Ruiterbos

Aanvullingen en correcties over kunst en beelden in Breda worden zeer gewaardeerd. U kunt uw informatie zenden naar het emailadres als vermeld op de pagina INFO / CONTACT
Laatste update van deze pagina 24-10-2022

Ruiterbos is het gebied tussen de Graaf Engelbertlaan en de rivieren A of Weerijs en de Mark.

Boeimeerweg 2 wp

Naam: Ree
Omschrijving: beeld van ree
Kunstenaar: Hein Koreman – RKD
Jaar: 1964
Materiaal: brons
Hoogte: ca. 1,3 meter
Locatie: Boeimeerweg 2 N51 34.252 E4 46.390

Het verhaal:
De sierlijke verschijning van een ree inspireerde de kunstenaar tot een verbeelding in brons voor het zorgcentrum. Het bestuur koos enthousiast voor dit ranke, licht op de poten staande ontwerp, mede vanwege de relatie van het dier met de bosrijke omgeving. Het Ruijtenbosch lag oorspronkelijk ter hoogte van de Dr. Batenburglaan. Een bos, vrijwel een geheel vormend met het nabij gelegen Mastbosch, dat zijn nam ontleende aan de ruitvormige percelen waarin het verdeeld was. Sinds de opening van wat toen bejaardencentrum heette in februari 1964, siert het dier het gras in de achtertuin van het Zorgcentrum Boeimeer.
Andere bekende beelden van Hein Koreman in Breda: Barmhartige SamaritaanBetaaltafelBloemenmeisje, Bokje, Dans, Emu, Kringloop, ReeSchrijvertje, De Trek.

Boeimeerweg 2 ba

Omschrijving: beeld van man en vrouw
Kunstenaar: Aimé Tollenaer – RKD
Jaar: 1990
Materiaal: brons
Hoogte: ca. . meter
Locatie: Boeimeerweg 2 N51 34.252 E4 46.390

Het verhaal:
Het beeld staat in de achtertuin van het Zorgcentrum Boeimeer.
De redactie is op zoek naar info over het beeld. kunstinbreda@gmail.com

Mendelssohnlaan 1 a 1024

Naam: Dans
Kunstenaar: Hein Koreman – RKD
Omschrijving: beeld van 2 dansende meisjes
Hoogte: 1,9 meter
Jaar: 1962
Materiaal: brons
Locatie: Mendelssohnlaan 1 N51 34.125 E4 45.794

Verhaal:
Dit kunstwerk bevindt zich voor de entree van de Mencia de Mendoza lyceum.
Op de tentoonstelling Brabantse Beeldhouwkunst in 1962 in Veghel was dit beeld een van de meest besproken inzendingen. Volgens een criticus modelleerde Hein Koreman twee vrouwen tot een plastische, zich in de ruimte bewegende eenheid met krachtige arabesken contouren. Al eerder, in de jaren vijftig, ontwikkelde de kunstenaar een nieuwe strakke vormgeving, zoals die ook door Italiaanse beeldhouwers werd beoefend. “Dans” lijkt beïnvloed door de maniëristisch werkende beeldhouwer Marcello Masherini.
Andere bekende beelden van Hein Koreman in Breda zijn: Barmhartige SamaritaanBetaaltafelBloemenmeisje, Bokje, Emu, Kringloop, ReeSchrijvertje, De Trek.

Mendelssohnlaan 1 b 1024

Naam: Mencia
Omschrijving: drieluik van paard en ruiter
Kunstenaar: Ram Katzir (Israel) – RKD
Hoogte:
Jaar: 19 september 2006
Materiaal: brons
Locatie: Mendelssohnlaan 1 N51 34.125 E4 45.794

Verhaal:
Dit kunstwerk bevindt zich voor de entree van de Mencia de Mendoza lyceum. Het is opgebouwd uit 3 delen op onderlinge afstand van x meter. Als je recht voor de kunststukken staat lijkt het net één beeld i.p.v. drie.
Het hoofdgebouw van de school was oorspronkelijk een meisjeslyceum. Er zijn twee nieuwe aanbouwen uit verschillende periodes. De drie gebouwen worden ruimtelijk gezien verbonden door een ruim plein met vier mooi oude bomen, maar het mist samenhang. Gevraagd werd een kunstwerk dat zich op poëtische wijze verbindt met de oude bomen, fysiek duidelijk aanwezig is en op zichzelf kan staan. Ondanks het gebrek aan samenhang had het plein toch de voorkeur voor de locatie, omdat het de entree tot de school is en de plek waar de leerlingen in de pauzes verblijven. Het werk moest een zekere gelaagdheid hebben en kunnen blijven boeien.
Het werk van Ram Katzir is geïnspireerd door het schilderij Carte Blanche van Magritte en het reliëf van Mencia de Mendoza boven de ingang van de school.
Mencia de Mendoza(1508-1554) was een nakomeling van de grote kardinaal Mendoza. Op zestienjarige leeftijd werd ze de vrouw van graaf Hendrik III van Nassau. Niet lang na haar aankomst in Breda begon ze op te treden als patrones van vele belangrijke Nederlandse kunstenaars. Na de dood van Hendrik III keerde ze terug naar Valencia.
Bezoekers van de school zullen drie abstracte donkerbronzen sculpturen van verschillende grootte passeren. Van voren zien ze goudbruine fragmenten van een vrouw en een paard. Bij de ingang van de school nodigt een bronzen kijkpaal de bezoekers uit door een ‘perspectiefopening’ te kijken en de complete installatie te aanschouwen: Mencia de Mendoza, die in haar volle glorie tussen de bomen galoppeert met een gevederde vriend op haar hand. De installatie speelt met de illusie dat er één manier zou zijn om de wereld te bekijken. Het krijgt vanuit verschillende hoeken een ander aanzien. Het tweezijdig kleurontwerp(donkerbruin/goud) verwijst naar de vooruitgang van donker(onwetendheid) naar licht(kennis).

Naam: Maria met kind
Omschrijving:
Kunstenaar: Frans Verhaak – RKD
Hoogte: 160 cm
Jaar: 1959
Materiaal: brons
Locatie: aula, Mendelssohnlaan 1 N51 34.125 E4 45.794

Verhaal:
Dit kunstwerk bevindt zich in de aula van de Mencia de Mendoza lyceum.

Overaseweg 218 wp

Omschrijving: beeld van Romeinse man
Hoogte: ca. 1.8 meter
Materiaal: steen
Locatie: Overaseweg 218

Het verhaal:
Dit beeld staat heel verloren, zomaar ergens in een wei aan de Overaseweg. Het beeld komt oorspronkelijk van het landgoed De Wielewaai van Anton Philips in Eindhoven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.