertrouwensmannen, dat door de Nederlandse regering in Londen was ingesteld. Na de bevrijding van Maastricht in september 1944 hervatte Van Sonsbeeck zijn werk als Commissaris van de Koningin van Limburg en oefende deze functie uit tot 1947.
Van Sonsbeeck trouwde op 3 februari 1916 in ‘s-Gravenhage met Maria Petronella Stephania van der Kun. Uit hun huwelijk werden drie dochters geboren. Van Sonsbeeck overleed in augustus 1969, bijna 92 jaar oud, te Heino in Overijssel. Hij was Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau.
Op de sokkel van het beeld is een wapenschild te zien en daaronder de jaartallen waartussen van Sonsbeeck burgemeester is geweest in Breda. Het is het wapenschild (of familiewapen) van de familie van Sonsbeeck.
Behalve het park is ook het zwembad naar de burgemeester vernoemd.
Het beeld is onthuld door Suzette van Sonsbeeck.

Diaconessenweg a4 (1024x678)

Naam: De Vereniging
Omschrijving: abstract bestaande uit 3 elementen
Kunstenaar: Mathew Filipowski – RKD (Amerikaans-Nederlands)
Hoogte: ca. 4 meter
Jaar: 1992
Materiaal: metaal
Locatie: Langedijk Ziekenhuis, Diaconessenweg

Het verhaal:
De hoogste sculptuur (in midden) is voornamelijk vrouwelijk van vorm en mannelijk van afmeting. Bij de rechtse figuur is dit omgekeerd. Deze twee verenigen zich in het derde beeld, de Vereniging.
Daarnaast heeft het beeld een drietal functies. Op de eerste plaats werkt het als baken, opvallend maar niet overheersend in zijn omgeving. Het kunstwerk is duidelijk te zien vanaf de beide zijden van de parkeerplaats. Op de tweede plaats wijst deze compositie op subtiele wijze naar de achtergelegen hoofdingang zonder als uithangbord te dienen. De drie vormen hebben elk een eigen manier van gebaren in de richting van waar mee moet zijn. De op de derde plaats vormen de drie elementen samen een ruimtelijke en esthetische relatie met de boom op de rotonde. De boom, een Ginkgo Biloba, een Japanse notenboom, die al het terrein was, vormde een belangrijke inspiratiebron voor de kunstenaar.
Het beeld werd geplaatst bij de nieuwbouw van het Baronieziekenhuis, de samenvoeging van het Laurensziekenhuis en Diaconessenhuis.
Het beeld is gesigneerd door de kunstenaar met vermelding van het jaartal.

Omschrijving: beeld van duif
Architect: Dig Isha
Hoogte: ca. x meter
Jaar: 1959
Materiaal: beton
Locatie: Langedijk Ziekenhuis, Diaconessenweg

Het verhaal:
Bij de bouw van het Diaconessenhuis ontwierp de Amsterdamse architect Dig Isha ook een betonnen vogel. Hij koos voor een duif, symbool van de Diaconessenhuizen in Nederland. De bekisting voor het kunstwerk werd ter plekke gemaakt en de duif kreeg in 1959 een plek, hoog op een eveneens betonnen voet bij de hoofdingang. De bronzen olijftak in zijn bek was binnen een week gestolen en er is er nooit meer een terug geplaatst.
Bij het samengaan van het Laurensziekenhuis en het Diaconessenhuis was naast de nieuwbouw ook een renovatie noodzakelijk van de bestaande huisvesting. In 1993 verhuisde het symbool van de Diaconessen naar een binnentuin nabij de ingang voor eerste hulp. Om het beeld een ander gezicht te geven werd de Amsterdamse kunstenaar Jan Verburg ingeschakeld. Bij de inrichting van het vernieuwde ziekenhuis had Verburg al diverse muurschilderingen voor zijn rekening genomen: op de polikliniek orthopedie, in het noodtrappenhuis bij de derde verdieping en op de buitenmuur van het ketelhuis. Verburg besloot het beeld te schilderen, blauw met witte wolkjes. Hij liet zich daarbij inspireren door de Belgische surrealistische kunstschilder René Magritten, die in een van zijn werken een vergelijkbare duif afbeeldde.
Thans staat het beeld op het binnenterrein bij het ketelhuis achter het ziekenhuis. Het staat daardoor totaal uit het gezichtsveld, niet alleen voor bezoekers maar ook voor ziekenhuispersoneel.

Diaconessenweg a1 (1024x806)

Naam: Binnen-in
Omschrijving: abstract
Kunstenaar: Felix van Breugel – RKD
Hoogte: ca. 1,5 meter
Breedte: ca. 1,5 meter
Jaar: 1992
Materiaal: hout
Locatie: Langedijk Ziekenhuis, Diaconessenweg

Het verhaal:
Dit abstract bevindt zich in de hal van het ziekenhuis aan de linkerzijde richting de liften. Het postadres van het ziekenhuis is Langendijk 75.

