Ruiterbos

Fotografie Victor Willemse
Camera Nikon D5100
Laatste update van deze pagina 10-12-2017
Weet u meer ? Zie hier het contactadres.

Ruiterbos is het gebied tussen de Graaf Engelbertlaan en de rivieren A of Weerijs en de Mark.

Boeimeerweg 2 wp

Naam: Ree
Omschrijving: beeld van ree
Kunstenaar: Hein Koreman – RKD
Jaar: 1964
Matertiaal: brons
Hoogte: ca. 1,3 meter
Locatie: Boeimeerweg 2 N51 34.252 E4 46.390

Het verhaal:
De sierlijke verschijning van een ree inspireerde de kunstenaar tot een verbeelding in brons voor het zorgcentrum. Het bestuur koos enthousiast voor dit ranke, licht op de poten staande ontwerp, mede vanwege de relatie van het dier met de bosrijke omgeving. et Ruijtenbosch lag oorspronkelijk ter hoogte van de Dr. Batenburglaan. Een bos, vrijwel een geheel vormend met het nabij gelegen Mastbosch, dat zijn nam ontleende aan de ruitvormige percelen waarin het verdeeld was. Sinds de opening van wat toen bejaardencentrum heette in februari 1964, siert het dier het gras in de achtertuin van het Zorgcentrum Boeimeer.
Andere bekende beelden van Hein Koreman in Breda: Barmhartige SamaritaanBetaaltafelBloemenmeisje, Bokje, Dans, Emu, Kringloop, ReeSchrijvertje, De Trek.

Boeimeerweg 2 a (1024x678)

Omschrijving: abstract beeld
Matertiaal: steen
Hoogte: ca. 1 meter
Locatie: Boeimeerweg 2 N51 34.252 E4 46.390

Het Verhaal:
Het beeld stond eens in de voortuin vlak naast de entree van Zorgcentrum Boeimeer.

Boeimeerweg 2 ba

Omschrijving: beeld van man en vrouw
Kunstenaar: Aimé Tollenaar – RKD
Jaar: 1990
Matertiaal: brons
Hoogte: ca. . meter
Locatie: Boeimeerweg 2 N51 34.252 E4 46.390

Het verhaal:
Het beeld staat in de achtertuin van het Zorgcentrum Boeimeer.
De redactie is op zoek naar info over het beeld. kunstinbreda@gmail.com

Mendelssohnlaan 1 a 1024

Naam: Dans
Kunstenaar: Hein Koreman – RKD
Omschrijving: beeld van 2 dansende meisjes
Hoogte: 1,9 meter
Jaar: 1962
Materiaal: brons
Locatie: Mendelssohnlaan 1 N51 34.125 E4 45.794

Verhaal:
Dit kunstwerk bevindt zich voor de entree van de Mencia de Mendoza lyceum.
Op de tentoonstelling Brabantse Beeldhouwkunst in 1962 in Veghel was dit beeld een van de meest besproken inzendingen. Volgens een criticus modelleerde Hein Koreman twee vrouwen tot een plastische, zich in de ruimte bewegende eenheid met krachtige arabesken contouren. Al eerder, in de jaren vijftig, ontwikkelde de kunstenaar een nieuwe strakke vormgeving, zoals die ook door Italiaanse beeldhouwers werd beoefend. “Dans” lijkt beïnvloed door de maniëristisch werkende beeldhouwer Marcello Masherini.
Andere bekende beelden van Hein Koreman in Breda zijn: Barmhartige SamaritaanBetaaltafelBloemenmeisje, Bokje, Emu, Kringloop, ReeSchrijvertje, De Trek.

Mendelssohnlaan 1 b 1024

Naam: Mencia
Omschrijving: drieluik van paard en ruiter
Kunstenaar: Ram Katzir (Israel)
Hoogte:
Jaar: 19 september 2006
Materiaal: brons
Locatie: Mendelssohnlaan 1 N51 34.125 E4 45.794

Verhaal:
Dit kunstwerk bevindt zich voor de entree van de Mencia de Mendoza lyceum. Het is opgebouwd uit 3 delen op onderlinge afstand van x meter. Als je recht voor de kunststukken staat lijkt het net één beeld i.p.v. drie.
Het hoofdgebouw van de school was oorspronkelijk een meisjeslyceum. Er zijn twee nieuwe aanbouwen uit verschillende periodes. De drie gebouwen worden ruimtelijk gezien verbonden door een ruim plein met vier mooi oude bomen, maar het mist samenhang. Gevraagd werd een kunstwerk dat zich op poëtische wijze verbindt met de oude bomen, fysiek duidelijk aanwezig is en op zichzelf kan staan. Ondanks het gebrek aan samenhang had het plein toch de voorkeur voor de locatie, omdat het de entree tot de school is en de plek waar de leerlingen in de pauzes verblijven. Het werk moest een zekere gelaagdheid hebben en kunnen blijven boeien.
Het werk van Ram Katzir is geispireerd door het schilderij Carte Blanche van Magritte en het reliëf van Mencia de Mendoza boven de ingang van de school.
Mencia de Mendoza(1508-1554) was een nakomeling van de grote kardinaal Mendoza. Op zestienjarige leeftijd werd ze de vrouw van graaf Hendrik III van Nassau. Niet lang na haar aankomst in Breda begon ze op te treden als patrones van vele belangrijke Nederlandse kunstenaars. Na de dood van Hendrik III keerde ze terug naar Valencia.
Bezoekers van de school zullen drie abstracte donkerbronzen sculpturen van verschillende grootte passeren. Van voren zien ze goudbruine fragmenten van een vrouw en een paard. Bij de ingang van de school nodigt een bronzen kijkpaal de bezoekers uit door een ‘perspectiefopening’ te kijken en de complete installatie te aanschouwen: Mencia de Mendoza, die in haar volle glorie tussen de bomen galoppeert met een gevederde vriend op haar hand. De installatie speelt met de illusie dat er één manier zou zijn om de wereld te bekijken. Het krijgt vanuit verschillende hoeken een ander aanzien. Het tweezijdig kleurontwerp(donkerbruin/goud) verwijst naar de vooruitgang van donker(onwetendheid) naar licht(kennis).

Mendelssohnlaan 1 f 1024

Omschrijving: reliëfsteen
Kunstenaar: Niel Steenbergen – RKD
Hoogte:
Inscriptie: MENCIA DE MENDOZA LYCEUM
Montagehoogte:
Materiaal: steen
Locatie: Mendelssohnlaan 1 N51 34.125 E4 45.794

Verhaal:
Deze gevelsteen bevindt zich boven de entree van de Mencia de Mendoza lyceum. De gevelsteen toont Mencia de Mendoza, die in haar volle glorie in amazonezit galoppeert met een gevederde vriend op haar hand. Links en rechts van staan schoolmeisjes.
Mencia de Mendoza(1508-1554) was een nakomeling van de grote kardinaal Mendoza. Op zestienjarige leeftijd werd ze de vrouw van graaf Hendrik III van Nassau. Niet lang na haar aankomst in Breda begon ze op te treden als patrones van vele belangrijke Nederlandse kunstenaars. Na de dood van Hendrik III keerde ze terug naar Valencia. De school is naar haar vernoemd.
Andere beelden van Niel Steenbergen in Breda zijn: Cosmas en DamianusHeilige Catharina, Judith met het hoofd van Holofernes en schikgodinnen
Foto Peter Cox

Mozartlaan 7

Naam: De schikgodinnen Clotho, Lachesis en Antropos
Omschrijving: reliëfsteen
Kunstenaar: Niel SteenbergenRKD
Hoogte: 2 meter
Breedte: 3,5 meter
Jaar: 1946 / 1984 tot 2013?
Materiaal: Frans kalksteen
Locatie: Mozartlaan 7, Kamer van Koophandel N51 34.249 E4 46.071

Het verhaal:
In 1946 maakte Niel Steenbergen deze reliëfsteen ter gelegenheid van het zilveren jubileum van de HKI, de N.V. Hollandse Kunstzijde Industrie. Het beeldhouwwerk was een geschenk van de centrale ondernemingsraad aan de directie en kreeg een plaats in de tuin. Toen het gebouw van de HKI, inmiddels ENKA, werd afgebroken werd door de ondernemingsraad de steen aan de gemeente aangeboden. Na een uitvoerige restauratie in 1984 werd de reliëfsteen in de tuin van de Kamer van Koophandel geplaatst. Overwegingen daarbij waren dat er veel verbindingen waren tussen de ENKA en de KVK en dat de KVK een ontmoetingsplaats was voor het bedrijfsleven.
Het werk toont een afbeelding uit de Griekse en Romeinse mythologie en het verbeeldt op symbolische wijze het spinnen van de levensdraad, maar ook de lengte daarvan en het definitieve einde. De drie afgebeelde schikgodinnen zijn de schiksters van het eeuwige noodlot, die met hun attributen in de hand het geschapene beheersen. Clotho (links) aan het spinnewiel staat de spinster, die de levensdraad spon. Lachesis (midden) de lotbeschikster bepaalt de lengte van de levensdraad van elke mens; hoe langer de draad, hoe langer de persoon bleef leven. Atropos (rechts) de onafwendbare knipte de levensdraad van de persoon door wanneer zijn of haar tijd om was.
In de rand van het beeldhouwwerk wordt het hele productieproces van het rayongarenbedrijf uitgebeeld.
Sinds 2013 is het wandreliëf verplaatst/verwijderd. Bij de redactie is niet bekend waarheen.
Andere beelden van Niel Steenbergen in Breda zijn: Cosmas en DamianusHeilige Catharina, Judith met het hoofd van Holofernes en Mencia Monument.

Mozartlaan 35 a (1024x510)

Omschrijving: reliëfsteen met spelende kinderen
Hoogte: . meter
Breedte: . meter
Materiaal: steen
Locatie: Mozartlaan 35

Het verhaal:
Deze reliëfsteen bevindt zich boven een neveningang van de International School Breda.

Overaseweg 218 wp

Omschrijving: beeld van man
Hoogte: ca. 1.8 meter
Materiaal: steen
Locatie: Overaseweg 218

Het verhaal:
Dit beeld staat heel verloren, zomaar ergens in een wei aan de Overaseweg.

Advertenties

4 reacties op Ruiterbos

  1. Pingback: Ree Boeimeerweg 2 | Kunst en beelden in Breda c.a.

  2. Pingback: Schrijvertje Halstraat 7 | Kunst en beelden in Breda c.a.

  3. Pingback: De Vlucht, Park Valkenberg | Kunst en beelden in Breda c.a.

  4. Pingback: Bloemenmeisje Irenestraat | Kunst en beelden in Breda c.a.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.