Diaconessenweg b1 (678x1024)

Naam: De Opgetogen Vrouw
Omschrijving: abstract beeld van persoon
Kunstenaar: Dick FluitsmaRKD
Hoogte: ca. 1,2 meter
Jaar: 1992-1993
Materiaal: hout
Sokkel: hout, hoogte ca. 80 cm
Locatie: Langedijk Ziekenhuis, Diaconessenweg

Het verhaal:
Dit abstract bevindt zich in de hal van het ziekenhuis vlakbij de hoofdentree. Het postadres van het ziekenhuis is Langendijk 75.
Andere kunstwerken van de Bredase kunstenaar zijn: PaardStoel met gevouwen leuning, muur

Graaf Hendrik III Laan a3 (759x1024)

Naam: Evolutie
Omschrijving: abstract beeld
Kunstenaar: Niels LousRKD
Afmeting (hxbxd): 250 x 200 x 225 cm
Hoogte sokkel: 80 cm, beton
Jaar: 1973
Materiaal: brons
Locatie: middenberm, Graaf Hendrik III Laan

Het verhaal:
Evolutie symboliseert de overgang van het oude naar het nieuwe. De kunstenaar is zeer tevreden over de standplaats van het werk, omdat bij een bepaalde standplaats van de toeschouwer in één oogopslag het oude (de Bredase binnenstad) en het nieuwe (de flats) te zien is.
Ook in het beeld is die evolutie te zien. Er zijn zowel ronde als strakke vormen, de ontwikkeling van verleden naar heden.
Wat de kunstenaar betreft had zijn werk heel wat groter uitgevoerd mogen worden. Zijn fascinatie voor de relatie oud-nieuw en voor grote vormen zorgde regelmatig voor controversiële ontwerpen en evenzo vele aanvaringen met de door hem verfoeide beoordelingscommissies.
Niels Lous is een kunstenaar uit Breda en volgde de Academie beeldende kunst St. Joost te Breda. Andere beelden van de kunstenaar in Breda zijn: Zig zag of Vice Versa in de Merkxtuin en de Kiem aan de Claudius Prinsenlaan.

jacob-catssingel-1024x678

Omschrijving: gevelbeeld van leraar en leerlingen
Kunstenaar: Hein Koreman (waarschijnlijk)
Hoogte: 110 cm
Breedte: 160 cm
Materiaal: steen
Locatie: Het Teslacollege, Jacob Catssingel 10

Het verhaal:
Het beeld vertoont sterke overeenkomsten met de Betaaltafel van Hein Koreman in de Houtmarkt. Waarschijnlijk is dit beeld van dezelfde kunstenaar.
Het beeld is aangebracht op een gevel van de school.

Julianalaan 1 (983x1024)

Omschrijving: gevelreliëf van caduceus
Afm.: 90cm h x 85 b
Jaar: 1937
Materiaal: steen
Locatie: Kessels advocaten, Julianalaan 1

Het verhaal:
De kerykeion of caduceus (Latijn: afgeleid van het woord caduceator, wat heraut of onderhandelaar betekent) is een staf die een koerier of onderhandelaar ongehinderde doorgang moest verlenen in het oude Griekenland.
In de Griekse mythologie in het bijzonder is het de staf van de god Hermes. De staf is door twee slangen omwonden, en vaak bekroond (als verwijzing naar Hermes) met twee vleugels. Later komt ook wel een Franse lelie voor op de staf.
Hermes gold als de uitvinder van veel dingen, zo ook van de lier (voorloper van de harp). Toen de jonge Hermes in zijn geboortestreek de vlakbij grazende kudde van Apollo stal, maar betrapt werd, bood hij ter verzoening zijn lier aan Apollo aan. Daarop zou Apollo hem zijn staf gegeven hebben.
De caduceus symboliseert als geheel vrede, bescherming en genezing, en wordt (vooral in de Verenigde Staten) tot op heden gebruikt als medisch symbool (al gaat dit gebruik voorbij aan de dieperliggende alchemistische symboliek van Eenheid, zoals hieronder beschreven). De slangen staan voor alle tegengestelde principes die een rol spelen in het manifeste universum: mannelijk/vrouwelijk, zon/maan, ziel/geest of in alchemistische termen: Sol/Luna en zwavel/kwik. Als symbool van genezing moet de caduceus niet verward worden met de esculaap, waarbij één slang zich om de staf windt.
De staf zelf staat voor de as tussen de hemel en de aarde, boven en beneden.
De eventuele vleugels, kroon of Franse lelie staan respectievelijk voor transcendentie, goddelijke autoriteit en drie-eenheid.
De caduceus in zijn geheel symboliseert, behalve de eerder genoemde vrede, bescherming en genezing, vooral de Eenheid, die bereikt wordt door de verzoening van de tegendelen.
De caduceus wordt niet alleen gebruikt in de alchemie, maar ook bijvoorbeeld in de Indiase yoga (alchemie wordt ook wel de westerse yoga genoemd). De staf staat ook symbool voor Hermes, de Griekse God van de handel. Vele studentenverenigingen in economische studierichtingen gebruiken dan ook de caduceus als symbool.
Het bolhoedje tussen de vleugels is simpelweg de bolhoed van Hermes.

Advertenties

6 reacties op Boeimeer

  1. Pingback: Ree Boeimeerweg 2 | Kunst en beelden in Breda c.a.

  2. Pingback: Schrijvertje Halstraat 7 | Kunst en beelden in Breda c.a.

  3. Pingback: De Vlucht, Park Valkenberg | Kunst en beelden in Breda c.a.

  4. Pingback: De Kiem Claudius Prinsenlaan | Kunst en beelden in Breda c.a.

  5. Pingback: Zig Zag Willem Merkkxtuin | Kunst en beelden in Breda c.a.

  6. Pingback: Geveltegels St. Ignatiusstraat | Kunst en beelden in Breda c.a.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.